Viola - 2014-04-02 09:19:17 |
Poproszę o podawanie Waszych sprawdzonych przepisów na pierogi wszelkiej "maści"...
|
Gabiffm - 2014-04-02 14:47:29 |
przewaznie robie pierogi "na oko"
ale gdzies mialam sprawdzony to potem podam
;)
|
Viola - 2014-04-05 20:04:21 |
Jutro robię czebureki,drugi raz w życiu...chciałam zrobić ciasto z piwem,ale piwa zapomniałam kupić,bleeeeeeeeeeee
|
Viola - 2014-04-06 13:08:37 |
Nadzienie zrobione,ciasto se "odsapowuje"....ale będzie wyżerka.Jak wyjdą ładne,to wkleję zdjęcia
|
Amelka22 - 2014-04-06 14:39:36 |
to jest ich kilka gatunków z nadzieniem .: a/ twarogiem na słodko b/ ruskie z dodatkiem mięty odrobiną cukru . c/ kapustą i grzybami d/ z mięsem e/ kaszą gryczaną i z twarogiem . f/ z jagodami / truskawkami .
:)
|
Gabiffm - 2014-04-06 15:48:42 |
Viola,jak ladne wyjda to podaj przepis...
;)
|
Viola - 2014-04-06 16:10:03 |
Wyszły,jak z obrazka...później je posmażę,bo nikt teraz nie jest głodny
|
Sara - 2014-04-10 16:10:26 |
Violu, bardzo śliczne te twoi czebureki...narobiłaś mi apetytu... Dziś wypróbuję inny przepis... Tylko mąka i piwo, nic więcej...zagniatać jak na zwykłe pierogi...ale dzień wcześniej... ciasto zawijam w folię i do lodówki...na drugi dzień wałkuję i zrobię z nadzieniem z podsmażoną cebulą , pieczarkami i żółtym serem... Jadłam tak u kogoś...mmmm...pychota..
|
Sara - 2014-04-10 16:26:49 |
...hmmm....nie mogę ściągnąć z netu przepis na Manty....ehhh...tyle pisania...ale co mi tam.. Manty (z Kazachstanu) Ciasto , podobnie robię jak Gabi, na oko... czyli...mąkę zalewam szklanką gorącej wody, po wystygnięciu dodaje 2 żółtka, olej z 2 łyżki , jeden kefir lub kwaśną śmietanę...wyrabiam do elastyczności jak na zwykłe pierogi... Farsz- mięso grubo zmielone, lekko podsmażone...tarta cebula, pieprz, papryka ostra, sól...
Ciasto po rozwałkowaniu, kroimy w kwadraty +- 5cm.na 5cm. nakładamy farsz i sklejamy w piramidki...(ja czasami jak mam czas na zabawę, tworzę takie woreczki, i z ciasta robię wstążeczkę i związuję woreczek....bardzo pięknie to wygląda).. Gotowe manty, układam na wcześniej zwilżony olejem garnek gotowania na parzę (mantysznice kupiłam w DE w sklepie ruskim..)..i tak kilka pięterek...gotuję około 35-45 min.
Podaję z adżyką lub innymi sałatkami, jak kto co lubi...lub polewam roztopionym masłem i posypuję słodką papryką... Smacznego.. PS. ...proszę napisać, jeżeli ktoś zrobi manty, jak smakują???
|
Gabiffm - 2014-04-12 14:46:52 |
Sara a co to jest adzyka? jeszcze nie slyszalam ...
|
Sara - 2014-04-12 17:26:07 |
...no tak...ale chyba znasz to pod inną nazwą...to taki gruzinski ostry sos...z pomidorów zmielonych, papryki świeżej czerwonej zmielonej i czosnku...pyszne to jest...kiedyś zawsze na jesień robiłam, na całą zimę starczało, i jeszcze rozdawałam..
|
Gabiffm - 2014-04-12 19:19:30 |
czy to cos w rodzaju Ajvar?
ale tam jest chyba tylko papryka z przyprawami...
|
Sara - 2014-04-12 19:21:59 |
Gabiffm napisał:czy to cos w rodzaju Ajvar?
ale tam jest chyba tylko papryka z przyprawami...
Tak, to podobne do ajwaru.. Ja znałam kiedyś gruzinkę tak mnie nauczyła jak ja napisałam...mam gdzieś przepis, musiałabym poszukać Adżyka jest smaczniejsza..
|
Viola - 2014-04-12 19:32:25 |
A ile tej mąki?
|
Gabiffm - 2014-04-12 19:48:23 |
Ayvar kupuje w Pennym,dodaje do sosow i do czego tam chcem... lubie ten ostry...
;)
|
Sara - 2014-04-13 17:01:18 |
Violaxx napisał:A ile tej mąki?
...jak to było do mnie, to tej mąki potrzeba nie cały kilogram... Pisałam już , że robię na oko...praktyka czyni mistrza...więc powodzenia..
|
Viola - 2014-10-01 19:48:37 |
A tu o makaronach:
Zdrowe, pyszne i o wielu zastosowaniach
Makaron to danie bardzo pożywne. Z uwagi na niski indeks glikemiczny bardzo powoli uwalnia cukier, co przedłuża uczucie sytości. Jest też doskonałym źródłem energii, czyli węglowodanów. Z tego powodu jest znakomitym daniem dla osób ciężko pracujących oraz sportowców.
Po makarony pełnoziarniste z kolei chętnie sięgają osoby dbające o linię. Warto też pamiętać, że makaron zawiera tryptofan - aminokwas odpowiedzialny za produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Podanie na obiad makaronu może tym samym wprawić nas w doskonały humor.
Makaron doskonale podkreśla smak sosów i dodatków, dlatego nadaje się do dań o praktycznie nieograniczonej gamie smakowej. Możemy także sięgnąć po makarony kolorowe z dodatkiem szpinaku lub pomidorów, pikantne z chili czy aromatyczne z ziołami. Zachwycają nie tylko charakterystycznym smakiem, ale także barwą - z których najbardziej intrygującym jest makaron czarny, barwiony sepią.
Jedynym ograniczeniem zastosowania makaronu jest nasza fantazja. Makarony podajemy po włosku, z sosami, jako zapiekanki, a także jako dodatek do zup i sałatek. Makarony możemy podawać na ostro, na kwaśno, na słodko-kwaśno i na słodko.
Równie dobrze pasują do warzyw, jak i do mięs, ryb czy owoców morza. I co ważne, doskonale nadają się do odgrzania. Wystarczy wrzucić je na patelnię, odsmażyć i podać z dowolnym dodatkiem.
(interia.pl)
Więc bądźmy szczęśliwi z makaronem :D Pochwalę się,że zrobiłam dziś mój pierwszy w życiu makaron...teraz się suszy i będzie do rosołku :)
|
Gabiffm - 2014-10-01 21:36:22 |
lubie makarony...ale obawiam sie ze od nich rosnie doopcia,wiec rzadko jadam...
:)
|
Viola - 2014-10-02 09:53:24 |
Wczoraj kupiłam se maszynkę do robienia nudli;Marcato Atlas...teraz tylko nadstawkę do Ravioli... Gapcia-jasne,że to sycące węglowodany,ale ilość pożartych, robi grube siedzenia :D No i te dodatki w gotowcach :wkurzony:
|
pogodniak - 2014-10-02 14:00:13 |
Czekamy na probki, wysle jakiegos kondora albo inne grube ptaszysko po odbior ;-)
|
Viola - 2014-10-05 10:01:42 |
Kupiłam nadstawkę do ravioli...teraz tylko czekam na przesyłkę i do dzieła :mrgreen:
|
pogodniak - 2014-10-05 12:52:15 |
To czekamy na probki ravioli z truflami :good:
|
Viola - 2014-10-05 15:37:28 |
pogodniak napisał:To czekamy na probki ravioli z truflami :good:
z muchomorami :lol:
|
Viola - 2014-11-09 17:38:25 |
Tu wklejam moje dzisiejsze naleśniki:
|
Gabiffm - 2014-11-09 18:14:37 |
ze az se zacytuje,bo u mnie te nalesniki to widmo... znaczy sie ich nie widac,wcale...a wcale...
:D
|
Gabiffm - 2014-11-09 18:15:44 |
a dzie efekt koncowy?
nie obsmazasz?
:)
|
Viola - 2014-11-09 18:22:51 |
Obsmażam,barszczyk i pożeram :)
Wstawiałam na Chrome...nie wiem,czemu u Ciebie nie widać?Umje tera na Firefoxie widać...Krunia nadal jest blond
|
Viola - 2014-11-09 18:23:44 |
Kliknij w linki,które cytowałaś
|
Gabiffm - 2014-11-09 18:30:36 |
na 1 widac farsz,na 2 patelnie na papierze -jak smazysz nalesniki,na 3 te usmazone i patelnie na ktorek smazysz,na 4 juz pozwijane z farszem... to wszystko co widze...
jade na Firefoxie,widze pikna diablice Krunie i maja reke...a nie zabe
:lol:
|
Viola - 2014-11-09 18:32:22 |
A co?...mam jeszcze wklejać,jak żrem? :lol: :lol:
Tfojom renkę tesz widzę...Krunia blond...
|
Gabiffm - 2014-11-09 18:51:51 |
nie nooo..a wlasciwie to czemu nie?juz zjadlas?
:rechoczcy:
pytalam czy panierujesz i obsmazasz...ja zawsze panieruje krokiety a twoje jakies takie lyse...
:lol:
|
Gabiffm - 2014-11-09 18:53:51 |
jakzes glodna to choc...wlasnie mnie wizytowala indyjska somsiadka i...dostalam talerz jej narodowej potrawy,ryz,kawalek kurczaka i cus tam ostrego z boku...do tego jakis sos w miseczce... dlalam jej reszte ciastek z jablkami dla dzieciakow...
i co mam teraz zrobic z tym jedzeniem?
:rolleyes:
|
Viola - 2014-11-09 19:38:01 |
Jużem nie głodna,pożarłam 2 sztuki :mrgreen: ale dziękuję pięknie...może innym razem? Nie panieruję,przysmażam bez panady...
|
Dagny - 2014-11-13 10:56:55 |
prosze zamknac ten watek bo ja od samego naglowka tyje... :mlotek:
(nigdy niczego tu nie czytam bo musze uwazac na linie) :D
|
Viola - 2014-11-13 12:39:03 |
No to siooooo....stąd :lol: :lol:
|
Gabiffm - 2014-11-13 19:05:32 |
zima idzie...to troche polstera nie zawadzi...oder?
wlasnie zjadlam salatke owocowa z bita smietana i czekolada...
mjjjaaammm
:P
|
Viola - 2014-11-13 19:10:09 |
Dagunia,to młoda laska...takie,szybko nie tyją,jak my stare krowy :lol: :lol:
|
Gabiffm - 2014-11-13 19:41:14 |
ja se wypraszam Violciu! stare to som ino ...kartofle!
:lol:
:zabawa:
|
Viola - 2014-11-13 19:43:49 |
Nu,dobra...korekta:jak ja stara krowa :P
|
Gabiffm - 2014-11-13 21:52:39 |
a mleczna?
:lol:
:P
|
Sara - 2014-12-15 09:32:00 |
Witam...czy ktoś napisze, jak robi ciasto na pierogi, bo jak ja powiedziałam znajomej , to oczka zrobiła okrągłe i powiedziała, że nie zawraca sobie gitary, jest dobre tylko woda i mąka????? ...hmmmm.... ...nie jadłam jej wyrobów, ale coś wydaję się mi , że to by było jakieś jałowe?? :impreza:
|
malmina - 2014-12-15 20:38:36 |
Sara napisał:Witam...czy ktoś napisze, jak robi ciasto na pierogi, bo jak ja powiedziałam znajomej , to oczka zrobiła okrągłe i powiedziała, że nie zawraca sobie gitary, jest dobre tylko woda i mąka????? ...hmmmm.... ...nie jadłam jej wyrobów, ale coś wydaję się mi , że to by było jakieś jałowe?? :impreza:
tylko woda (ciepła) i mąka, słyszałam że niektórzy dodają zgniecionego gotowanego ziemniaka, ale ile co i jak? nie wiem..
ja tylko lepię na Wigilię, ciasto robię bardzo luźnie i chowam pod ścierkę kuchenną, bo zanim wszystkie ulepię to mi i jedno i drugie powysycha :D
|
Gabiffm - 2014-12-15 21:10:36 |
Sara,mozna dodac jedno jajko na kilo maki,i tak jak pisze Malmina,maka i ciepla-letnia woda,nalezy dlugo zagniatac,ciasto ma byc luzne...
|
phoenix - 2014-12-15 21:15:15 |
malmina napisał:Sara napisał:Witam...czy ktoś napisze, jak robi ciasto na pierogi, bo jak ja powiedziałam znajomej , to oczka zrobiła okrągłe i powiedziała, że nie zawraca sobie gitary, jest dobre tylko woda i mąka????? ...hmmmm.... ...nie jadłam jej wyrobów, ale coś wydaję się mi , że to by było jakieś jałowe?? :impreza:
tylko woda (ciepła) i mąka, słyszałam że niektórzy dodają zgniecionego gotowanego ziemniaka, ale ile co i jak? nie wiem..
ja tylko lepię na Wigilię, ciasto robię bardzo luźnie i chowam pod ścierkę kuchenną, bo zanim wszystkie ulepię to mi i jedno i drugie powysych :D
a ja wiem i Wam powiem:
na 1/2kg maki daje 2 stolowe lyzki margaryny, söl do smaku i bardzo ciepla woda zagniatamy ciasto tak, zeby mialo konsystencje luznej plasteliny i........robimy pierogi :applause:
|
Gabiffm - 2014-12-15 21:48:42 |
margaryny?
a tego to ja jeszcze nie slyszalam...po co?
|
phoenix - 2014-12-15 23:16:39 |
Gabiffm napisał:margaryny?
a tego to ja jeszcze nie slyszalam...po co?
po to, zeby ciasto bylo sprezyste i elastyczne a po ugotowaniu miękie i przyjemne dla podniebienia :tak:
|
Gabiffm - 2014-12-16 08:41:01 |
moze kiedy i wyprobuje... :hmmm:
|
Viola - 2014-12-16 09:30:26 |
Prawda.Ja wprawdzie margaryny nie mam w domu,ale daję masło/olej.I do roboty...Ciasto też musi "odsapnąć" min.30 min. w lodówce.
|
Sara - 2014-12-16 15:42:51 |
,,,,fajnie...no, to teraz ja napiszę mój przepis, jaki używam od lat, ale proszę, nie rechotać , ani chichrotać :D "Na oko" ,,, Nie cały kilogram mąki wsypuję do miski, zalewam jedną szklanką wrzątku...po wystygnięciu dodaję z 200 -250 gram kefiru lub kwaśnej śmietany, z 2-3 łyżki stołowych oleju, odrobina soli, i z 4-5 żółtek (bez białka), mieszam dosypując mąkę , aż ciasto lekko odchodzi od miski (niektórzy ludzie mieszają na stolnicę , ja nie umiem :) ) Z wyjątkiem pierogowatych z mięsem, jak pieliemieni, do ciasta dodaję odrobinę proszku do pieczenia... Potem , jak Viola pisze, do lodówki i mieszam w farszu...
....ostatnio zobaczyłam jak zaklejają pierogi, jeszcze nie robiłam, ale warto....zamiast wykrawać kółeczka filiżanką...wałkuję się prostokąty, nakłada się farsz po środku prostokątu i tak kilka sztuk, po czym nakrywa się farsz drugą połówką i wycina się już " księżycy ", doklejamy lub nie i mamy śliczne pierożki...nom... :zabawa:
|
Viola - 2014-12-16 15:55:11 |
Kilogram mąki?To na kompanię wojska starczy :lol:
|
Gabiffm - 2014-12-16 21:00:13 |
ja tez robie przewaznie z kilograma...co zjem to moje,a reszte zamrazam...
:D
|
Amelka22 - 2014-12-16 22:02:42 |
Sara napisał:,,,,fajnie...no, to teraz ja napiszę mój przepis, jaki używam od lat, ale proszę, nie rechotać , ani chichrotać :D "Na oko" ,,, Nie cały kilogram mąki wsypuję do miski, zalewam jedną szklanką wrzątku...po wystygnięciu dodaję z 200 -250 gram kefiru lub kwaśnej śmietany, z 2-3 łyżki stołowych oleju, odrobina soli, i z 4-5 żółtek (bez białka), mieszam dosypując mąkę , aż ciasto lekko odchodzi od miski (niektórzy ludzie mieszają na stolnicę , ja nie umiem :) ) Z wyjątkiem pierogowatych z mięsem, jak pieliemieni, do ciasta dodaję odrobinę proszku do pieczenia... Potem , jak Viola pisze, do lodówki i mieszam w farszu...
....ostatnio zobaczyłam jak zaklejają pierogi, jeszcze nie robiłam, ale warto....zamiast wykrawać kółeczka filiżanką...wałkuję się prostokąty, nakłada się farsz po środku prostokątu i tak kilka sztuk, po czym nakrywa się farsz drugą połówką i wycina się już " księżycy ", doklejamy lub nie i mamy śliczne pierożki...nom... :zabawa:
hnn na_prawdę ciekawy przepis . :tak: mużę go wypraktykować . na wigilię robię trzy rodzaje pierogów . :tak: :)
|
Meli - 2019-11-18 19:03:15 |
Przepis na uszka...
https://www.youtube.com/watch?v=wzpD7KApzaM
|
Gabiffm - 2019-12-08 20:25:15 |
ciekawy przepis...
:applause:
|