wielkaemigracja

...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...

Ogłoszenie


#31 2014-03-29 22:48:10

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

czekaj,placek sie piecze...jeszcze troche i bedzie dobry...



Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#32 2014-04-04 18:47:24

Happy

Gość

Re: Kuchenne pogaduszki :)

Ktoś ma ochotę na pieczone skrzydełka kurczaka ?
Mniam , mniam  właśnie wcinam + frytki + czerwona kapustka .

 

#33 2014-04-05 09:46:11

 Krunia 666

Zbanowany

Skąd: spod Alpow..
Zarejestrowany: 2014-03-29
Punktów :   24 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

pewnie juz zjadlas..

wole piersiätko !

Offline

 

#34 2014-04-05 09:58:09

Happy

Gość

Re: Kuchenne pogaduszki :)

Krunia 66 napisał:

pewnie juz zjadlas..

wole piersiätko !

A wczoraj zapraszałam i czekałam , czemu nie odzywałaś się ?
Kilka bym ci podrzuciła przez internet hahaahaha

 

#35 2014-04-05 14:53:03

pogodniak

aktywny

Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   14 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

kupilem dzis wreszcie ten gulasz z jagnieciny, powrzucałem roznych warzyw i marokanskiej przyprawy, troche kolendry i na wszelki wypadek szus czerwonego wina, wsadzilem do piekarnika i zobaczymy, co z tego za 2 godziny wyniknie. W razie czego mam pizzerie pod nosem.....;-)


Don´t look back in anger

Offline

 

#36 2014-04-05 16:18:26

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

No i gdzie ten gulasz?

Offline

 

#37 2014-04-05 16:37:24

pogodniak

aktywny

Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   14 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

No jeszcze sie piecze, bo mi ten rzeznik nawalil tyle miecha, ze nie chce za wczesnie wyciagac z piekarnika, bede to teraz musial jesc przez 3 dni (albo zaprosze kumpla, ktory ma MiniJob i je wszystko, co mu sie poda za darmo.....)


Don´t look back in anger

Offline

 

#38 2014-04-05 16:42:35

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

U Turka-barbarzyńcy kupiłeś?

Offline

 

#39 2014-04-05 16:46:23

pogodniak

aktywny

Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   14 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

Kupilem, bo nie mialem czasu zeby rozmrazac z Nowej Zelandii, ale nastepnym razem tak zrobie, bo jagnina z Nowej Zelandii jest lepsza. Turek mi wykroil wszyskie kosci z lopatki i pokroil na gulaszowe kawalki, ale popatrzyl sie na mnie z politywaniem, jak powiedzialem, ze sam chce to robic. U nich gotuja tylko Aishe w domu, a nie mezczyzni, mam teraz pewnie opinie loosera w  Weddingu ;-)

Sprobowalem sosu, jest calkiem calkiem, zobaczymy za 20 minut jak mieso


Don´t look back in anger

Offline

 

#40 2014-04-05 16:50:59

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

Mogłeś mu powiedzieć,że Twoja żona ma leżeć i pachnieć,a nie tyrać...dopiero by zgłupiał

Offline

 

#41 2014-04-05 16:53:53

pogodniak

aktywny

Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   14 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

Cos ty, to by powiedzial, ze zboczencom nie bedzie towaru sprzedawal!    

Dobra, nastawiam cous cous i niech sie dzieje wola nieba, z nia sie zawsze zgadzac trzeba

Ostatnio edytowany przez pogodniak (2014-04-05 16:56:53)


Don´t look back in anger

Offline

 

#42 2014-04-05 21:09:19

Happy

Gość

Re: Kuchenne pogaduszki :)

A dlaczego ja dopiero teraz się dowiaduję ze Pogodniak jakiś pyszności gotuje ?
Przecież zaraz bym do odrzutowca wsiadla i do Niemiec poleciala !
Jak mogliście mnie nie powiadomić ? Zapach pewnie snuł się po całej okolicy i jeszcze dalej a wy jakieś tajemnice przede mną robicie ? Niech was drzwi ścisną za takie kumpelstwo.

 

#43 2014-04-05 23:15:05

pogodniak

aktywny

Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   14 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

A przylatuj, tyle tego nagotowalem, ze na 3 dni wystarczy. Ale to bylo pierwsze podejscie, wiec tak calkiem optymalne to jedzenie nie bylo. Mieso jest co prawda bardzo kruche, rozplywa sie w ustach, ale na tej lopatce bylo troche tluszczu, dodalem, zeby niby do smaku, ale troche za tluste to wyszlo, na przyszlosc musze z gory odkroic polowe tego sadelka i wywalic przed gotowaniem, no i przyprawami musze jeszcze troche poeksperymentowac. I w ogole zapomnialem dodac Kichererbsen, ktore specjalnie do tej potrawy kupilem.
Nastepnym razem bede madrzejszy


Don´t look back in anger

Offline

 

#44 2014-04-06 09:21:35

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

Z Kichererbsen zrób Humus....pychota i na mózg dobre,bo Tahin się dodaje,a to czysta lecytyna.

A ten gulasz,to źle zacząłeś robić i czerwone wino,zupełnie nie pasuje.No,ale jedno doświadczenie więcej.Ja robię z takiego mięsa Kormę,to taki orientalny gulasz...ostry z pastą chili,mlekiem kokosowym etc.

Offline

 

#45 2014-04-06 11:14:22

Happy

Gość

Re: Kuchenne pogaduszki :)

Ok , przylecę . Umówmy się tak , wy gotujecie , a ja piorę wasze ubrania na tarze hahaha
Ale jak przytyję , to się pogniewamy .

 

#46 2014-04-06 11:29:31

 Margitt

aktywny

Skąd: Stuttgart City
Zarejestrowany: 2014-03-31
Punktów :   

Re: Kuchenne pogaduszki :)

Gotuję dzisiaj golonkę w porach, na specjalne życzenie.

To znaczy golonka sie sama gotuje, a ja mam czas dla siebie

Offline

 

#47 2014-04-06 11:33:22

Happy

Gość

Re: Kuchenne pogaduszki :)

Margitt napisał:

Gotuję dzisiaj golonkę w porach, na specjalne życzenie.

To znaczy golonka sie sama gotuje, a ja mam czas dla siebie

I ja mam spaść z wagi 5 kg jak wy piszecie o takich pysznościach ?

 

#48 2014-06-09 20:51:26

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

Co dodać do konfitur truskawkowych?...wanilię?

Offline

 

#49 2014-06-09 21:58:45

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

wanilie??

ee...najwyzej citronensäure...i cukier




Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#50 2014-06-12 17:16:28

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

nigdy nie dodaje nic do konfitur truskawkowych oprócz cukru i żelfiks ..
jeżeli ktoś lubi powidła śliwkowe i sam robi dobrzej pod koniec smażenia dodać gozdziki ..zapobiegają zgadze   

Offline

 

#51 2014-06-12 20:03:39

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

ja kiedys dodalam tego kwasku cytrynowego...jakis ten dzem mi za rzadki wyszedl,i tylko dlatego


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#52 2014-06-13 13:49:49

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

Gabiffm napisał:

ja kiedys dodalam tego kwasku cytrynowego...jakis ten dzem mi za rzadki wyszedl,i tylko dlatego

ojj.a dlaczego kwasek cytrynowy ???
Gabi aby usmażyć prawdziwe powidła śliwkowe ,jak to kiedyś moja  mama robiła ..
najlepiej nadają się prawdziwe węgierki / nie śliwki przypominające węgierki ..po czym poznasz węgierkę ???.przy usunięciu pestki  odchodzi sama .nie trzyma się mękiszu .. trzeba kilka  godzin na małym ogniu smażyć aby nabrały odpowiedni kolor i gęstość ..na koniec dodać cukier i zagotować
     

Offline

 

#53 2014-06-13 18:43:31

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

Powiedzcie mi,czy zakwas na żur robi się tak samo,jak zakwas do pieczenia chleba?...mąka żytnia i woda?

Offline

 

#54 2014-06-14 10:31:33

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

Viola...nie robilam nigdy to ci nie powiem...

Amelka,ja o truskawkach a ty sliwkach hehehh...
najlepiej to sie powidla sliwkowe wypieka w piekarniku...wtedy sie nie przypala...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#55 2014-06-14 12:51:18

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

Już wiem.Do siurku robi się z trochę mąki i dużo wody...zrobiłam właśnie i w przyszłym tygodniu będzie siurek.
Wiem też,że do białego barszczu robi się w identyczny sposób,ale z mąki pszennej.

Offline

 

#56 2014-06-14 19:59:24

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

Gabiffm napisał:

Viola...nie robilam nigdy to ci nie powiem...

Amelka,ja o truskawkach a ty sliwkach hehehh...
najlepiej to sie powidla sliwkowe wypieka w piekarniku...wtedy sie nie przypala...

Gabi .tak wiem . .że .tylko do śliwek można dodać  gozdziki
    .taniej mnie będzie kosztował gaz i smażę w rondlu      

Offline

 

#57 2014-06-15 08:51:37

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

a ja nic nie smaze...rzadko uzywam,wiec sloiczek dzemu kupuje tylko od czasu do czasu w sklepie...
kiedys robilam zapasy na zime,piwniczka byla pelna a polki uginaly sie od sloikow...
teraz mam labe...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#58 2014-06-15 09:00:58

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

Gabi..ja pochodzę z rodzinny wielodzietnej takie zapasy u nas w domu to była podstawa ..
  a ja wolnej chwili w bardzo malej ilość zachowuję tą tradycję ,potem rozdaję po rodzinnie ..znajomym ..  

Offline

 

#59 2014-06-15 10:05:27

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

A ja patrząc na dodatki w "gotowcach",robię w miarę możliwości,wszystko sama...w każdych gotowcach są tony cukru,soli jodowanej i innych śmieci

Offline

 

#60 2014-06-15 13:48:09

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

Violaxx napisał:

A ja patrząc na dodatki w "gotowcach",robię w miarę możliwości,wszystko sama...w każdych gotowcach są tony cukru,soli jodowanej i innych śmieci

dokładnie Violaxx robiąc swoje przetwory znasz zawartość ,ja robię surówki ,paprykę .ogórki fasolkę .soki .konfitury ,,musy jabłkowe
jak wspomniałam w nie dużych ilościach .

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.cs-knajpa.pun.pl www.turniejefifa08best.pun.pl www.hssnysa.pun.pl www.tgk.pun.pl www.ztquake3.pun.pl