...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...
Offline
O tak ! Kalafiorowy chlebek jest dla mnie. Dzieki Meli za wynalezienie czegos talk ciekawego. Zrobie go w sobote bo bede miala swieze jajka. Przepis juz zapisalam do mojego kajecika.
Offline
Z cyklu : Dzika kuchnia na co dzień
🥗Surówka z młodych liści lipy - większe listki porwałam na mniejsze kawałki, małe zostawiłam bez zmian, lekko posoliłam, dodałam kilka pomidorków koktajlowych, skropiłam olejem tloczonym na zimno i posypałam płatkami mniszka. Można do takiej surówki dodać ser albo gotowane jajka.
🌳🍃Młode liście lipy są delikatne, miękkie, lekko słodkawe smaczne i zdrowe. Zawierają dużo witamin, mikroelementów i biozwiązków, wspomagają wiosenny detoks i wzmacniają organizm po zimie.
🍃🍴🍽🍃 Takie listki wystarczy bardzo lekko posolić, skropić ulubioną oliwą i - gotowe. Można listki posolić delikatnie i polać cebulą podsmażoną na oleju, można dodawać je jako składnik surówek, suszyć i utleniać enzymatycznie na herbatę.
Offline
takie ususzone listki lipy pamietam z dziecinstwa..babcia miala wielka lipe na obejsciu..herbatka pachniala i smakowala tak,ze do dzisiaj pamietam..
do surowek nie dodawala,ale warto wiedziec co mozna jesc w survivalu
Offline
Młode listki lipy jadłam w dzieciństwie i myślałam ,że to mój wynalazek Ale sałatki nigdy nie robiłam. Musi być dobra bo listki rzeczywiście sa dobre.
Te placuszki już sobie zapisałam a kapuśniaczki całkiem oryginalne. Apetyt mam jak koń Ale rzecz jasna tak jak koń tylko zielsko zjadam
Offline
Musi smakować! takie wykwintne danie. Warto je mieć w swoich przepisach np na szczególna okazję Dzięki Meli
Offline
przepis na placuszki z młodej kapusty.
https://www.youtube.com/watch?v=JdGQbMgHExs
Offline
https://wegedroga.pl/kiszone-stokrotki- … nJQiThksQE
Luce-do roboty-będzie,jak znalazł na wigilijny stół
Offline
Meli ale fajną rzecz wynalazłaś! Stokrotki na ostro ! I tyle własciwości ! Zapisałam juz do mojego sekretnego kajeta. Ostatnio zajadam sie kurdybankiem z sałata i do kanapek. Jutro ide na przytulę bo znalazłam ją czysta w głębi lasu
I ten wiersz o stokrotkach....słodki.
Offline
Irlandzki chleb sodowy z rozmarynem 🍞
Wokół irlandzkiego brązowego chleba sodowego narosło wiele legend, ale, jak to zwykle bywa z legendami, nie wszystko w nich jest prawdą. Podstawową nieprawdą jest bowiem to, że chleb sodowy wymyślili Irlandczycy. To Indianie jako pierwsi piekli chleb z wykorzystaniem sody pochodzącej z popiołu spalonego drewna. Jednak prawdą jest, że od początku XIX wieku, w okresie Wielkiego Głodu i później, pieczono go również w Irlandii. Na chleb sodowy potrzeba było tylko kilku najbardziej podstawowych składników, można go było upiec nawet na otwartym palenisku, był on więc ratunkiem na trudne czasy biedy i głodu. Przed pieczeniem bochenki nacinano na krzyż, aby przepędzić diabła i w ten sposób chronić domostwo. Pieczenie domowego chleba było wówczas nieodłączną częścią codziennego życia prawie w każdym irlandzkim domu. Chleb sodowy nie ma więc tysiąca lat tradycji, ale jest uważany za jeden z najlepszych chlebów na świecie. Irlandczycy bardzo szanują i pielęgnują swoje tradycje, więc chleb sodowy jest do dziś pieczony w irlandzkich domach i serwowany w barach i restauracjach jako dodatek do każdego chowdera i każdej innej zupy.
Brązowy chleb nie wymaga drożdży ani zakwasu, stąd odpadają wszystkie ceregiele związane z zarabianiem, wielogodzinnym wyrastaniem ciasta, spekulowaniem wyrośnie – nie wyrośnie… wiedziałam, że nie wyrośnie. Tutaj składniki łączy się ze sobą i wrzuca ciasto do pieca na godzinę, a cała alchemia dzieje się pomiędzy maślanką, a sodą, to ten duet powoduje, że ciasto wyrasta, a nacięcie w formie krzyża rozchodzi się w oczach.
W czasach pandemii, kiedy unikamy zbyt częstego wychodzenia z domu i kiedy drożdże stały się dobrem luksusowym, upieczcie sobie chleb sodowy. Chwila pracy, godzina w piecu i domowy chleb na stole. No i diabeł przepędzony, czego chcieć więcej…
Składniki 👩🍳:
✔ 4 szklanki mąki pszennej (u mnie to była 1 szklanka mąki typu 1850 oraz ✔ 3 szklanki typu 750, ale można użyć różnych kombinacji albo tylko jednego rodzaju)
✔ 2 łyżeczki cukru
✔ 1,5 łyżeczki soli
✔ 1 płaska łyżka sody
✔ 1 łyżka posiekanego rozmarynu
✔ 50 g masła
✔ 1,5 szklanki maślanki
Można również upiec chleb nie dodając rozmarynu albo zastąpić go np. kminkiem, czosnkiem niedźwiedzim, płatkami suszonych pomidorów lub innymi ulubionymi przyprawami. Można też upiec słodką wersję chleba sodowego dodając 1 szklankę suszonych żurawin albo rodzynek i zwiększając ilość cukru do ¼ szklanki (używamy wówczas jasnej mąki).
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
2. W misce wymieszaj suche składniki razem z rozmarynem, dodaj masło i połącz z mąką. Zagniataj jak kruche ciasto, to nie szkodzi, że będzie grudkowate.
3. Dodaj maślankę. Teraz już bez problemu zarobisz jednolite ciasto.
4. Uformuj z ciasta kulę, umieść ją na arkuszu papieru do pieczenia, lekko ją spłaszcz i natnij ostrym nożem, a najlepiej żyletką na krzyż (w wiadomym celu).
5. Chleb wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę. Wyjmij z pieca i przestudź.
---
Offline
https://www.hajduczeknaturalnie.pl/botw … Pttq7akQOI
Zrobię,jak tylko buraczki podrosną...
Ten chleb irlandzki piekłam-dobry jest ale bardzo się kruszy.Robiłam z jednego rodzaju mąki-typu 550
Offline
Maków pełno, przy okazji spaceru lub wycieczki rowerowej można nazbierać trochę płatków i przerobić je na rubinową galaretkę...
Galaretka z płatków maku i jabłek
(z podanych proporcji otrzymamy 1 niewielki słoik)
1 szklanka płatków maku polnego
1 szklanka wody
2 kwaśne jabłka
4 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo: herbatniki, jadalne kwiaty
Do garnka wlewamy wodę, czekamy aż się zagotuje. Dodajemy płatki maku i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut, przecedzamy przez sitko. Do wywaru dodajemy obrane i starte jabłka, cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu (już bez przykrycia) przez 20-30 minut, następnie odstawiamy do wystudzenia. Gotową galaretką smarujemy herbatniki, możemy dodać dla ozdoby jadalne kwiaty (na przykład bratki).
Offline
Z cyklu: Dzika kuchnia na co dzień
🥘🌱 Jak przed wiekami - gołąbki wegetariańskie zawinięte w liście podbiału, podane z sosem grzybowym.
🥘🌱Liście przez chwilę zblanszowałam
🥘🌱 Farsz: ryż z suszonymi grzybami, sól, pieprz
🥘🌱 Sos z mrożonych grzybów z pęczkiem przyprawowym z bluszczyka kurdybanka i bylicy pospolitej
📚🗒 Podbiał pospolity jest rośliną leczniczą
✅ Naparem z podbiału leczyli już starożytni medycy – Hipokrates, Galen i Pliniusz. Bł. Hildegarda stosowała go przy wszystkich chorobach piersiowych i jako środek wykrztuśny. Przy astmie i przewlekłym kaszlu, a także podczas zapalenia oskrzeli wdychano przez rurkę dym z korzeni tej rośliny spalanych na węglu z drzew cytrusowych. Palono też – tak jak papierosy – jej specjalnie wysuszone i zwinięte liście. Wykorzystywano podbiał do leczenia schorzeń skórnych: ran, czyraków, wrzodów, ropni, odcisków, oparzeń, pękających brodawek u kobiet karmiących oraz przy tzw. róży i uporczywych bólach głowy.[
✅ Surowiec zielarski: liść podbiału oraz rzadko kwiat podbiału. Liść podbiału ma głównie charakter surowca śluzowego. Zawartość kwaśnego śluzu wynosi 7-8%. Dalszymi składnikami są garbniki (około 4,5%), flawonoidy (około 0,8%): m.in. kwercetyna, kemferol a ponadto cholina, sole mineralne bogate w cynk, gorycze i nieco olejku eterycznego. Składnikami niepożądanymi są alkaloidy pirolizydynowe m.in. senkirkina i tussilagina. Zawartość ich wynosi maksymalnie 4,5·0,00001%. W kwiatach podbiału znajdują się liczne związki flawonoidowe (m.in. rutyna, hiperozyd i awikularyna), kwas kawowy i ferulowy, karotenoidy (np. taraksantyna), fitosterole, związki cukrowe oraz olejek eteryczny.
✅ Działanie
Jako surowiec śluzowy o pewnej zawartości garbników liść podbiału ma zastosowanie głównie w stanach zapalnych i nieżytach dróg oddechowych, jamy ustnej i krtani. Wywiera działanie osłaniające (śluzy) i ściągające (garbniki). Powoduje spęcznienie i rozrzedzenie zalegającej wydzieliny oraz pobudzenie ruchów nabłonka rzęskowego, a tym samym wyzwala odruch wykrztuśny. Jednocześnie flawonoidy łagodnie obniżają napięcie mięśni gładkich górnych dróg oddechowych i oskrzeli oraz ułatwiają odkrztuszanie. Kwiaty podbiału ze względu na większą zawartość flawonoidów i olejku eterycznego a mniejszą śluzu i garbników wywierają silniejsze od liści działanie rozkurczowe, natomiast słabsze powlekające i ściągające.
✅ Działanie niepożądane
Szczególne znaczenie, jako potencjalnie toksyczna, może mieć zawartość alkaloidu senkirkiny, którą stwierdzono w niektórych surowcach m.in. pochodzących z Australii i Norwegii. Może dć efekty hepatotoksyczne. W surowcu pochodzącym ze środkowej i zachodniej Europy wykryto nietoksyczną tussilaginę.
✅ Sposób użycia
Odwar z liści podbiału przygotowuje się zalewając 1 łyżkę liści 350 ml ciepłej wody i ogrzewając do wrzenia. Po 3 minutach gotowania pod przykryciem należy odstawić odwar na 10 minut i przecedzić. Należy pić 3-5 razy dziennie ¼ do ⅛ szklanki między posiłkami przy kaszlu. Ten sam odwar stosuje się zewnętrznie do okładów na skórę przy stłuczeniach, zaczerwienieniu i siniakach.
Offline
CIASTO POKRZYWOWO - CZEKOLADOWE
2 szkl mąki, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mleka, 1 szkl. powideł (kwaśnych), 1 szkl. oleju zmiksowanego z liśćmi pokrzywy, 3 jajka, dowolna ilość kakao/ziarna kakaowego, 1 łyżeczka sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia, garść liści pokrzywy.
Wszystko (oprócz pokrzywy) miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy do niej liście pokrzywy. Przelewamy do brytfanny. Pieczemy w 180C przez godzinę. Po 40 minutach należy sprawdzać czy się upiekło.
Ostatnio edytowany przez Meli (2020-07-07 17:51:58)
Offline
Ja dzisiaj wykombinowałym płyn do zmywania pyszczydła-z makijażem i bez-gotowałam kurdebelek,skrzyp i trochę szałwii na destylowanej wodzie(1,5 godziny).Po ostygnięciu dodałam startego czarnego mydła i zakonserwowałam olejem glistnikowym.
Pierwsza próba wypadła pozytywnie
Offline
Dla Lucy...zasubskrybujcie kanał tej dziewczyny,bo robi MEGA wegańskie żarełko...humus z buraczkami i chrzanem...mjammmm..i wiele innych fajnych i łatwych rzeczy
Offline
PRZESŁANIE WEGŃSKIE 🌾🌿
🥕🧡 Kawałek marchewki jest podobny do ludzkiego oka. Badania pokazują, że marchewka poprawia przepływ krwi i funkcjonowanie oczu.
🍅❤ Pomidory mają cztery komory jak w sercu i są czerwone. Wszystkie badania pokazują, że pomidory są dobre dla serca i krwi.
🍇💜 Winogrona mają kształt serca, każde winogrono wygląda jak komórka krwionośna ,
a badania pokazują, że winogrona są poważnym pokarmem dla serca i krwi.
🌰🤎 Orzech wygląda jak móżdżek. Jest przydatny dla funkcji mózgu.
🌾🤍 Fasola ma wygląd nerek i poprawia pracę nerek.
🥬💚 Seler i rabarbar są podobne do kości.
Ta żywność jest dobra dla kości, stosunek sodu wynosi 23%. Jeśli nie masz wystarczającej ilości sodu w diecie, organizm wyrywa go z kości, a kości słabną. To jedzenie jest dobre dla twojego szkieletu.
🍆💜 Bakłażan, awokado i gruszki skupiają się na zdrowiu i funkcjach szyi macicy i macicy kobiet, a ich wygląd jest podobny do tych organów Badania wykazują, że jeśli kobiety jedzą awokado raz w tygodniu, równoważy hormony, zmniejsza niechcianą wagę po porodzie i zapobiegają rakowi szyjki macicy.
🌺💜 Drzewo figowe jest pełne nasion i rośnie wisząc w parach. Figi zwiększają liczbę i ruchliwość plemników, a także zapobiegają niepłodności męskiej.
🥔🤎 Wygląd słodkich ziemniaków jest podobny do wyglądu trzustki i równoważy indeks glikemiczny u diabetyków.
🍃💚 Oliwki wspomagają zdrowie i funkcję jajników.
🍊💛 Grejpfrut, pomarańcza i inne owoce cytrusowe są podobne do kobiecych piersi i wspomagają ich zdrowie i ruch limfy.
🧅🧡 Cebula wygląda jak komórki ciała. Pomaga eliminować odpady ze wszystkich komórek ciała. Powoduje nawet, że łzy zmywają warstwy nabłonka oczu.”
Aho 🙏
Inspiracja od sióstr na fb 👯
Źródło: Doina Sipos
Zdjęcie : Internet
BioRezonans Holistyczne Terapie 🧬
Offline
Ludzie mają tak prosto podane lekarstwa na wszystko...łatwiej juz nie można.
Kiedyś ludzie nie pisali i nie mędrkowali a to wszystko zawsze wiedzieli. Czy te podobieństwa to przypadek...chyba nie...
Zdrówka wszystkim
Offline