...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...
Violaxx na pewno nie będziesz kiśić pełnej beczki
ja kiszę przeważnie wiaderko 15 kg ..jak kapusta obrodzi .tarkuję kapustę partiami . i dodaje dość dużo marchwi tartej
sól do smaku listki bobkowe / nie za dużo / to wymieszam wkładam wiaderko i lekko ugniatam ręką ,następnie szykują następną partię ..na koniec dobrze ugniatam ,aż pokaże się sok ..przebijam ją kijkiem ..i wynoszą do chłodniejszego pomieszczenia .tak stoi nakryta ..ściereczką lnianą ,aby miała dostęp powietrza .w trzecim dniu .dobrze znowu ugniatam nakrywam folią i kładę dwie płaskie deseczki na wymiar i coś ciężkiego ;może to być kamień ..lub naczynie z wodą .. po ukiśnięciu można przełożyć w słoiki ..
Offline
staram się nie przesolić kapust aby nie była gorzka i słona .. w przepisie jest dość duża dawka ..jak na 1kg ....przy takim kiszeniu moją metodą przy przekładaniu napełniam cały słoik ..dodaje dość dużo marchewki .. surówka wygląda apetyczniej .
Offline