...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...
ja posypuje tego placka z wierzchu mieszanka owocow mrozonych-te z Aldika sa naprawde dobre,jest tam mieszanka wieloowocowa,a do srodka daje jablka pokrojone w kostke,tak ze wychodzi to jak owoce w ciescie hehehh...posypuje cukrem pudrem z wierzchu...
drozdzowca tez bym zjadla,z rabarbarem dawno nie robilam,ale lubie...
moze byly stare te drozdze?
Offline
wlasnie moj placek drozdzowy z rabarem i kruszonka sie piecze...mam nadzieje ze zakalca nie bedzie..
ale to sprawdze dopiero za okolo godzine...
Offline
Viola...siodlaj konie...
juz dochodzi
Amelka..pachnie w calym domu i to jaaaaaaaaaak
Offline
to pusc sie kurcgalopkiem..jeszcze zdazysz....
Offline
wez gumowce na zmiane...
Offline
jak sie pospieszysz to zdazysz...nie wiem czy do jutra cus z tego placka zostanie...
wyszedl bez zakalca
ale nauczona doswiadczeniem podsmazylam rabarbar z cukrem na patelni,odparowala sie woda z tego tam...potem posypalam mialka zelatyna i to dopiero wylozylam na ciasto...a na to kruszonke wrzucilam...
mjjaaaaaammm
Offline
aaaa...no i dwa razy to ciasto mi roslo...w oczach hehehh...
pieklam najpierw w 170 a potem 180 stopni,prawie godzine...
Offline
Gabiffm napisał:
jak sie pospieszysz to zdazysz...nie wiem czy do jutra cus z tego placka zostanie...
wyszedl bez zakalca
ale nauczona doswiadczeniem podsmazylam rabarbar z cukrem na patelni,odparowala sie woda z tego tam...potem posypalam mialka zelatyna i to dopiero wylozylam na ciasto...a na to kruszonke wrzucilam...
mjjaaaaaammm
o ! jejjjjjj !! nie zdrowo na noc sie objadać ..
Offline
Amelka,jak sie pospieszysz to tez zdazysz...
Offline
Gabiffm napisał:
jak sie pospieszysz to zdazysz...nie wiem czy do jutra cus z tego placka zostanie...
wyszedl bez zakalca
ale nauczona doswiadczeniem podsmazylam rabarbar z cukrem na patelni,odparowala sie woda z tego tam...potem posypalam mialka zelatyna i to dopiero wylozylam na ciasto...a na to kruszonke wrzucilam...
mjjaaaaaammm
przy następnym wypieku skorzystam z przepisu ze smażonym rabarbarem z dodatkiem żelatyny .fajny
dziękuje za zaproszenie ..o tej porze jestem obecna i nie przytomna ...sporadycznie zdarza mi się dłużej po koczować
pogoda tragiczna ..ciągle pada
Offline
Amelka..ja sobie poczytalam troche przepisow na kucheny z rabarbarem...
no wlasnie tenze rabarbar tak juz ma ze puszcza sok w trakcie pieczenia...no i ten pomysl z zelatyna mnie sie rowniez spodobal,zdal egzamin na piatke
Viola,mnie sie wlasnie drozdzowego zachcialo...jadlam juz z budyniem ale drozdzowe..ale ten kto to piekl nie dal zelatyny no i...ciasto bylo w srodku polsurowe...
Offline
ten ze z budyniem..na biszkopcie?
hmmm...tez bym chociaz sprobowala...
Offline
p.s.
podaj chociaz recept na ten torcik....
Offline
Zupełnie nowy,piekłam 1raz.
Kruszonka:
szklanka mąki
1/4 kostki masła
1 żółtko
2 łyżki cukru
szczypta soli,skórka z cytryny
Ciasto:
2 szklanki mąki/2 łyżeczki proszku
szklanka cukru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki mleka
125 g masła
3 żółtka
4 białka ubić z cukrem
...................................................................
masło,żółtka,śmietanć,mleko,cukier ubić.Potem dodać mąkę z proszkiem i krótko wymieszać.
Wyłożyć na formę (tortownicę),rabarber i kruszonkę.
..........................................................................
Zapomniałam;najpierw rabarber pokroić,posypać cukrem i niech postoi
180 stopni/50 min
Offline
takiego recepta tom jeszcze nie widziala...
duza czy mala tortownica?
dodawalas zelatyne do rabarbara?
a dzie budyn...?
Offline
hmm,mam tylko mala...
jaka kolejnosc przy robieniu ciasta?
maslo rozpuscilas czy nie?
Offline
1.Kruszonkę krótko mixerem i do lodówki
2.Ciasto w tej kolejności,jak pisałam:mokre składniki i na koniec mąkę z proszkiem
Jak masz małą formę (ja mam normalnych rozmiarów,standardową),to weź mniej składników (na oko)
Offline
Zbanowany
no wiecie.. co za piekny przepis, az dostalam ochoty na robienie placka, jade do sklepu po rabarbar
i bede dzisiaj wieczorkiem bastlowac ...
tak sobie mysle ..
z budyniem zapewne moglby byc jeszcze lepszy , Gabus dj tez ten przepis na budyniowo rabarbarowy..
lubie ciezkie zadania bojowe
Offline
ja tego ciasta jeszcze nie robila,ale jak zrobisz Krunia to powiedz czy dobre bylo...
Składniki
Składniki na ciasto na dużą blachę:
3 i 1/2 szkl mąki pszennej + do podsypywania
2 jajka
1 szkl ciepłego mleka
1/2 szkl cukru
12 dkg masła lub margaryny
Szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
10 dkg mąki
10 dkg masła lub margaryny
5 dkg cukru, łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
1 kg rabarbaru (polecam również truskawki, śliwki, brzoskwinie)
2 budynie waniliowe
750ml mleka
4 łyżki cukru
Ciasto drożdżowe z rabarbarem budyniem i kruszonką
Wykonanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, wkruszyć w środek drożdże, dodać łyżkę cukru, zalać ciepłym mlekiem, przykryć ściereczką i pozostawić na 10-15 min, aż drożdże ruszą. Masło roztopić, przestudzić. Do miski dodać pozostały cukier, jajka, sól i tłuszcz. Wyrobić gładkie ciasto.W razie potrzeby dosypać mąki. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
W tym czasie ugotować budynie z cukrem. Pozostawić do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałeczki.
Z masła, mąki i cukru przygotować kruszonkę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na blaszkę (moja 35x40cm), następnie rozsmarować budyń (może być ciepły, ale nie gorący), poukładać rabarbar. Na koniec posypać kruszonką. Piec 30-35 min w temp 180 lub 160(z termoobiegiem) stopniach.
Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu, ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem przygotowanym z 1/2 szkl cukru pudru i 2 łyżek soku z cytryny lub wody.
Ciasto jest przepyszne! Polecam!
Smacznego!
ps.mysle ze ciasto drozdzowe powinno sie piec na blasze posypanej maka..a jak wy myslicie?
tak z wlasnego doswiadczenia...
Offline