...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...
Zbanowany
uwaga, dzisiaj zrobilam placek z kruszonkä straszniem dumna...
wklejam przepis z ktorego korzystalam,
milej i sprawnej roboty i smacznego !
1 kg mąki
1 szklanka cukru
10 dag drożdży (cała kostka)
1 ½ szklanki mleka
cukier waniliowy
5 jajek
3/4 kostki margaryny
szczypta soli
ok. 100 g rodzynków
Z drożdży, letniego mleka (nie trzeba użyć całej ilości, resztę można zostawić i dodać do ciasta) i odrobiny mąki zrobić rozczyn. Mąkę wsypać do miski, gdy rozczyn wyrośnie (po ok. 20 minutach) wlać go do miski z mąką. Następnie dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, wlać (ewentualną) resztę letniego mleka. Wszystko dobrze wyrobić, na koniec dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasto uformować w kulkę, zostawić do podwojenia objętości, w ciepłym miejscu. Rodzynki sparzyć, odsączyć, oprószyć mąką. Gdy ciasto podrośnie, połączyć je z rodzynkami i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotować kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. Nagrzać piekarnik na 180 stopni, wstawić blaszkę, piec ok. 45-50 minut.
Kruszonka:
50 g masła, miękkiego lub margaryny
10 płaskich łyżek mąki
4 łyżki cukru
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła).
Offline
o wlasnie!
Wielkanoc za pasem to przepisy sie przydzadza...
juz mam chec na tego placka...
Offline
ja bym masla dala...
a tu masz placek na oleju
ja tak go robie:
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
30 dag maki
2 cukry waniliowe
3 jajka -cale
1 proszek do pieczenia
wszystko dobrze wymieszac(ale nie robotem)
dodac 6 duzych pokrojonych w duza kostke jablek,razem wymieszac i wylozyc na blache wylozana papierem do pieczenia
z wierzchu posypac mieszanka zamrozonych owocow (dostepne w Aldiku i w Pennym,w Rewe pewno tez bywaja)
piec w 180 stopniach okolo 1 godziny,po upieczeniu posypac cukrem pudrem
dlugo pozostaje swiezy,nawet kilka dni i nie wysycha,ale u mnie on szybko znika
smacznego
Offline
Zbanowany
nie robiam jeszcze na oleju...
nie bedzie un olejig, czyli ..
mokry ?
Offline
Krunia...bedzie wilgotny...
tego oleju wcale w nim nie czujesz,ja daje slonecznikowy
pychotka...
dalabym ci kawalek na probe ale juz ni mam ani kruszyny
Offline
Gość
PLACEK DROŻDŻOWY DLA LENIWYCH
Otrzymałam niedawno ten przepis. Wychodzi niezawodnie, bez żadnej filozofii.
Ciasto
5 dag drożdży
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (lub oleju)
1/2 szklanki letniego mleka
3 szklanki mąki tortowej
oraz
1/2 kg owoców: śliwek, wiśni (mogą być mrożone)
1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru i mniej więcej taka lub mniejsza część margaryny na kruszonkę
Produkty będące składnikami ciasta wsypujemy do garnka (lub specjalnej miski tupperware) w następującej kolejnosci:
kruszymy drożdże, na to cukier, roztrzepane jajka, oliwę, letnie mleko, mąkę. Natępnie zakrywamy garnek pokrywką i zostawiamy na 3 godziny.
Następnie po 3 godzinach mieszamy. Kładziemy na blaszkę, na to owoce i kruszonkę. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 100°C i po 10 minutach zwiększamy temperaturę do 175°C. Pieczemy 50-55 minut.
Ostatnio edytowany przez Happy (2014-04-02 15:50:22)
ma ktos sprawdzony przepis na babe wielkanocna?
moze byc drozdzowa...
Offline
chili???
hmm...takiej jeszcze nie widzialam...
zrobie sernika wiedenskiego chociaz mialobyc tiramisu...ale to jutro wieczorem...
Offline
Przepis na roladę .biszkoptową
4 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia .
1 łyżeczka cukru waniliowego
cukier miksujemy z żółtkami ..do maki dodajemy proszek do pieczenia ,i cukier waniliowy trzeba to wymieszać ,w osobnym naczyniu ,stopniowo dodajemy do miksowanych żółtek z cukrem ,następnie z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta .bardzo wolnymi obrotami miksera rozprowadzamy białko .
następnie na dno formy kładziemy papier do pieczenia .i wlewamy ciasto równomiernie go rozmieszczając ..
wstawiamy na około 20 minut , do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 200*
Po upieczeniu biszkopt bardzo ładnie oddziela się od papieru ...następnie na ostudzone ciasto ,kładziemy według uznania . masę kremową .śmietankową , czy owocową .i całość zawijamy w rulon . można ozdobić polewą , z wiórkami lub inną posypką
Offline
Kermit napisał:
Jako że facetem jestem tak więc zdolności kulinarnych nie przejawiam zbytnio,powiedzcie drogie Panie gdzie,jak tych pyszności spróbować można co to przepisy na nie podajecie...zdolne jesteście widzę.
może podać przepis na bardzo proste ciasto dla początkujących .
Offline
Gość
Znacie latwy przepis na mase do tortu czekoladowego?
masa czekoladowa?
czekaj no...a moze byc taka?
800 g smietany 30% lekko zagotowac,wrzucic do mleka 100 g gorzkiej czekolady i 100g mlecznej,ostudzic i zostawic na noc w lodowce,
na drugi dzien ubic z proszkiem do ubijania smietany-3 opakowania tego proszku ma byc,mozna dodac olejek rumowy.Przekladac biszkopta ta masa,boki udekorowac.
trzymac w lodowce
robilam juz torta z tego przepisu,dodalam tez cukier waniliowy-2 torebki i okolo szklanki cukru,krazki biszkopta zawsze troche nasaczam np woda z rumem,albo jakims alkoholem
Offline
Gość
Dzieki
Gabiffm napisał:
masa czekoladowa?
czekaj no...a moze byc taka?
800 g smietany 30% lekko zagotowac,wrzucic do mleka 100 g gorzkiej czekolady i 100g mlecznej,ostudzic i zostawic na noc w lodowce,
na drugi dzien ubic z proszkiem do ubijania smietany-3 opakowania tego proszku ma byc,mozna dodac olejek rumowy.Przekladac biszkopta ta masa,boki udekorowac.
trzymac w lodowce
robilam juz torta z tego przepisu,dodalam tez cukier waniliowy-2 torebki i okolo szklanki cukru,krazki biszkopta zawsze troche nasaczam np woda z rumem,albo jakims alkoholem
czekaj no...bom zapomniala napisac ze te czekolady trzeba zetrzec na grubej tarce...szybciej sie wtedy rozpuszcza i trza uwazac zeby sie nie przykleila do dna garnka...
Offline
masz tu keksa...
zmiescisz?
jeszcze troche mi zostalo...
Offline
i dorzucam maly kawalek wiedenskiego...
dietetyczny,bo bez ciasta,tylko tyle mi zostalo...
Offline
to rozepnij jakies guziczki...popij k i wejdzie...
Offline
a tu cos na deserek...
schab ze sliwkami...
mozna jesc bez chleba,ale z cwikla smakuje najlepiej
Offline
Witam!!! Gabi jesteś niesamowita w swych wybrykach kulinarnych,czemu mają służyć te zdjęcia ,toż taka ślinka cieknie na sam widok że trzeba będzie zaraz pójść i coś zjeść,a godzina już późna...będziesz miała mnie "babo" na sumieniu ,zobaczysz ;P
Offline
i jak tam..Kermit..
poszles sie najesc?
na pocieszenie moge dodac ze juz nic a nic mi nie zostalo...
noooo,pare golabkow
Offline
a to ja nie chce przepisa na zakalca...
raz jeden mi sie udalo zrobic,ale z jablkami...nawet dobry byl
a ja wlasnie machnelam zas moj ulubiony placek z owocami na oleju...jeszczem nie sprawdzala co tam w srodku...
Offline