...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...
sernik ze paluchi lizac...
mjjjjaaaaaaaaaaaaaammm...
chyba zjem caly do jutra...?
Offline
zazdrosnica....
tam se moze rosnac...jak raz mi troche brakuje
Offline
Przepis na jabłecznik na bardzo kruchym cieście ..
0,5 kg mąki krupczatki .
5 żółtek
100mil. kwaśnej śmietany .
1 szkl. cukru
2 łyż. proszku do pieczenia
1 margarynę Kasię .
1 cukier waniliowy
1 margarynę Kasię / masło /
1 słoik smażonych jabłek .0.900 mili.
można samemu zrobić przecier z jabłek
wszystkie składniki oprócz jabłek ..
ciasto przyrządzamy na stolnicy ..dodając wszystkie produkty . następnie dobrze przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części . jedną część rozwałkujemy .. zwijamy delikatnie na wałek .. kładziemy na wcześnie przygotowanej blaszce .ciasto wkładamy do piekarnika .podpiekamy aż się zarumieni .temperaturze 180*.
następnie ..
do przecieru jabłkowego dodajemy
3 łyżki kaszy manny
troszkę cynamonu / dokładnie wymieszać/
cukier do smaku .
wyciągamy ciasto z piekarnika .
wylewamy masę przygotowaną z jabłek .rozwałkujemy drugą część ciasta w taki sam sposób ..kładziemy na wierzch ..
rozbijamy żółtko i smarujemy dokładnie wieszchnią warstwę ciasta .. w tej temperaturze całość pieczemy około 50 minut .. po ostygnięciu ciasta można posypać cukrem pudrem ..
milej udanej niedzieli
Offline
hmmm...dajesz kasze manne do jablek?po co?zeby zakalec sie nie zrobil?
ja dodaje cynamon i cukier waniliowy,o kaszy mannie nie slyszalam do tej pory....jablka tez smaze do jablecznika,albo kupuje gotowe w sliczkach jesli ide na latwizne...
Offline
kasza mamma zwiększa ich objętość .i konsystencja jabłek nie jest płynna ..zależy z jakich jabłek jest masa ..
najlepsze jabłeczniki są z ** szarej renety ** super jabłka do pieczenia .
Offline
o szarej renecie slyszalam...ale ostatnio robilam jablecznika z innego rodzaju jablek ,bodaj breobuorn
okolo 6 jablek
200 g masla
250 g cukru
350 g maki
5 jajek
cynamon,cukier waniliowy,
2 lyzki kako
1 lyzeczka proszku do pieczenia
maslo,zoltka i cukier uciera sie razem,dodaje kakao i cukier waniliowy,make oraz osobno ubite bialka
1 jablko kroje w mala kostke,reszte jablek w polksiezyce
do ciata wrzucam to 1 pokrojone jablko i wylewam ciasto na blache,reszte jablek wtykam doslownie w ciasto,tak zeby troche wystawaly nad ciasto,pieke okolo 40 minut w 200 stopniach,jesli ciasto sie zbyt przypiecze z wierzchu przykrywam folia aluminiowa
ciasto mozna zrobic tez bez dodatku kakao,wtedy jest troche inne w smaku,obie wersje sa dobre
mjaaam
Offline
probki zostaly doszczetnie pochlonione...sorki smyki wszystko zjadly...
Offline
zapomnialam dopisac do tego jablecznika ze jablka posypuje z wierzchu cukrem i cynamonem...
smacznego
Offline
Zbanowany
Uwielbiam wszystkie jableczniki.
Szkoda ze sam nie potrafie piec:(
roStropek napisał:
Uwielbiam wszystkie jableczniki.
Szkoda ze sam nie potrafie piec:(
czytałam artykuł według sondy panowie są lepszymi kucharzami cukiernikami niż kobiety ..
mam czterech braci .dwóch z nich bardzo dobrze gotuje i również doskonale sobie radzą z pieczeniem różnorodnych ciast również ciasta kremowe .
Offline
Zbanowany
Ja tez dobrze gotuje(nie chwalac sie) ale ciast piec nie potrafie
Zbanowany
Pisalem na "przywitajmy sie", od dzis jestem "slomianym wdowcem" Moje dziewczny pojechaly sie urlopowac. Ja musialem zostac w domu.
Ide spac do...pustego lozka
Dobranoc.
roStropek napisał:
Ja tez dobrze gotuje(nie chwalac sie) ale ciast piec nie potrafie
jeżeli Pan radzi sobie dobrze w sprawach kulinarnych ..to upieczenie ciasta nie powinno sprawiać problemu .
proszę spróbować upieczenie jabłecznika z tego przepisu co podała Gabi fajny i prosty przepis ..
Offline
Zbanowany
Lubie jableczniki z cynamonem.. Moze nawet spobuje:)
Amelka22 napisał:
Gabi w piątek skorzystam z Twojego przepisu na sernik ..a likier czym można zastąpić??? ..
bardzo lubię zapach cynamonu ale jako posypka na ciasto nigdy nie praktykowałam
niczym..po prostu zrob bez...tez bedzie dobry..
cynamon dodaj do ciasta i posyp troche po wierzchu...
Rostropek,to jest latwy przepis...zrob jutro i powiedz jak smakowal
Offline
Zbanowany
Gabiffm, nie no jutro na pewno nie:)) Moze w sobote.
moze byc i w sobote Rostropek...
w ta sobote chyba nic nie bede piekla...nooo...chyba ze trafie na sliwki w sklepie...
Offline
Pogodniak...Sobieski kawe z Wiednia przywozil Marysience,a ty nam marnego kawalka torta zalujesz?
eehhhh....jakbym chciala to bym se upiekla,ale wole sernik
Offline
Gabiffm napisał:
o szarej renecie slyszalam...ale ostatnio robilam jablecznika z innego rodzaju jablek ,bodaj breobuorn
okolo 6 jablek
200 g masla
250 g cukru
350 g maki -cuuuda?tu ma byc trzysta piecdziesiat gram maki
5 jajek
cynamon,cukier waniliowy,
2 lyzki kako
1 lyzeczka proszku do pieczenia
maslo,zoltka i cukier uciera sie razem,dodaje kakao i cukier waniliowy,make oraz osobno ubite bialka
1 jablko kroje w mala kostke,reszte jablek w polksiezyce
do ciata wrzucam to 1 pokrojone jablko i wylewam ciasto na blache,reszte jablek wtykam doslownie w ciasto,tak zeby troche wystawaly nad ciasto,pieke okolo 40 minut w 200 stopniach,jesli ciasto sie zbyt przypiecze z wierzchu przykrywam folia aluminiowa
ciasto mozna zrobic tez bez dodatku kakao,wtedy jest troche inne w smaku,obie wersje sa dobre
mjaaam
porawilam te cudko troszku hehehhe...wlasnie zaraz chce robic jakiegos kuchena z jablkami...
Offline