wielkaemigracja

...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

Ogłoszenie


#331 2022-09-16 18:38:33

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

https://mojewypieki.com/przepis/sernik- … ekoladowym

Sernik w cieście czekoladowym

1 szklanka mleka
125 g masła
2 czubate łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
50 g połamanej gorzkiej czekolady
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka (białka i żółtka osobno)
Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, kakao, cukier, połamaną czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i wymieszania składników. Zdjąć z palnika, ostudzić.

Mąkę i sodę oczyszczoną przesiać. Razem z żółtkami dodać do ostudzonej masy czekoladowej i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.

Białka odłożyć (będą nam później potrzebne).

Składniki na masę serową:

750 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie*
4 jajka (żółtka i białka osobno)
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
50 g masła, roztopionego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg, żółtka, cukier, mąki, ekstrakt, masło umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.

Białka ubić na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z murzynka. Ubite białka podzielić na pół – pierwszą połowę wmieszać delikatnie do ciasta czekoladowego, drugą tak samo delikatnie do masy serowej.

Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej. Na nią łyżką wykładać masę serową, tworząc większe kleksy, które następnie przykrywać masą czekoladową, potem serową, itd. do wyczerpania obu ciast.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na blacie.

przy tej jesiennej pogodzie chyba  bedzie dorby..?



albo taki
https://mojewypieki.com/przepis/sernik- … ym-ciescie

Sernik z brzoskwiniami na kruchym kakaowym cieście

Składniki na kruche kakaowe ciasto:
125 g masla
120 g cukru pudru
2 żółtka
300 g mąki
25 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Ciasto zagnieść i szybko wyrobić (najszybciej zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, podzielić na 2 części, owinąć je folią spożywczą,  spłaszczyć, włożyć do zamrażarki na około 2 godziny.

Składniki na masę serową:
750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
160 g kwaśnej śmietany
3 duże jajka
1 opakowanie budyniu śmietankowego  (40 g)
200 g cukru
16 g cukru wanilinowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować tylko do połączenia się składników (nie miksować zbyt długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.

Dodatkowo:
1 duża puszka brzoskwiń w syropie, pokrojonych na grubsze plasterki
Wykonanie:

Formę o wymiarach 22 x 30/32 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na formę na tarce, równo rozłożyć. Podpiec w temperaturze 175°C przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i na podpieczone ciasto przelać masę serową, wyrównać. Na masie serowej poukładać plasterki brzoskwiń. Następnie na górę zetrzeć drugą część ciasta.

Sernik z brzoskwiniami na kruchym kakaowym cieście piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjąć na blat.

tez wyglada calkiem dobrze..trza sprobowac,dopoki mamy jeszcze gaz i prad!


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#332 2022-09-16 21:35:24

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Zrób taki,przyjadę siem nażreć 😝😝😝


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#333 2022-09-16 23:28:43

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

chcesz oba?

nie ma sprawy..sie zrobi,na jutro czy na niedziele ma byc?



mowisz i masz..jutro bede piekla..


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#334 2022-12-02 18:41:22

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#335 2022-12-03 11:17:11

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Japoński będę robiła w czwartek


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#336 2022-12-03 15:13:16

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

ja mam jeszcze czas...do Swiat 


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#337 2023-02-26 11:54:17

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

ciekawy,prosty recept...

https://livingoncookies.com/de/red-velvet-cake/

Es gibt schon ein paar „Red Velvet“ Kreationen auf meinem Blog aber dieser traditionelle Red Velvet Cake (roter Samtkuchen) aus den USA ist dermaßen einfach und geschmackig, dass er einen eigenen Beitrag verdient. Die Red Velvet Torte sieht sensationell aus und begeistert alle, die sie kosten.

Red Velvet Cake
Ich empfehle dir die Torte am Vortag zu backen und zusammenzustellen denn durch das Ziehen der Torte mit der Creme wird sie von Tag zu Tag besser!
Vorbereitungszeit1 Stunde
Zubereitungszeit30 Minuten
Portionen12
Kalorien655kcal
Zutaten
Red Velvet Böden
350 g Weizenmehl glatt
300 g Feinkristallzucker
2 Esslöffel Kakao
1 Teelöffel Natron
1 Teelöffel Salz
240 ml Öl
300 ml Buttermilch
2 Eier
2 Esslöffel flüssige oder 14 g rote Lebensmittelfarbe Paste
1 Teelöffel Essig
1 Teelöffel Vanilleextrakt
Cream Cheese Frosting
250 g Butter Zimmertemperatur
600 g gesiebter Puderzucker
1 Teelöffel Vanilleextrakt
300 g Frischkäse z.B. Philadelphia, Vollfettstufe
Anleitungen
Für die Red Velvet Böden:
Backofen auf 170°C vorheizen. Zwei runde Kuchenformen mit 23 cm Durchmesser ausbuttern, mit Mehl bestauben und unten mit Backpapier auslegen.
In einer mittelgroßen Schüssel Mehl mit Zucker, Kakao, Natron und Salz zusammensieben.
In einer großen Rührschüssel Öl, Buttermilch, Eier, Lebensmittelfarbe, Essig und Vanille mit einem elektrischen Handrührgerät sanft mixen. Die gesiebte Mehlmischung hinzufügen und glattrühren.
Teig in die Formen gießen. Für 24-30 Minuten backen bis ein Zahnstocher, der in die Mitte des Kuchens gesteckt wird, sauber herauskommt (ein paar feuchte Brösel sind ok). In den Formen 10 Minuten auf einem Gitter rasten lassen, dann Kuchen aus den Formen lösen, Backpapier abziehen und auf dem Gitter auskühlen lassen.
Vor dem Bestreichen mit Frosting die ausgekühlten Böden mit Frischhaltefolie einwickeln und für mindestens zwei Stunden kaltstellen. (Sie können auch für bis zu zwei Monate eingefroren werden.)
Für das Cream Cheese Frosting:
Butter mit einem Rührgerät auf höchster Stufe schaumig schlagen. Jeweils ein Drittel des Puderzuckers hinzufügen und einige Minuten auf höchster Stufe schlagen, bis eine helle, cremige Masse entsteht. Mit einem Teigschaber an den Seiten und am Boden der Schüssel entlangfahren und den Vorgang wiederholen bis der Puderzucker gut eingearbeitet ist. Die Masse sollte jetzt eine recht feste Buttercreme sein.
Vanille unterrühren. Frischkäse hinzufügen und kräftig für ein paar Sekunden unterrühren. Mit einem Teigschaber an den Seiten und am Boden der Schüssel entlangfahren und noch einmal für ein paar Sekunden auf höchster Stufe rühren.
Zusammenstellung:
Einen Red Velvet Boden auf die Tortenplatte geben und großzügig mit Frosting bestreichen. Zweite Red Velvet Boden darauf legen. Torte oben und an den Seiten mit einer dünnen Schicht Frosting verstreichen. Diese Schicht muss nicht perfekt sein, sie ist nur das „crumb coat“ (der „Krümmelschutz“: eine Versiegelung, die sicherstellt, dass keine Brösel in das Frosting kommen.) Torte 30 Minuten im Kühlschrank kühlen damit der Krümmelschutz fest wird.
Torte großzügig mit Frosting oben und an den Seiten bestreichen. Mit einer senkrecht gehaltenen großen Winkelpalette oder Teigkarte glatt abziehen. Für den rustikalen Effekt in den Fotos: nach dem Abziehen, mit einer Winkelpalette, die parallel zur Torte gehalten wird, große (nicht zu tiefe) Bögen im Frosting machen.
Torte in einem Tortenbehälter für bis zu vier Tage im Kühlschrank aufbewahren.
Notizen
Rezept adaptiert von Paula Deen von Food Network.
Nutrition
Calories: 655kcal




druga wersja na Frosting

Das originale Red Velvet Frosting
Mache die Mehl-Wasser-Paste ein paar Stunden im Vorhinein, damit sie genug Zeit zum auskühlen hat bevor du das Frosting machst.
Portionen12
Kalorien213kcal
Zutaten
50 g weißes Mehl
240 ml Wasser
225 g Butter Zimmertemperatur
200 g Feinkristallzucker
1 Teelöffel Vanilleextrakt
Anleitungen
Mehl und Wasser in einem mittelgroßen Topf mit einem Schneebesen rühren und bei mittlerer Hitze unter ständigem Rühren erhitzen bis die Mischung zu einer dickflüssigen Paste wird. Vom Herd nehmen, zudecken und auf Zimmertemperatur abkühlen lassen (2 Stunden).
In einer Küchenmaschine mit dem Schneebesen Butter, Zucker und Vanille auf höchster Stufe cremig schlagen bis die Butter hell ist. Die ausgekühlte Mehlmischung hinzufügen und auf höchster Stufe schlagen bis das Frosting fluffig und luftig wird. Die leichte, samtige Mischung sollte keine unaufgelösten Zuckerkristalle enthalten.
Wenn die Torte mit dem originalen Red Velvet Frosting verziert wird, muss sie nicht zwingend kaltgestellt werden, sie sollte aber innerhalb von ein paar Tagen verzehrt werden.
Nutrition
Calories: 213kcal

moze niedlugo wyprobuje...?


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#338 2023-03-27 17:06:33

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

https://www.youtube.com/watch?v=On_fq6J2dEA


Moist Double Chocolate Red Velvet Marmurowe Ciasto | Ciasto Czerwonego Aksamitu | Kuchnia MyHot

Ingredients

250gm butter / margarine
150gm of refined sugar
5 grade A egg yolks
1 teaspoon vanilla essence
3 tablespoons condensed milk
2 tablespoons powdered milk -optional
250gm self-raising flour (Self raising) -Can use wheat flour add 1 teaspoon baking powder

5 grade A egg whites
50gm of refined sugar

2 tablespoons plain yogurt
1 teaspoon cocoa powder
1 teaspoon red colour

2 tablespoons cocoa powder
1 teaspoon chocolate emulco

8-inch pan

Preheat the oven to 160 ° C and bake for 70 minutes (1 hour 10 minutes).

to odmiana tego powyzej,ladnie wyglada..moze by na Ostern zrobic?

nie mam barwnika ale mam proszek z jagod...tez ciekawie by wygladalo...



wujek googel mi przetlumaczyl

250 g Butter/Margarine
150 g raffinierter Zucker
5 Eigelb der Klasse A
1 Teelöffel Vanilleessenz
3 Esslöffel Kondensmilch
2 Esslöffel Milchpulver - optional
250 g selbsttreibendes Mehl – ​​Sie können Weizenmehl verwenden und 1 Teelöffel Backpulver hinzufügen

5 Eiweiß der Güteklasse A
50 g raffinierter Zucker

2 Esslöffel Naturjoghurt
1 Teelöffel Kakaopulver
1 Teelöffel rote Lebensmittelfarbe

2 Esslöffel Kakaopulver
1 Teelöffel Emulco-Schokolade

Ostatnio edytowany przez Gabiffm (2023-03-27 17:09:56)


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#339 2023-07-06 10:56:27

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Ciasta i inne "kucheny"

https://www.youtube.com/watch?v=K-V0jY7LA00

Agata jest moją ulubioną cukierniczką


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#340 2023-07-06 11:31:17

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

o zeszszszzz ty....
zrobie jak sie wykuruje...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#341 2023-07-07 14:27:29

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

tu mam cusdo kolekcji na lato

https://www.youtube.com/watch?v=SDr5U1v9CgU

Najsmaczniejsze letnie ciasto wiśniowe, które rozpływa się w ustach. Niesamowicie pyszne ciasto. Najpopularniejszy deser tego lata. Kremowe ciasto, które rozpływa się w ustach. To najsmaczniejsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam. Kremowe ciasto wiśniowe w 15 minut. Prosty i szybki przepis. Kruche ciasto w 15 minut! Dawno nie jadłam tak pysznego i soczystego ciasta. To ciasto będziesz piec codziennie. To niesamowicie pyszny przepis na ciasto. Twoja rodzina pokocha to ciasto. To najsmaczniejsze i najłatwiejsze ciasto na każdą okazję. Proste ciasto z prostych składników. Postępuj zgodnie z przepisem wideo, a odniesiesz sukces.
Przepis i składniki:
Na ciasto:
4 jajka
150 g (3/4 szklanki) cukru
Szczypta soli
120 g (3/4 szklanki) mąki
30g (3 łyżki stołowe) kakao w proszku
30 g (3 łyżki stołowe) skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Forma do pieczenia 28x18cm
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ℃ (356 ℉) przez 30 minut

Na dżem wiśniowy:
500g (3 szklanki) wiśni
60g (4 łyżki) cukru

Na krem:
600 g (2,5 szklanki) serka śmietankowego
400g (2 szklanki) śmietanki 33% tłuszczu
100g (1/2 szklanki) cukru
Odstawić do lodówki na 4 godziny


czekoladowe ..dobrze wyglada

https://www.youtube.com/watch?v=IzIpNg6Syzg

Babcia nauczyła mnie robić to ciasto. Prosty i szybki przepis. Bardzo smaczne i bardzo szybkie ciasto na herbatkę. Łatwe i wilgotne ciasto wiśniowe. Cudownie delikatne, wilgotne ciasto z wiśniami. Zdziwisz się, jak łatwe i pyszne może być ciasto. To ciasto doprowadza świat do szaleństwa, ponieważ jest pyszne. W rezultacie na stole pojawi się bardzo piękny i smaczny deser!!! Postępuj zgodnie ze wszystkim, jak w przepisie wideo, a odniesiesz sukces.
Składniki:
Uwaga: objętość kubka wynosi 250 ml
3 rolki ciasta francuskiego (po 275 g), rozmiar arkusza - 25x40cm.
700g (4 szklanki) wiśni ze słoika
1 jajko
Piec w temperaturze 200 ℃ (392 ℉) w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.

Na krem:
330 g (1,5 szklanki) serka śmietankowego/frischkäse
1000g (4 szklanki) kwaśnej śmietany /schmand
390g (1+1/3 szklanki) skondensowanego mleka

Zostaw na noc w lodówce

Smacznego!

oba dobrze wygladaja...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#342 2023-08-26 12:11:10

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

https://cinnamonandcoriander.com/de/pfl … 3044253444

Pflaumenkuchen mit Streusel vom Blech – Schnell & Einfach
Pflaumenkuchen mit Streusel vom Blech
Omas Pflaumenkuchen mit Streusel vom Blech mit saftigen Rührteig!  Der Blechkuchen mit Zwetschgen ist schnell und einfach gemacht ganz ohne Hefe!

Course Dessert, Frühstück
Cuisine deutschland, germany
Keyword Pflaumenkuchen mit Streusel, Pflaumenkuchen vom Blech, Streuselkuchen Zwetschgen
Prep Time 15 Minuten
Cook Time 35 Minuten
Total Time 50 Minuten
Servings 12
Calories 230 kcal
Ingredients
TEIG & FÜLLUNG
1 kg Zwetschgen oder Pflaumen
250 g weiche Butter
200 g Zucker
1 Pck Bourbon Vanillinzucker
1 Prise Salz
5 Eier
360 g Mehl
3 TL Backpulver
etwas Butter für die Form
STREUSEL
200 g brauner Zucker
1 TL Zimt
200 g weiche Butter
350 g Mehl
Instructions
Für den Streuselteig alle Zutaten, außer das Mehl, miteinander kneten. Zum Schluss das Mehlzugeben und zu Streuseln verarbeiten. Streusel kühl stellen!

Zwetschgen waschen, entkernen und vierteln. Ein Backblech (38 x 45 cm) mit Backpapier auslegen und leicht einfetten. Backofen auf 180 Grad Ober-/Unterhitze (Umluft: 160 Grad) vorheizen.

Weiche Butter mit Zucker, Vanillinzucker und Salz 3-5 Minuten schaumig schlagen. Nach und nach die Eier zugeben. Mehl mit Backpulver mischen und nach und nach unterrühren. Dazu wechsle ich auf die Küchtenspachtel da man mit dem Handmixer den Teig schnell übermixt. Den Teig auf das Blech streichen. Zwetschgen oder Pflaumen in den Teig stecken. Bei Pflaumen etwas weniger nehmen denn die geben mehr Saft ab.

Streusel auf dem Kuchen verteilen und den Kuchen mind. 35 Min. backen. Nun auskühlen lassen. Nach Belieben mit Puderzucker bestäuben.

Recipe Notes
Beim Einkaufen von Pflaumen wie auch Zwetschgen sollte man darauf achten, dass die Früchte reif sind. Sie gehören zu den klimakterischen Früchten und reifen nicht nach
Wenn die Pflaumen schon beim Entsteinen sehr viel Saft abgeben, gibt man sie bis zum Belegen des Kuchens am besten zum Abtropfen in ein Sieb.
Der Kuchen geht auch mit Aprikosen oder Pfirsichen, Mirabellen, Nektarinen oder Johannisbeeren
Noch lauwarm schmeckt ein der Streuselkuchen mit Zwetschgen am besten.
Ich habe den Kuchen in diesem Kuchenblech gebacken. Ich liebe es, da es gleich mit Haube kommt und man den Kuchen darin super transportieren kann.

Melcia..czas na sliwki...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#343 2023-10-27 15:47:07

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Ciasta i inne "kucheny"


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.tgk.pun.pl www.hssnysa.pun.pl www.trancezone.pun.pl www.ztquake3.pun.pl www.cs-knajpa.pun.pl