...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...
p.s.tam ma byc jescze 5 dag drozdzy...
Offline
tort truskawkowy machnij...zawsze wychodzi
ja zrobilam koktajla na bazie maslanki i truskawek,wrzucilam jeszcze kiwi do tego i takie tam z mrozonki...pychota
Offline
Zbanowany
i co robimy dzisiaj jakiegos kuchena ?
Offline
Zbanowany
a ja zrobilam Käsesahnetorte,co prawda kupilam fertig proszek dochtora Otkera ,
dodalam tylko 3 jajka, pol kilo twarogu bitej smietany,
wymieszalam , wymieszalam mixerkiem,
upieklam biszkopta-trwalo pol godziny ,
potem po ostygnieciu dodalam masy,
po 2 godzinach w lodowce byl pikny jak malowanie !
mowie wam byl-jest rewelacyjny,
http://www.oetker.de/rezepte/r/klassisc … torte.html
ps,
soltys z wczesniakiem wpompowali juz polowe !
Offline
a piekłaś ten tort z serem czy bez pieczenia?
mój dentysta dal mi typ na torta który serwował na urodzinach...tez od Oetekera...
ino tamten trza upiec z tym serem...nawet se miałam ochotę zrobić ale właśnie sobie przypomniałam że się odchudzam...i kupiłam tylko Vienete czekoladowa...
Offline
uwaga:przepis na moj Sernik wiedenski:
1 kg sera-moze byc mager quark
szklanka cukru-ja daje okolo 200 g
2 lyzki maki pszennej
2 lyzki maki ziemniaczanej
8 jajek-duzych-lub 10 malych
1 kostka masla
skorka starta z wyparzonej cytryny
cukier waniliowy
2 srednie ugotowane i utluczunoe ziemniaki
1 szus eierlikieru
lyzeczka proszku do pieczenia
cukier,zoltka,maslo i cukier waniliowy oraz ziemniaki dobrze zmiksowac robotem,dodac make i proszek do pieczenia,skorke z cytryny ,wymieszac lyzka,dodac osobno ubite na sztywna piane bialka -mozna dodac szczypte soli do ubijania bialek,i troche cukru,tak ze 2 lyzki,wymieszac wszytko razem lyzka i wylac na blache ktora mozna wylozyc papierem do pieczenia,lub wysmarowac tluszczem i posypac bulka tarta,piec w temp 180 stopni okolo godziny
smacznego
Offline
Zbanowany
Gabuś i wtedy wyjdzie coś takiego?
http://annajakobczak.cba.pl/wp-content/ … denski.jpg
Offline
Kurti...nie,nie cos takiego...
moj sernik jest bez ciasta na spodzie,polewe czekoladowa mozna zrobic jesli lubisz,albo tez polac gore sernika lukrem,albo posypac cukrem pudrem,mozna tez ulozyc owoce i zalac galaretka...jest mnostwo wersji...
ale taki klasyczny wiedenski to ja robie ,bo akurat taki lubie...nie jest za slodki,naprawde pychota...
Offline
hmm...a to ciekawe...ja tez znam taki przepis...
na kruchym ciescie ten jablecznik..?
Offline
Zbanowany
Gabiffm napisał:
Kurti...nie,nie cos takiego...
moj sernik jest bez ciasta na spodzie,polewe czekoladowa mozna zrobic jesli lubisz,albo tez polac gore sernika lukrem,albo posypac cukrem pudrem,mozna tez ulozyc owoce i zalac galaretka...jest mnostwo wersji...
ale taki klasyczny wiedenski to ja robie ,bo akurat taki lubie...nie jest za slodki,naprawde pychota...
Gabi, mnie w twoim serniku "wiedeńskim" brak nie tylko spodu, polewy czekoladowej, ale też rodzynek, które są nieodzownym składnikiem sernika wiedeńskiego . Nie oznacza to, że twój sernik nie jest pyszny, oznacza tylko, że jest to sernik podwiedeński, co ja jako stary wiedeńczyk mogę z całym przekonaniem zaświadczyć
Offline
masz racje Kurti,pisali ze mozna dac rodzynki-zapomnialam mowiac szczerze
nastepnym razem sprobuje dodac suszone Cranberry...
polewe mozna zrobic,fakt..ale ciasto na spod?serio?
tegom nie wiedziala...od lat robie taki wlasnie sernik jako wiedenski
Offline
zamiast kokosa?
trudno mi cus wymyslec...
moze zmielone migdaly lub zmielone orzechy?
Offline
to sprobuj z migdalami...ja lubie kokos i czasem dodaje do kruchego ciasta...zreszta w kuchni i w lozku wszystkie chwyty dozwolone
Offline
Avocados sind vielseitige Früchte: Sie schmecken nicht nur als Dip oder in Salaten, sondern auch in süßen Rezepten. Avocado-Brownies zum Beispiel sind ein Traum von einem Schokoladenkuchen. Durch die grüne Frucht bekommen die Brownies eine herrlich saftige Konsistenz.
Avocado-Brownies backen: Nichts leichter als das
Für Avocado-Brownies brauchen Sie das Fruchtfleisch einer reifen Avocado, 250 Gramm grob gehackte Zartbitterschokolade und 150 Gramm in Würfel geschnittene Butter. Hinzu kommen drei Eier, 150 Gramm Rohrzucker und 60 Gramm Mehl sowie eine Prise Salz. Heizen Sie den Ofen auf 180 Grad Celsius vor und fetten Sie eine eckige, etwa 25 mal 20 Zentimeter große Backform ein.
Schmelzen Sie die Schokolade und die Butter zusammen in einem Topf über einem Wasserbad und zerdrücken Sie das Avocadofruchtfleisch mit einer Gabel. Schlagen Sie die Eier mit dem Rohrzucker auf, bis sie eine luftige Creme ergeben und mischen Sie das Avocadopüree unter. Mixen Sie dann das Mehl und die Prise Salz hinein. Geben Sie schließlich Esslöffel für Esslöffel die Schokoladenbuttermischung hinzu und verrühren sie vorsichtig mit den restlichen Zutaten. Backen Sie die Avocado-Brownies zum Schluss für rund 25 Minuten im vorgeheizten Ofen. Bevor Sie sie genießen können, muss der Kuchen noch in etwa zwölf Rechtecke geschnitten werden und ein wenig abkühlen.
(Bunte)
Offline
ja sie na razie napslam moim sernikiem...bez spodu
ciastka z avocado?
eee...nie przepadam za avocado,ale synowa zrobila taka dobra paste na przekaske,ze nawet byla zjadliwa...
z reifer avocado...dodala drobno posiekana cebule,troche octu,czosnek,olej ,sol i pieprz...
zachodzilysmy w glowe z jej mama co to tez moze byc...chyba tak przez kwadransik...do tego byly placki z maki kukurydzianej,prosto z grilla...nawet nam smakowalo,chociaz apetycznie raczej to nie wygladalo
Offline
narobilas mi teraz smaka....
chyba tez se machne,moze jutro...?
caly dla mnie....
Offline
no wiec taaaaaaaak...zrobilam ten moj sernik -wiedenski-uzylam suszonych cranberry zamiast rodzynek,a czesc ubitych bialek rozsmarowalam na wierzchu...taka moja inspiracja sernikowa,oczywiscie bez spodu
powiem jak smakowal
Offline
czy ja wygladam na malpe?
dodalam jeszcze szus eierlikör na smak...pachnie bosssko...w calej chalupce
Offline
zaba sie przykleila i nie chce sie odkleic...nijak!
Offline
aaa,bom zapomniala-dodalam tez starta skorke z cytryny...
Offline