wielkaemigracja

...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...

Ogłoszenie


#91 2014-08-16 20:40:11

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

sernik ze paluchi lizac...

mjjjjaaaaaaaaaaaaaammm...

chyba zjem caly do jutra...?


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#92 2014-08-16 20:46:44

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Doopa Ci urośnie

Offline

 

#93 2014-08-16 20:59:02

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

zazdrosnica....

tam se moze rosnac...jak raz mi troche brakuje   


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#94 2014-08-17 10:11:17

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Przepis na jabłecznik na bardzo kruchym cieście ..  
0,5 kg mąki krupczatki .
5 żółtek
100mil. kwaśnej śmietany .
1 szkl. cukru
2 łyż. proszku do pieczenia
1 margarynę Kasię .
1 cukier waniliowy
1 margarynę Kasię / masło /
1 słoik smażonych jabłek .0.900 mili.
można samemu zrobić przecier z jabłek
 

wszystkie składniki oprócz jabłek  ..
ciasto przyrządzamy na stolnicy ..dodając wszystkie produkty . następnie dobrze przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części . jedną część rozwałkujemy .. zwijamy delikatnie na wałek .. kładziemy na wcześnie przygotowanej blaszce .ciasto wkładamy do piekarnika .podpiekamy aż się zarumieni .temperaturze 180*.
następnie ..
do przecieru jabłkowego dodajemy
3 łyżki kaszy manny
troszkę cynamonu / dokładnie wymieszać/
cukier do smaku .
wyciągamy ciasto z piekarnika .
wylewamy masę przygotowaną z jabłek .rozwałkujemy drugą część ciasta w taki sam sposób ..kładziemy na wierzch ..
rozbijamy żółtko i smarujemy dokładnie  wieszchnią warstwę ciasta .. w tej temperaturze całość pieczemy około 50 minut ..    po ostygnięciu ciasta można posypać cukrem pudrem ..

milej udanej niedzieli

Offline

 

#95 2014-08-17 10:37:02

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

hmmm...dajesz kasze manne do jablek?po co?zeby zakalec sie nie zrobil?
ja dodaje cynamon i cukier waniliowy,o kaszy mannie nie slyszalam do tej pory....jablka tez smaze do jablecznika,albo kupuje gotowe w sliczkach jesli ide na latwizne...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#96 2014-08-17 10:45:30

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

kasza mamma zwiększa ich objętość .i konsystencja jabłek nie jest płynna ..zależy z jakich jabłek jest masa  ..
najlepsze jabłeczniki są z ** szarej renety ** super jabłka do pieczenia .

Offline

 

#97 2014-08-17 11:13:07

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

o szarej renecie slyszalam...ale ostatnio robilam jablecznika z innego rodzaju  jablek ,bodaj breobuorn
okolo 6 jablek
200 g masla
250 g cukru
350 g maki
5 jajek
cynamon,cukier waniliowy,
2 lyzki kako
1 lyzeczka proszku do pieczenia

maslo,zoltka i cukier uciera sie razem,dodaje kakao i cukier waniliowy,make oraz osobno ubite bialka
1 jablko kroje w mala kostke,reszte jablek w polksiezyce
do ciata wrzucam to 1 pokrojone jablko i wylewam ciasto na blache,reszte jablek wtykam doslownie w ciasto,tak zeby troche wystawaly nad ciasto,pieke okolo 40 minut w 200 stopniach,jesli ciasto sie zbyt przypiecze z wierzchu przykrywam folia aluminiowa
ciasto mozna zrobic tez bez dodatku kakao,wtedy jest troche inne w smaku,obie wersje sa dobre
mjaaam

 


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#98 2014-08-17 17:31:23

pogodniak

aktywny

Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   14 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Uprzejmie prosze o przeslanie probek do konsumpcji na priva!


Don´t look back in anger

Offline

 

#99 2014-08-17 17:46:42

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

pogodniak napisał:

Uprzejmie prosze o przeslanie probek do konsumpcji na priva!

Jak wielbłąd wróci...bo czym posłać do tej stolicy?...łakome gołębie same zeżrą

Offline

 

#100 2014-08-17 17:51:46

pogodniak

aktywny

Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   14 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Przerobilas wielblada na gulasz, to jak ma wrocic??? Trzeba naklejic znaczek eboli na paczce, to golebie beda ja oblatywaly szerokim lukiem!


Don´t look back in anger

Offline

 

#101 2014-08-17 18:01:49

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

One już się wycwaniły i wiedzą.że to,co do Berlina idzie,to rozdmuchane badziewie...tak,jak lotnisko imienia Willusia

Offline

 

#102 2014-08-17 18:09:00

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

probki zostaly doszczetnie pochlonione...sorki  smyki wszystko zjadly...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#103 2014-08-17 18:09:56

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

zapomnialam dopisac do tego jablecznika ze jablka posypuje z wierzchu cukrem i cynamonem...

smacznego


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#104 2014-08-18 22:06:44

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Gabi w piątek skorzystam z Twojego przepisu na sernik ..a likier czym można zastąpić??? ..  
bardzo lubię zapach cynamonu ale jako posypka na ciasto nigdy nie praktykowałam     

Offline

 

#105 2014-08-18 22:10:13

roStropek

Zbanowany

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Uwielbiam wszystkie jableczniki.
Szkoda ze sam nie potrafie piec:(

 

#106 2014-08-18 22:22:22

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

roStropek napisał:

Uwielbiam wszystkie jableczniki.
Szkoda ze sam nie potrafie piec:(

czytałam artykuł według sondy  panowie są lepszymi kucharzami cukiernikami niż kobiety ..  
mam czterech braci .dwóch z nich bardzo dobrze gotuje i również doskonale sobie radzą z pieczeniem różnorodnych ciast również ciasta kremowe .

Offline

 

#107 2014-08-18 22:24:38

roStropek

Zbanowany

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Ja tez dobrze gotuje(nie chwalac sie)  ale ciast piec nie potrafie

 

#108 2014-08-18 22:27:15

roStropek

Zbanowany

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Pisalem na "przywitajmy sie", od dzis jestem "slomianym wdowcem" Moje dziewczny pojechaly sie urlopowac. Ja musialem zostac w domu.



Ide spac do...pustego lozka 

Dobranoc.

 

#109 2014-08-18 22:33:05

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

roStropek napisał:

Ja tez dobrze gotuje(nie chwalac sie)  ale ciast piec nie potrafie

jeżeli Pan radzi sobie dobrze w sprawach kulinarnych ..to upieczenie ciasta nie powinno sprawiać problemu .
proszę spróbować   upieczenie jabłecznika z tego przepisu co podała Gabi fajny i prosty przepis ..

Offline

 

#110 2014-08-18 22:36:40

roStropek

Zbanowany

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Lubie jableczniki z cynamonem.. Moze nawet  spobuje:)

 

#111 2014-08-18 22:40:14

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Amelka22 napisał:

Gabi w piątek skorzystam z Twojego przepisu na sernik ..a likier czym można zastąpić??? ..  
bardzo lubię zapach cynamonu ale jako posypka na ciasto nigdy nie praktykowałam     

niczym..po prostu zrob bez...tez bedzie dobry..
cynamon dodaj do ciasta i posyp troche po wierzchu...

Rostropek,to jest latwy przepis...zrob jutro i powiedz jak smakowal




Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#112 2014-08-18 22:43:17

roStropek

Zbanowany

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Gabiffm, nie no jutro na pewno nie:)) Moze w sobote.

 

#113 2014-08-18 22:44:11

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

roStropek napisał:

Lubie jableczniki z cynamonem.. Moze nawet  spobuje:)

ejjj tam może ***..proszę spróbować . i napisać jak udał się pierwszy wypiek ..    

Offline

 

#114 2014-08-18 22:59:33

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

moze byc i w sobote Rostropek...

w ta sobote chyba nic nie bede piekla...nooo...chyba ze trafie na sliwki w sklepie...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#115 2014-08-19 14:27:53

pogodniak

aktywny

Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   14 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

w sobote bede w Wiedniu i polkne prawdziwy torcik Sachera, a Gabi nic nie dostanie, bo mi nie chciala dac probki swojego wiedenskiego sernika!


Don´t look back in anger

Offline

 

#116 2014-08-19 17:34:48

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Prawdziwy?..oszukany na margarynie,specjalnie dla Niemiachów

Offline

 

#117 2014-08-19 17:50:43

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Pogodniak...Sobieski kawe z Wiednia przywozil Marysience,a ty nam marnego kawalka torta zalujesz?
eehhhh....jakbym chciala to bym se upiekla,ale wole sernik


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#118 2014-08-19 17:51:15

pogodniak

aktywny

Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   14 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

W oryginalnej kawiarni Sachera sa tylko prawdziwe torty Sachera! Jak bedziesz pisac takie herezje, to cie nigdy wiecej do Austrii nie wpusczom!


Don´t look back in anger

Offline

 

#119 2014-08-19 18:29:08

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Fpuszczom,fpuszczom...wdzieje burke i wleze fszendzie

Offline

 

#120 2014-10-04 16:17:56

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Gabiffm napisał:

o szarej renecie slyszalam...ale ostatnio robilam jablecznika z innego rodzaju  jablek ,bodaj breobuorn
okolo 6 jablek
200 g masla
250 g cukru
350 g maki   -cuuuda?tu ma byc trzysta piecdziesiat gram maki
5 jajek
cynamon,cukier waniliowy,
2 lyzki kako
1 lyzeczka proszku do pieczenia

maslo,zoltka i cukier uciera sie razem,dodaje kakao i cukier waniliowy,make oraz osobno ubite bialka
1 jablko kroje w mala kostke,reszte jablek w polksiezyce
do ciata wrzucam to 1 pokrojone jablko i wylewam ciasto na blache,reszte jablek wtykam doslownie w ciasto,tak zeby troche wystawaly nad ciasto,pieke okolo 40 minut w 200 stopniach,jesli ciasto sie zbyt przypiecze z wierzchu przykrywam folia aluminiowa
ciasto mozna zrobic tez bez dodatku kakao,wtedy jest troche inne w smaku,obie wersje sa dobre
mjaaam

 

porawilam te cudko troszku hehehhe...wlasnie zaraz chce robic jakiegos kuchena z jablkami...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.ligapokemongra.pun.pl www.administracjaug10.pun.pl www.euphoria.pun.pl www.fr1012.pun.pl www.shamanword.pun.pl