wielkaemigracja

...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

Ogłoszenie


#31 2014-11-09 18:51:51

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Pierogi i inne "nudle"

nie nooo..a wlasciwie to czemu nie?juz zjadlas?



pytalam czy panierujesz i obsmazasz...ja zawsze panieruje krokiety a twoje jakies takie lyse...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#32 2014-11-09 18:53:51

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Pierogi i inne "nudle"

jakzes glodna to choc...wlasnie mnie wizytowala indyjska somsiadka i...dostalam talerz jej narodowej potrawy,ryz,kawalek kurczaka i cus tam ostrego z boku...do tego jakis sos w miseczce...
dlalam jej reszte ciastek z jablkami dla dzieciakow...

i co mam teraz zrobic z tym jedzeniem?


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#33 2014-11-09 19:38:01

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Pierogi i inne "nudle"

Jużem nie głodna,pożarłam 2 sztuki ale dziękuję pięknie...może innym razem?
Nie panieruję,przysmażam bez panady...

Offline

 

#34 2014-11-13 10:56:55

Dagny

Zbanowany

Re: Pierogi i inne "nudle"

prosze zamknac ten watek bo ja od samego naglowka tyje...


(nigdy niczego tu nie czytam bo musze uwazac na linie)

 

#35 2014-11-13 12:39:03

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Pierogi i inne "nudle"

No to siooooo....stąd  

Offline

 

#36 2014-11-13 19:05:32

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Pierogi i inne "nudle"

zima idzie...to troche polstera nie zawadzi...oder?

wlasnie zjadlam salatke owocowa z bita smietana i czekolada...

mjjjaaammm


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#37 2014-11-13 19:10:09

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Pierogi i inne "nudle"

Dagunia,to młoda laska...takie,szybko nie tyją,jak my stare krowy  

Offline

 

#38 2014-11-13 19:41:14

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Pierogi i inne "nudle"

ja se wypraszam Violciu!
stare to som ino ...kartofle!




Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#39 2014-11-13 19:43:49

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Pierogi i inne "nudle"

Nu,dobra...korekta:jak ja stara krowa

Offline

 

#40 2014-11-13 21:52:39

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Pierogi i inne "nudle"

a mleczna?




Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#41 2014-12-15 09:32:00

 Sara

Zbanowany

Zarejestrowany: 2014-03-23
Punktów :   18 

Re: Pierogi i inne "nudle"

Witam...czy ktoś napisze, jak robi ciasto na pierogi, bo jak ja powiedziałam znajomej , to oczka zrobiła okrągłe i powiedziała, że nie zawraca sobie gitary, jest dobre tylko woda i mąka?????  ...hmmmm....
   ...nie jadłam jej wyrobów, ale coś wydaję się mi , że to by było jakieś jałowe??

Offline

 

#42 2014-12-15 20:38:36

malmina

Zbanowany

Re: Pierogi i inne "nudle"

Sara napisał:

Witam...czy ktoś napisze, jak robi ciasto na pierogi, bo jak ja powiedziałam znajomej , to oczka zrobiła okrągłe i powiedziała, że nie zawraca sobie gitary, jest dobre tylko woda i mąka?????  ...hmmmm....
   ...nie jadłam jej wyrobów, ale coś wydaję się mi , że to by było jakieś jałowe??

tylko woda (ciepła) i mąka, słyszałam że niektórzy dodają zgniecionego gotowanego ziemniaka, ale ile co i jak? nie wiem..

ja tylko lepię na Wigilię, ciasto robię bardzo luźnie i chowam pod ścierkę kuchenną, bo zanim wszystkie ulepię to mi i jedno i drugie powysycha

 

#43 2014-12-15 21:10:36

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Pierogi i inne "nudle"

Sara,mozna dodac jedno jajko na kilo maki,i tak jak pisze Malmina,maka i ciepla-letnia woda,nalezy dlugo zagniatac,ciasto ma byc luzne...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#44 2014-12-15 21:15:15

phoenix

Gość

Re: Pierogi i inne "nudle"

malmina napisał:

Sara napisał:

Witam...czy ktoś napisze, jak robi ciasto na pierogi, bo jak ja powiedziałam znajomej , to oczka zrobiła okrągłe i powiedziała, że nie zawraca sobie gitary, jest dobre tylko woda i mąka?????  ...hmmmm....
   ...nie jadłam jej wyrobów, ale coś wydaję się mi , że to by było jakieś jałowe??

tylko woda (ciepła) i mąka, słyszałam że niektórzy dodają zgniecionego gotowanego ziemniaka, ale ile co i jak? nie wiem..

ja tylko lepię na Wigilię, ciasto robię bardzo luźnie i chowam pod ścierkę kuchenną, bo zanim wszystkie ulepię to mi i jedno i drugie powysych

a ja wiem i Wam powiem:

na 1/2kg maki daje 2 stolowe lyzki margaryny, söl do smaku i bardzo ciepla woda
zagniatamy ciasto tak, zeby mialo konsystencje luznej plasteliny i........robimy pierogi 

 

#45 2014-12-15 21:48:42

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Pierogi i inne "nudle"

margaryny?

a tego to ja jeszcze nie slyszalam...po co?


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#46 2014-12-15 23:16:39

phoenix

Gość

Re: Pierogi i inne "nudle"

Gabiffm napisał:

margaryny?

a tego to ja jeszcze nie slyszalam...po co?

po to, zeby ciasto bylo sprezyste i elastyczne
a po ugotowaniu miękie i przyjemne dla podniebienia 

 

#47 2014-12-16 08:41:01

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Pierogi i inne "nudle"

moze kiedy i wyprobuje...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#48 2014-12-16 09:30:26

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Pierogi i inne "nudle"

Prawda.Ja wprawdzie margaryny nie mam w domu,ale daję masło/olej.I do roboty...Ciasto też musi "odsapnąć" min.30 min. w lodówce.

Offline

 

#49 2014-12-16 15:42:51

 Sara

Zbanowany

Zarejestrowany: 2014-03-23
Punktów :   18 

Re: Pierogi i inne "nudle"

,,,,fajnie...no, to teraz ja napiszę mój przepis, jaki używam od lat, ale proszę, nie rechotać , ani chichrotać 
"Na oko" ,,,
Nie cały kilogram mąki wsypuję do miski, zalewam jedną szklanką wrzątku...po wystygnięciu dodaję z 200 -250 gram kefiru lub kwaśnej śmietany, z 2-3 łyżki stołowych oleju, odrobina soli, i z 4-5 żółtek (bez białka), mieszam dosypując mąkę , aż ciasto lekko odchodzi od miski  (niektórzy ludzie mieszają na stolnicę , ja nie umiem  )
Z wyjątkiem pierogowatych z mięsem, jak pieliemieni, do ciasta dodaję odrobinę proszku do pieczenia...
Potem , jak Viola pisze, do lodówki i mieszam w farszu...

....ostatnio zobaczyłam jak zaklejają pierogi, jeszcze nie robiłam, ale warto....zamiast wykrawać kółeczka filiżanką...wałkuję się prostokąty, nakłada się farsz po środku prostokątu i tak kilka sztuk, po czym nakrywa się farsz drugą połówką i wycina się już " księżycy ", doklejamy lub nie i mamy śliczne pierożki...nom...

Offline

 

#50 2014-12-16 15:55:11

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Pierogi i inne "nudle"

Kilogram mąki?To na kompanię wojska starczy

Offline

 

#51 2014-12-16 21:00:13

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Pierogi i inne "nudle"

ja tez robie przewaznie z kilograma...co zjem to moje,a reszte zamrazam...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#52 2014-12-16 22:02:42

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Pierogi i inne "nudle"

Sara napisał:

,,,,fajnie...no, to teraz ja napiszę mój przepis, jaki używam od lat, ale proszę, nie rechotać , ani chichrotać 
"Na oko" ,,,
Nie cały kilogram mąki wsypuję do miski, zalewam jedną szklanką wrzątku...po wystygnięciu dodaję z 200 -250 gram kefiru lub kwaśnej śmietany, z 2-3 łyżki stołowych oleju, odrobina soli, i z 4-5 żółtek (bez białka), mieszam dosypując mąkę , aż ciasto lekko odchodzi od miski  (niektórzy ludzie mieszają na stolnicę , ja nie umiem  )
Z wyjątkiem pierogowatych z mięsem, jak pieliemieni, do ciasta dodaję odrobinę proszku do pieczenia...
Potem , jak Viola pisze, do lodówki i mieszam w farszu...

....ostatnio zobaczyłam jak zaklejają pierogi, jeszcze nie robiłam, ale warto....zamiast wykrawać kółeczka filiżanką...wałkuję się prostokąty, nakłada się farsz po środku prostokątu i tak kilka sztuk, po czym nakrywa się farsz drugą połówką i wycina się już " księżycy ", doklejamy lub nie i mamy śliczne pierożki...nom...

hnn na_prawdę ciekawy przepis .  mużę go wypraktykować .
na wigilię robię trzy rodzaje pierogów .    

Offline

 

#53 2019-11-18 19:03:15

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Pierogi i inne "nudle"


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#54 2019-12-08 20:25:15

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Pierogi i inne "nudle"

ciekawy przepis...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.trancezone.pun.pl www.cs-knajpa.pun.pl www.hssnysa.pun.pl www.ztquake3.pun.pl www.tgk.pun.pl