- wielkaemigracja http://www.wielkaemigracja.pun.pl/index.php - Kulinaria i inne hobby http://www.wielkaemigracja.pun.pl/viewforum.php?id=4 - Kuchenne pogaduszki :) http://www.wielkaemigracja.pun.pl/viewtopic.php?id=6 |
Happy - 2014-03-22 14:21:51 |
Co ugotować na obiad ? Nie mam pomysłu na dziś . |
gizelka79 - 2014-03-22 14:27:34 |
a ja dziś mam rosołek a na drugie kalafior,ziemniaczek i kotlecik.... |
Viola - 2014-03-22 14:32:59 |
A ja mam dzisiaj szpagetti z garnelami w sosie szpinakowo-serowym.Duuuużo chili i czosnku :) |
Happy - 2014-03-22 14:33:58 |
O mamuś jaką mi ochotę narobiłaś na zupę pomidorową . Po prostu wszystko co z pomidorami uuuwielbiam :) |
Viola - 2014-03-22 16:14:49 |
pogodniak - 2014-03-22 16:21:26 |
Przesylaj mi natychmiast kawalek na priva, bo nie mam nic do kawy! |
ktos z Czarnego Lasu - 2014-03-22 20:55:23 |
A jak się nazywa ten wynalazek ? |
Viola - 2014-03-22 20:57:11 |
Co masz na myśli?Ciasto?To placek "tulipanowy" (tak go nazwano) |
ktos z Czarnego Lasu - 2014-03-22 20:59:24 |
T u l i p a n o w y.... |
Happy - 2014-03-23 09:46:12 |
A ty wiesz że ja też dopiero teraz zobaczyłam tulipana ? |
Renia-München - 2014-03-23 09:52:28 |
Ja mam rybke w sosie koperkowym,do tego kartofelki piure a na deser lody orzechowe. Sa jeszcze wczorajsze nalesniki z serem ale to juz na podwieczorek. |
ktos z Czarnego Lasu - 2014-03-23 10:45:53 |
No jak Ty też dopiero teraz zobaczyłaś tulipana to znaczy, że nie jest ze mną źle... |
Dagny - 2014-03-25 00:25:07 |
tak...slyszalam o tej fontannie..hahaha...od jednego z wdziecznych mieszkancow...:) |
astra - 2014-03-25 01:27:10 |
Ja polecam wizytę w ALDI SUED - właśnie wyprzedają polskie gąski bez kości w opakowaniach 550 gram za 6,99 euro, pierwotna cena 9,99. |
Sara - 2014-03-25 17:42:11 |
Eee tam...gąska!!! ją trzeba umieć przyrządzić.. |
zorica - 2014-03-25 18:46:33 |
ale z Ciebie wredna malupica! |
astra - 2014-03-26 23:13:09 |
To proste jak budowa cepa: |
Gabiffm - 2014-03-28 14:22:01 |
a ze tak zapytam...po czemu ta Cherry? |
F-35 - 2014-03-28 19:21:50 |
Ale Wy DUŻO jecie Wróbelki !!! |
Gabiffm - 2014-03-28 19:22:54 |
bylo takie powiedzenie..im wiecej jem,tym mniej jem... |
Handy - 2014-03-28 21:55:45 |
Wróbelki żyją miłościommmmm Bellutko :) |
Happy - 2014-03-29 11:21:01 |
zorica |
Handy - 2014-03-29 11:50:51 |
Pierogi , galaretka i grill...plan na dziś . |
Happy - 2014-03-29 11:52:06 |
Hamdy teraz ty jesteś małpa . Pierogi uwieeeelbiam ! |
Handy - 2014-03-29 12:00:27 |
Ruskie w natarciu hehe :)) Robię dużo wpadnij :) |
Happy - 2014-03-29 12:03:27 |
Kurcze , gdyby nie ta odległość poleciałabym na skrzydłach . |
Handy - 2014-03-29 12:07:02 |
Lubię pogotować a dookola mam takich co ze smakiem jedzą , to co będę im załować... |
Viola - 2014-03-29 12:23:10 |
Ja swojemu ślubnemu wołowinkeę w sosie chrzanowym robię.Dla mnie sałatka włoska z tuńczykiem,Dressing czosnkowy.Ale to dopiero na wczesną kolację. |
Handy - 2014-03-29 13:07:19 |
U mnie się jeszcze barszcz urodzil w tak zwanym miedzyczasie :)) Tunczyk mniam :) |
Happy - 2014-03-29 21:00:57 |
Dziewczyny , a co jutro na obiadek ? Wracam późno z pracy . |
Viola - 2014-03-29 21:03:55 |
Pierś kurczaka z masłem ziołowym...ktoś z rodziny niech ziemniaki obierze...do tego jakaś surówka...mizeria? |
brudasek - 2014-03-29 21:16:46 |
brudasek jest glody:( |
Gabiffm - 2014-03-29 22:48:10 |
czekaj,placek sie piecze...jeszcze troche i bedzie dobry... |
Happy - 2014-04-04 18:47:24 |
Ktoś ma ochotę na pieczone skrzydełka kurczaka ? :) |
Krunia 666 - 2014-04-05 09:46:11 |
pewnie juz zjadlas.. |
Happy - 2014-04-05 09:58:09 |
A wczoraj zapraszałam i czekałam , czemu nie odzywałaś się ? :) |
pogodniak - 2014-04-05 14:53:03 |
kupilem dzis wreszcie ten gulasz z jagnieciny, powrzucałem roznych warzyw i marokanskiej przyprawy, troche kolendry i na wszelki wypadek szus czerwonego wina, wsadzilem do piekarnika i zobaczymy, co z tego za 2 godziny wyniknie. W razie czego mam pizzerie pod nosem.....;-) |
Viola - 2014-04-05 16:18:26 |
No i gdzie ten gulasz? |
pogodniak - 2014-04-05 16:37:24 |
No jeszcze sie piecze, bo mi ten rzeznik nawalil tyle miecha, ze nie chce za wczesnie wyciagac z piekarnika, bede to teraz musial jesc przez 3 dni (albo zaprosze kumpla, ktory ma MiniJob i je wszystko, co mu sie poda za darmo.....) |
Viola - 2014-04-05 16:42:35 |
U Turka-barbarzyńcy kupiłeś? |
pogodniak - 2014-04-05 16:46:23 |
Kupilem, bo nie mialem czasu zeby rozmrazac z Nowej Zelandii, ale nastepnym razem tak zrobie, bo jagnina z Nowej Zelandii jest lepsza. Turek mi wykroil wszyskie kosci z lopatki i pokroil na gulaszowe kawalki, ale popatrzyl sie na mnie z politywaniem, jak powiedzialem, ze sam chce to robic. U nich gotuja tylko Aishe w domu, a nie mezczyzni, mam teraz pewnie opinie loosera w Weddingu ;-) |
Viola - 2014-04-05 16:50:59 |
Mogłeś mu powiedzieć,że Twoja żona ma leżeć i pachnieć,a nie tyrać...dopiero by zgłupiał |
pogodniak - 2014-04-05 16:53:53 |
Cos ty, to by powiedzial, ze zboczencom nie bedzie towaru sprzedawal! :stupid: :D |
Happy - 2014-04-05 21:09:19 |
A dlaczego ja dopiero teraz się dowiaduję ze Pogodniak jakiś pyszności gotuje ? |
pogodniak - 2014-04-05 23:15:05 |
A przylatuj, tyle tego nagotowalem, ze na 3 dni wystarczy. Ale to bylo pierwsze podejscie, wiec tak calkiem optymalne to jedzenie nie bylo. Mieso jest co prawda bardzo kruche, rozplywa sie w ustach, ale na tej lopatce bylo troche tluszczu, dodalem, zeby niby do smaku, ale troche za tluste to wyszlo, na przyszlosc musze z gory odkroic polowe tego sadelka i wywalic przed gotowaniem, no i przyprawami musze jeszcze troche poeksperymentowac. I w ogole zapomnialem dodac Kichererbsen, ktore specjalnie do tej potrawy kupilem. |
Viola - 2014-04-06 09:21:35 |
Z Kichererbsen zrób Humus....pychota i na mózg dobre,bo Tahin się dodaje,a to czysta lecytyna. |
Happy - 2014-04-06 11:14:22 |
Ok , przylecę . Umówmy się tak , wy gotujecie , a ja piorę wasze ubrania na tarze hahaha |
Margitt - 2014-04-06 11:29:31 |
Gotuję dzisiaj golonkę w porach, na specjalne życzenie. |
Happy - 2014-04-06 11:33:22 |
I ja mam spaść z wagi 5 kg jak wy piszecie o takich pysznościach ? |
Viola - 2014-06-09 20:51:26 |
Co dodać do konfitur truskawkowych?...wanilię? |
Gabiffm - 2014-06-09 21:58:45 |
wanilie?? |
Amelka22 - 2014-06-12 17:16:28 |
nigdy nie dodaje nic do konfitur truskawkowych oprócz cukru i żelfiks .. |
Gabiffm - 2014-06-12 20:03:39 |
ja kiedys dodalam tego kwasku cytrynowego...jakis ten dzem mi za rzadki wyszedl,i tylko dlatego |
Amelka22 - 2014-06-13 13:49:49 |
ojj.a dlaczego kwasek cytrynowy ??? |
Viola - 2014-06-13 18:43:31 |
Powiedzcie mi,czy zakwas na żur robi się tak samo,jak zakwas do pieczenia chleba?...mąka żytnia i woda? |
Gabiffm - 2014-06-14 10:31:33 |
Viola...nie robilam nigdy to ci nie powiem... |
Viola - 2014-06-14 12:51:18 |
Już wiem.Do siurku robi się z trochę mąki i dużo wody...zrobiłam właśnie i w przyszłym tygodniu będzie siurek. |
Amelka22 - 2014-06-14 19:59:24 |
Gabi .tak wiem . .że .tylko do śliwek można dodać gozdziki |
Gabiffm - 2014-06-15 08:51:37 |
a ja nic nie smaze...rzadko uzywam,wiec sloiczek dzemu kupuje tylko od czasu do czasu w sklepie... |
Amelka22 - 2014-06-15 09:00:58 |
Gabi..ja pochodzę z rodzinny wielodzietnej takie zapasy u nas w domu to była podstawa .. |
Viola - 2014-06-15 10:05:27 |
A ja patrząc na dodatki w "gotowcach",robię w miarę możliwości,wszystko sama...w każdych gotowcach są tony cukru,soli jodowanej i innych śmieci |
Amelka22 - 2014-06-15 13:48:09 |
dokładnie Violaxx robiąc swoje przetwory znasz zawartość ,ja robię surówki ,paprykę .ogórki fasolkę .soki .konfitury ,,musy jabłkowe |
Viola - 2014-06-15 14:42:27 |
To powoli poproszę o przepis na dobrą kapustę kiszoną... :please: |
Amelka22 - 2014-06-15 15:23:31 |
Violaxx na pewno nie będziesz kiśić pełnej beczki :rolleyes: |
Viola - 2014-06-15 16:48:49 |
Ja właśnie chcę w słoiki...czasem czyta się o gotowych surówkach w słoikach... |
Amelka22 - 2014-06-15 18:10:36 |
tak jak najbardziej .kapustę daje się do surówek ale nie kiszoną ... z innymi warzywami .papryką marchewką buraczkami |
Viola - 2014-06-15 18:25:47 |
|
Amelka22 - 2014-06-15 19:00:18 |
staram się nie przesolić kapust aby nie była gorzka i słona .. w przepisie jest dość duża dawka ..jak na 1kg ....przy takim kiszeniu moją metodą przy przekładaniu napełniam cały słoik ..dodaje dość dużo marchewki .. surówka wygląda apetyczniej . :tak: |