wielkaemigracja

...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...

Ogłoszenie


#61 2014-06-15 14:42:27

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

To powoli poproszę o przepis na dobrą kapustę kiszoną...

Offline

 

#62 2014-06-15 15:23:31

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

Violaxx na pewno nie będziesz kiśić pełnej beczki 
  ja kiszę przeważnie wiaderko 15 kg ..jak kapusta obrodzi .tarkuję kapustę partiami . i dodaje dość dużo marchwi tartej
  sól do smaku listki bobkowe / nie za dużo / to wymieszam wkładam wiaderko i  lekko ugniatam ręką ,następnie szykują następną partię ..na koniec dobrze ugniatam ,aż pokaże się sok ..przebijam ją  kijkiem ..i wynoszą do chłodniejszego pomieszczenia .tak stoi nakryta ..ściereczką lnianą ,aby miała dostęp powietrza .w trzecim dniu .dobrze znowu ugniatam nakrywam folią i kładę dwie płaskie deseczki na wymiar i coś ciężkiego ;może to być kamień ..lub naczynie z wodą .. po ukiśnięciu można przełożyć w słoiki ..

Offline

 

#63 2014-06-15 16:48:49

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

Ja właśnie chcę w słoiki...czasem czyta się o gotowych surówkach w słoikach...

Offline

 

#64 2014-06-15 18:10:36

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

tak jak najbardziej .kapustę daje się do surówek ale nie kiszoną ... z innymi warzywami .papryką marchewką buraczkami
świeża posiekaną  nadaje się  pasteryzacji w słoikach  :

Offline

 

#65 2014-06-15 18:25:47

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Kuchenne pogaduszki :)



to przepis na kapustę kiszoną,wprawdzie to wersja do bieżącego spożycia,ale warto zrobić...na 1kg kapusty/20g soli

Offline

 

#66 2014-06-15 19:00:18

 Amelka22

aktywny

Skąd: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2014-03-27
Punktów :   20 

Re: Kuchenne pogaduszki :)

staram się nie przesolić kapust  aby nie była gorzka i słona .. w przepisie jest dość duża dawka ..jak na 1kg ....przy takim kiszeniu moją metodą przy przekładaniu   napełniam  cały słoik ..dodaje dość dużo marchewki .. surówka wygląda apetyczniej  .

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.hssnysa.pun.pl www.trancezone.pun.pl www.ztquake3.pun.pl www.cs-knajpa.pun.pl www.turniejefifa08best.pun.pl