wielkaemigracja

...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...

Ogłoszenie


#31 2014-04-26 20:33:15

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Te na oleju są zawsze dobre...ale ja chciałam zdrowy drożdżowy...zawsze mi się udawał

Offline

 

#32 2014-04-26 20:39:55

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

ja posypuje tego placka z wierzchu mieszanka owocow mrozonych-te z Aldika sa naprawde dobre,jest tam mieszanka wieloowocowa,a do srodka daje jablka pokrojone w kostke,tak ze wychodzi to jak owoce w ciescie hehehh...posypuje cukrem pudrem z wierzchu...

drozdzowca tez bym zjadla,z rabarbarem dawno nie robilam,ale lubie...
moze byly stare te drozdze?


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#33 2014-05-17 20:29:11

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

wlasnie moj placek drozdzowy z rabarem i kruszonka sie piecze...mam nadzieje ze zakalca nie bedzie..

ale to sprawdze dopiero za okolo godzine...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#34 2014-05-17 20:39:49

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Oooooooooooo...wpraszam się

Offline

 

#35 2014-05-17 20:51:19

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

ostatni raz na drożdżach piekłam bułeczki z nadzieniem śliwkowym .
   bardzo lubię zapach  pieczonego ciasta ..zawsze mi się kojarzy z domem rodzinnym

Offline

 

#36 2014-05-17 20:52:37

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Viola...siodlaj konie...
juz dochodzi



Amelka..pachnie w calym domu i to jaaaaaaaaaak


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#37 2014-05-17 20:57:29

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Nie mam koni.Miałam wielbłąda,ale kiedyś pogodniakowi jakiegoś kuchena wysłałam...nie dość,że placek był na "krzywy ryj".to jeszcze wielbłąda nie odesłał

Offline

 

#38 2014-05-17 21:05:26

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

to pusc sie kurcgalopkiem..jeszcze zdazysz....


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#39 2014-05-17 21:07:08

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Toć ja podeszwę od Wanderschuhe na Snieżce zgubiłam...mam w klapkach do Fronkfortu lecieć?

Offline

 

#40 2014-05-17 21:15:39

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

wez gumowce na zmiane...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#41 2014-05-17 21:29:52

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

może do tej pory wielbłąd trafił na grylla

Offline

 

#42 2014-05-17 21:36:48

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Kto wie?...on ostatnio bardzo często gulasze w rzymskim garnku robił...pewnie to był mój biedny wielbłąd...a ja go codziennie wyglądam

Offline

 

#43 2014-05-17 21:44:38

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

jak sie pospieszysz to zdazysz...nie wiem czy do jutra cus z tego placka zostanie...

wyszedl bez zakalca




ale nauczona doswiadczeniem podsmazylam rabarbar z cukrem na patelni,odparowala sie woda z tego tam...potem posypalam mialka zelatyna i to dopiero wylozylam na ciasto...a na to kruszonke wrzucilam...

mjjaaaaaammm


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#44 2014-05-17 21:48:06

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

aaaa...no i dwa razy to ciasto mi roslo...w oczach hehehh...
pieklam najpierw w 170 a potem 180 stopni,prawie godzine...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#45 2014-05-17 22:08:37

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Violaxx napisał:

Kto wie?...on ostatnio bardzo często gulasze w rzymskim garnku robił...pewnie to był mój biedny wielbłąd...a ja go codziennie wyglądam

Offline

 

#46 2014-05-17 22:13:04

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Gabiffm napisał:

jak sie pospieszysz to zdazysz...nie wiem czy do jutra cus z tego placka zostanie...

wyszedl bez zakalca




ale nauczona doswiadczeniem podsmazylam rabarbar z cukrem na patelni,odparowala sie woda z tego tam...potem posypalam mialka zelatyna i to dopiero wylozylam na ciasto...a na to kruszonke wrzucilam...

mjjaaaaaammm

o ! jejjjjjj !!  nie zdrowo na noc sie objadać  ..

Offline

 

#47 2014-05-17 22:17:33

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Amelka,jak sie pospieszysz to tez zdazysz...



Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#48 2014-05-18 08:58:16

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Gabiffm napisał:

jak sie pospieszysz to zdazysz...nie wiem czy do jutra cus z tego placka zostanie...

wyszedl bez zakalca




ale nauczona doswiadczeniem podsmazylam rabarbar z cukrem na patelni,odparowala sie woda z tego tam...potem posypalam mialka zelatyna i to dopiero wylozylam na ciasto...a na to kruszonke wrzucilam...

mjjaaaaaammm

przy następnym wypieku skorzystam z przepisu ze  smażonym rabarbarem z dodatkiem żelatyny .fajny
dziękuje za zaproszenie ..o tej porze jestem obecna i nie przytomna ...sporadycznie zdarza mi się dłużej po koczować
pogoda tragiczna ..ciągle pada

Offline

 

#49 2014-05-18 09:31:48

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Ja kiedyś robiłam biszkopt,potem na to  sos/budyń waniliowy i na to usmażony rabarber z żelatyną...taki torcik był.Pyszny i warto zrobić.

Offline

 

#50 2014-05-18 10:18:24

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Amelka..ja sobie poczytalam troche przepisow na kucheny z rabarbarem...
no wlasnie tenze rabarbar tak juz ma ze puszcza sok w trakcie pieczenia...no i ten pomysl z zelatyna mnie sie rowniez spodobal,zdal egzamin na piatke



Viola,mnie sie wlasnie drozdzowego zachcialo...jadlam juz z budyniem ale drozdzowe..ale ten kto to piekl nie dal zelatyny no i...ciasto bylo w srodku polsurowe...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#51 2014-05-19 16:38:31

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Upiekłam właśnie placek z rabarbarem,chyba to najlepszy przepis...lekko ciepły...mniammm

Offline

 

#52 2014-05-19 21:02:51

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

ten ze z budyniem..na biszkopcie?

hmmm...tez bym chociaz sprobowala...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#53 2014-05-19 21:04:04

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

p.s.
podaj chociaz recept na ten torcik....


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#54 2014-05-19 21:18:29

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Zupełnie nowy,piekłam 1raz.

Kruszonka:
szklanka mąki
1/4 kostki masła
1 żółtko
2 łyżki cukru
szczypta soli,skórka z cytryny

Ciasto:
2 szklanki mąki/2 łyżeczki proszku
szklanka cukru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki mleka
125 g masła
3 żółtka
4 białka ubić z cukrem
...................................................................
masło,żółtka,śmietanć,mleko,cukier ubić.Potem dodać mąkę z proszkiem i krótko wymieszać.

Wyłożyć na formę (tortownicę),rabarber i kruszonkę.
..........................................................................
Zapomniałam;najpierw rabarber pokroić,posypać cukrem i niech postoi
180 stopni/50 min

Offline

 

#55 2014-05-19 21:52:23

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

takiego recepta tom jeszcze nie widziala...
duza czy mala tortownica?
dodawalas zelatyne do rabarbara?
a dzie budyn...?



Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#56 2014-05-19 21:53:53

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

Duża.Tu bez budyniA

Offline

 

#57 2014-05-19 21:56:29

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

hmm,mam tylko mala...
jaka kolejnosc przy robieniu ciasta?
maslo rozpuscilas czy nie?


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#58 2014-05-20 08:34:00

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

1.Kruszonkę krótko mixerem i do lodówki
2.Ciasto w tej kolejności,jak pisałam:mokre składniki i na koniec mąkę z proszkiem

Jak masz małą formę (ja mam normalnych rozmiarów,standardową),to weź mniej składników (na oko)

Offline

 

#59 2014-05-22 14:50:13

 Krunia 666

Zbanowany

Skąd: spod Alpow..
Zarejestrowany: 2014-03-29
Punktów :   24 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

no wiecie.. co za piekny przepis, az dostalam ochoty na robienie placka, jade  do sklepu po rabarbar
i bede dzisiaj  wieczorkiem bastlowac ...

tak sobie mysle ..
z budyniem  zapewne moglby byc jeszcze lepszy , Gabus dj tez  ten przepis na  budyniowo rabarbarowy..
lubie  ciezkie zadania bojowe

Offline

 

#60 2014-05-22 21:47:36

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Ciasta i inne "kucheny"

ja tego ciasta jeszcze nie robila,ale jak zrobisz Krunia to powiedz czy dobre bylo...



   
Składniki

Składniki na ciasto na dużą blachę:

3 i 1/2 szkl mąki pszennej + do podsypywania

2 jajka

1 szkl ciepłego mleka

1/2 szkl cukru

12 dkg masła lub margaryny

Szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

10 dkg mąki

10 dkg masła lub margaryny

5 dkg cukru, łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

1 kg rabarbaru (polecam również truskawki, śliwki, brzoskwinie)

2 budynie waniliowe

750ml mleka

4 łyżki cukru

Ciasto drożdżowe z rabarbarem budyniem i kruszonką

Wykonanie:

Mąkę przesiać do dużej miski, wkruszyć w środek drożdże, dodać łyżkę cukru, zalać ciepłym mlekiem, przykryć ściereczką i pozostawić na 10-15 min, aż drożdże ruszą. Masło roztopić, przestudzić. Do miski dodać pozostały cukier, jajka, sól i tłuszcz. Wyrobić gładkie ciasto.W razie potrzeby dosypać mąki. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

W tym czasie ugotować budynie z cukrem. Pozostawić do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu.  Rabarbar umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałeczki.

Z masła, mąki i cukru przygotować kruszonkę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na blaszkę (moja 35x40cm), następnie rozsmarować budyń (może być ciepły, ale nie gorący), poukładać rabarbar. Na koniec posypać kruszonką. Piec 30-35 min w temp 180 lub 160(z termoobiegiem) stopniach.

Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu, ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem przygotowanym z 1/2 szkl cukru pudru i 2 łyżek soku z cytryny lub wody.

Ciasto jest przepyszne! Polecam!

Smacznego!

ps.mysle ze ciasto drozdzowe powinno sie piec na blasze posypanej maka..a jak wy myslicie?
tak z wlasnego doswiadczenia...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.tgk.pun.pl www.cs-knajpa.pun.pl www.hssnysa.pun.pl www.trancezone.pun.pl www.ztquake3.pun.pl