wielkaemigracja

...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...

Ogłoszenie


#31 2019-05-12 15:15:52

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć

Z dzikiej róży nic nie obrywałam...poczekam aż zakwitnie kwiaty i pąki na maceraty


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#32 2019-05-13 10:42:45

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć

TAJSKA ZUPA NA PODAGRYCZNIKU

2 garści liści podagrycznika, warzywa korzeniowe pokrojone: marchew, pietruszka, pasternak, chilli, sól, mleko kokosowe.
Liście pokroić drobno i wraz z warzywami zalać wodą. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy chilli, solą i mlekiem. Podawać z grzankami


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#33 2019-05-14 21:55:38

 Luce

aktywny

Skąd: Eifel
Zarejestrowany: 2014-03-24
Punktów :   

Re: Wega żyć

A ja polecam smazone liscie szalwi. Na goracy olej wsypac pokrojone ,suche liscie szalwi. Uwazac ,zeby nie spalic! krotko podsmazyc,tak,zeby byly chrupiace. Pozniej lekko posolic. Uzywam je jako posypke np do kopytek,pyz czy pierogow.Robia tez za takie chrupki jako przystawka,jesli liscie sa usmazone w calosci.
Pycha  !


"Kiedy patrzę w oczy zwierzęcia, nie widzę w nich zwierzęcia. Widzę istotę żywą. Widzę przyjaciela. Czuję duszę".
- A.D. Williams

Offline

 

#34 2019-05-15 21:04:03

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć

W dzisiejszych czasach, gdzie świat pędzi w straszliwym tempie często zapominamy o swoim zdrowiu. Nie zwracamy uwagi na to jakiej jakości jemy produkty. Pojawia się coraz więcej alergii pokarmowych. Dlatego mamy dla Was przepis na bardzo zdrowy chleb z samych ziaren, bez dodatku mąki. Posiada on wiele witamin oraz minerałów niezbędnych dla naszego organizmu. A przede wszystkim jest bardzo smaczny!

Polecamy !



Składniki:



1,5 szklanki płatków owsianych

4 łyżki otrębów owsianych (możemy zastąpić mieloną babką jajowatą lub mielonym siemieniem lnianym)

0,5 szklanki ziaren słonecznika

0,5 szklanki ziaren sezamu

0,5 szklanki siemienia lnianego ziarno

0,5 szklanki orzechów laskowych

1 łyżeczka soli himalajskiej

3 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego (możemy zastąpić olejem lub oliwą)

1 szklanka ciepłej wody (gdy masa będzie nadal bardzo sypka może dodać więcej wody)



Przygotowanie:



Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i odstawiamy na 2h. Kiedy wciągną wodę mieszamy jeszcze raz dokładnie i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy 180°C z termoobiegiem i pieczemy ok. 50min (bez termoobiegu 200°C góra-dół). Po tym czasie wyjmujemy chleb i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!




(z netu)


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#35 2019-05-16 12:47:05

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć

Pokrzywowa, czyli jedzcie chwasty! 🌿🌱🍀

Zbieramy same młode szczyty pokrzywowe, są prawdziwą bombą witaminową. Pokrzywa działa przeciwreumatycznie, odtruwająco, poza licznymi witaminami, w tym wit C, jest cennym źródłem krzemu. Zupę robimy podobnie jak szczawiową. My zagęszczamy ją kaszą manną, podajemy z ziemniakami lub domowymi grzankami i jajem od szczęśliwych. Można dodać kleks śmietany. Godna polecenia!

A Ty, czy już próbowałeś zupy z pokrzywy ?


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#36 2019-05-16 21:08:54

 Nemo

aktywny

Skąd: Naprzeciwko.
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   17 

Re: Wega żyć

Aż pokosztuję. Dziś odkryłem w moim zielniku młodziutkie pokrzywy.
Szkoda mi darni na kompost wyrzucać, wiec je zawsze układam na skarpie no i od czasu do czasu ją też koszę, ale dopiero jak przekwitnie.
Moje poletka są czyściutkie, ale wkoło się zrobił prawdziwy zielnik i jak słoneczko wyjdzie to aż się roi od wszelkiej maści fruwającego narodu.
Jedyne co to nie dopuszczam do zakwitnięcia Kobylaka, bo rozsiewa się błyskawicznie i pozbycie się jego to tortura. Z każdego badyla wyrasta nowa roślinka, a korzeń potrafi baaardzo głęboko wrosnąć.
Dodam, że na ewentualne potrzeby farmaceutyczne rośnie go w okolicy pod dostatkiem...

Ostatnio edytowany przez Nemo (2019-05-16 21:13:51)


Offline

 

#37 2019-05-16 21:52:36

 Luce

aktywny

Skąd: Eifel
Zarejestrowany: 2014-03-24
Punktów :   

Re: Wega żyć

Az musialam zajrzec co to .ten kobylak. Znam go pod nazwa szczaw kedzierzawy. Wyczytalam,ze bardzo dobre ziolo na biegunki,na niestrawnosc czy grype zoladkowa. Jesli na to ostatnie pomaga to chyle czola przed ta roslina

Meli jutro ide na pokrzywy i zrobie ta zupe  Z jajkiem od szczesliwych kur ,musi smakowac wybornie.


"Kiedy patrzę w oczy zwierzęcia, nie widzę w nich zwierzęcia. Widzę istotę żywą. Widzę przyjaciela. Czuję duszę".
- A.D. Williams

Offline

 

#38 2019-05-17 07:45:05

 Nemo

aktywny

Skąd: Naprzeciwko.
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   17 

Re: Wega żyć

Szczaw ma różnorakie zastosowanie ale przede wszystkim jest zdrowy. Kobylak , nazywany też końskim szczawiem - jest raczej mało smaczny - gorzki. Jest go wiele odmian, ale rzeczony kobylak jest trudny do wyplenienia, a chemii nie stosuję.

https://www.vismaya-maitreya.pl/natural … zeniu.html


Offline

 

#39 2019-05-19 13:26:38

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć

Masło z liśćmi chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana)

Chrzan zwykle znamy, jako kremową substancję w słoiczku, o bardzo ostrym smaku, dodawaną do różnych potraw dla ułatwienia trawienia. Jest nią starty korzeń. Oprócz niego chrzan dysponuje jeszcze wiedźmastycznymi liśćmi, które, i owszem, możemy jeść.
Młode liście chrzanu tylko trochę przypominają smak korzenia, są łagodniejsze, mniej ostre, z leciutką nutą goryczy. Dodaję je przy kiszeniu ogórków, podkładam pod chleb w trakcie pieczenia, aby nadać mu fantastyczny aromat. Masło i sery zawijam w liście chrzanu, by dłużej zachowały świeżość. Ta sztuczka jest możliwa dzięki zawartości synigryny. Chrzan na człowieka działa, jak antybiotyk, rozgrzewa, zwalcza grzyby, odkaża, ułatwia odkrztuszanie, wspomaga trawienie, przyspiesza przemianę materii - chudnieeeemyyyy....

W liściach chrzanu znajdziemy wiele dobrego: witaminy A, B, C, E, magnez, potas, wapń i siarkę. Właśnie dzięki siarce chrzan wzmacnia nasze włosy i paznokcie, skóra staje się piękna, a nastrój się zauważalnie poprawia.

✿ Dziś zaproponuję Wam zrobienie ziołowego, chrzanowego masła.
Spacerując po słonecznej łące, znalazłam gromadę dorodnych kęp chrzanu. Zerwałam sporą garść młodych, delikatnych liści. Wróciwszy do chatki, umyłam je, osuszyłam i zmiksowałam. Jeśli nie mamy pod ręką miksera, liście możemy bardzo drobno pokroić. Zieloną masę utarłam z miękkim masłem, w proporcji 1:1, i posoliłam. Smakuje fantastycznie ze świeżym, domowym chlebem.

Mniaaam....


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#40 2019-05-23 10:04:39

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć

Na Świecie jest taka roślina o wielkiej mocy. Jeden jej liść wystarczy by rozłożyć taczkę pełną kompostu a z wydzielina z jej korzenia zwiększa odporność na choroby roślin rosnących w pobliżu. Wzmacnia działanie lecznicze innych roślin a samodzielnie ma działanie przeciw krwotocznie. Świeży jej liść, tak jak liść babki hamuje krwawienie.
O jakim zielu mowa ?

Druidzi z jej łodygi przepowiadali pogodę a w Chinach wróżono z niej przyszłość z pomocą I Ching – Księgi przemian.
My zapomnieliśmy o Niej. Nie doceniamy a może boimy ? Straszą, że w dużych ilościach truje, uczula na Słońce. Osobiście wiem, że nie da się jej zjeść za dużo. Liście jej mają lekko gorzkawy smak. Jest idealna do sałatek i serów. Zaostrza smak. Wprowadza harmonię do każdej potrawy. Nie boi się słodkich i wytrawnych potraw. Kameleon ?

Napar ze świeżych kwiatów jest idealny do parówek, maseczek, przemywania tłustej cery i jak nic ( oprócz szyszek chmielu) relaksuje w kąpieli.

Żucie tej „mocnej” roślinki znieczula ból zęba ( nie, to nie goździk), reguluje miesiączkę, leczy przeziębienia. Wywar z Niej przyspiesza gojenie ran, zapalenie dziąseł, ból gardła i jest panaceum na wysypki.

Jest przepiękną rośliną. Ma małe, matowobiałe kwiaty, czasami różowe koszyczki. Liście wydzielają łagodny, podobny do szałwii zapach. Liście ma wąskie, pierzaste, głęboko wcinane i ciemnoszarozielone. Łodyga owej rośliny jest żebrowana, szczytem gałęzista i zielona.

Już wiecie ? Tak ! To Achillea Millefolium czyli Krwawnik pospolity. Używana przez samego Achillesa pod Troją.
Moja Babcia zawsze dodawała co najmniej listek do zup, mięsiw, deserów. Jej fenomenalnym daniem był Królik w musztardzie i krwawniku. Z warstwy musztardy i krwawnika powstaje pyszna skórka. Można stosować to też do kurczaka.

2 łyżki stołowe ostrej, miodowej musztardy
¼ szklanki mąki
1 łyżka stołowa posiekanego krwawnika
sól i pieprz ( wg uznania)
90 ml wody
1 pokrojony królik ( zając, kurczak ) wagowo około 700 g.

Mieszamy w misce musztardę, mąkę i krwawnik. Doprawiamy solą i pieprzem. Stopniowo dodajemy wodę i ucieramy na gładką masę. I tą masą smarujemy ze wszystkich stron królika (zająca, kurczaka). Pieczemy w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, naczyniu żaroodpornym przez 1 – 1,5 godziny w 195 C.
Można piec takiego zająca też w dole ( dla surwiwalowców). 2 h nagrzewamy dół. Mięso ze względu na marynatę należy zabezpieczyć folią, gliną ( cienka warstwa lub liśćmi chrzanu. Pieczemy 8h.

Smacznego !

(z netu)
https://scontent-dus1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/60768973_1127365847470667_1433566831074869248_o.jpg?_nc_cat=109&_nc_eui2=AeF-Xy53yWzh9j5VPyXSw0AoEHqAb39yt_RksG1_RUydWYco0g_Eo2w7O_Zc8AYlKUOx02TzMaLKraefBTWiU8EUEB47FOvDtEYs3T_StK8rXg&_nc_ht=scontent-dus1-1.xx&oh=86f12762f514a0f3cde2f3555101a975&oe=5D9B9876

Ostatnio edytowany przez Meli (2019-05-23 10:06:17)


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#41 2019-05-23 20:22:06

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#42 2019-05-23 20:56:12

 Luce

aktywny

Skąd: Eifel
Zarejestrowany: 2014-03-24
Punktów :   

Re: Wega żyć

Placuszki z czarnego bzu robie prawie co roku .Wlasnie zostawilam  na ogrodzie maly krzaczek czarnego bzu. Widze ,ze tutaj w DE szanuja ten krzew i czesto bywa w ogrodach. W Polsce tez go mialam. Lubie jego zapach


"Kiedy patrzę w oczy zwierzęcia, nie widzę w nich zwierzęcia. Widzę istotę żywą. Widzę przyjaciela. Czuję duszę".
- A.D. Williams

Offline

 

#43 2019-06-05 17:17:04

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć

Babka z pokrzywy z polewą czekoladową

Ciasto
2 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
1łyżeczka sody
1 szklanka mąki pszennej
1,5 szklanki masy ze zblendowanych pokrzyw
mleko - jeśli masa będzie za gęsta
Polewa czekoladowa
1/3 kostki masła
3 łyżki kakao
poł szklanki cukru

Pokrzywy umyć, można sparzyć, następnie zostawić, aby ociekły z wody. Podsuszone pokrzywy zblendować. W przepisach autorzy piszą, że mają być młode liście, ja użyłam takie, jak na zdjęciu + zmiksowałam z cieńszymi łodyżkami.

Wymieszać suche składniki. Dodać pokrzywy, jajka, rozpuszczone masło i mleko w razie potrzeby. Piec w blaszce-keksówce, w temperaturze 180* przez ok.50 min. lub do "suchego patyczka". Ciasto wystudzić.

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/61988514_10156221154667124_4637253602258190336_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_eui2=AeE38kBvaehM1FCA5WlgWnqNN36E9kWhMDtaw55HgwoH_u3pDs-gRusYInfQMApHMXf9PGLBF3hpK1S89jnglKJfF5dOk9XPXLTnGfI9m6Oiyw&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=927f0ab76be9b428dc99682672742e92&oe=5D569531
Masło na polewę rozpuścić w garnuszku. Dodać kakao i cukier. Podgrzewać mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Przestudzić. Chłodną, ale płynną polewą oblać wystudzone ciasto.

Smacznego

Ostatnio edytowany przez Meli (2019-06-05 17:20:10)


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#44 2019-06-06 13:14:39

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#45 2019-06-06 22:02:46

 Luce

aktywny

Skąd: Eifel
Zarejestrowany: 2014-03-24
Punktów :   

Re: Wega żyć

Ciasto z pokrzywy bardzo interesujace. W lipcu mam szczegolne spotkanie u siebie . Takie male przyjecie na 13 osob. Beda tez wegetarianie tak jak ja. Mysle o jadlospisie nieco innym  i szukam czegos oryginalnego. To beda osoby ,ktore u mnie juz jadly i pasztety wegetarianskie czy weganskie,zupy.przystawki,salatki itp. Musze ich czyms zaskoczyc Ciasto z pokrzyw bedzie tez dobrym wyborem na ta kolacje

O soji przeczytalam. Czyli to juz nie ta soja co sprzed 20 lat Dla forsy zrobia wszystko,byle wiecej ,szybciej a konsument niewazny. Z tych wymienionych uzywam jedynie tofu ale to czasami. Kotlety sojowe juz od przypadku bo robie warzywne lub fasolowe z cieciorki itp. No widzicie...czego by sie czlowiek nie tknal to alba skazone albo zgenetyzowane,zmodyfikowane...fuj....cholerka 


"Kiedy patrzę w oczy zwierzęcia, nie widzę w nich zwierzęcia. Widzę istotę żywą. Widzę przyjaciela. Czuję duszę".
- A.D. Williams

Offline

 

#46 2019-06-07 09:32:04

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć

Ciasto marchewkowe,to też możliwość....chociaż już bardzo oklepane.Z cukini z pistacjami też jest bardzo smaczne
No ale pokrzywowe,to takie...nietuzinkowe


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#47 2019-06-07 11:01:51

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/62193203_893846374289996_4924149759704301568_o.jpg?_nc_cat=106&_nc_eui2=AeH23BkDFS2PUbvQLvyrfCXYYm0vDejVxP7pVjhA5WDqS--ZVtlsZL4cwT-07TnYVFJnv_vkWwJ5mCZE6GkcGn1irWu8FI0bj-GIz2HEZyt4hQ&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=46b35108e7c5f38a4de832daaa0eb3dd&oe=5D92D6ED

Carpaccio z czerwonych buraków...pieczarki,Parmezan,Roquefort...sok jabłkowy,oliwa,olej z dyni i posypka z kwiatów i liści jasnoty białej


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#48 2019-06-07 17:57:01

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć

I tu jeszcze ciekawe ziele-skrzyp polny

https://sekrety-zdrowia.org/skrzyp-poln … 09H7HjSC8U


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#49 2019-06-08 10:19:50

 Luce

aktywny

Skąd: Eifel
Zarejestrowany: 2014-03-24
Punktów :   

Re: Wega żyć

Najpierw zrobie sobie to ciasto z pokrzyw i sama sprawdze czy to jadalne.Ale intuicyjnie czuje ,ze to rewelka! Te buraki tez fajny pomysl ale jednak nie. Dla mnie buraki sa jadalne tylko w postaci cwikly czy barszczu


"Kiedy patrzę w oczy zwierzęcia, nie widzę w nich zwierzęcia. Widzę istotę żywą. Widzę przyjaciela. Czuję duszę".
- A.D. Williams

Offline

 

#50 2019-06-08 17:29:15

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć

Luce...robiłam takie Carpaccio z buraków z prawdziwkami...oczywiście nie namawiam,ale jest rewelacyjne.

Tu coś innego...ale i to pewnie rewelka

https://zenwkuchni.com/smalec-wegetaria … -i-jablek/


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#51 2019-06-10 09:41:44

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/62059322_2433432610222063_4347078671073280000_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=205ebb99c8b08fca7d8c61925c2968eb&oe=5D8046BB


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#52 2019-06-12 10:58:08

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć

Nie daj się upałom!!!

Mięta
Posiada wspaniałe właściwości chłodzące i orzeźwiające.
Chętnie korzystają z niej producenci lodów oraz nektarów owocowych.
W gorące dni warto sporządzić sobie herbatkę miętową (najlepiej schłodzoną).
Można również wrzucić kilka listków do szklanki z zimną wodą, kompotem czy lemoniadą.

Szałwia
Dodajemy ją do tłustych mięs, drobiu oraz ryb. Znakomicie poprawia również smak sałatek i potraw z pomidorów czy grochu.
Zioło ma silne właściwości chłodzące i odprężające – w upały warto zaparzyć herbatkę z szałwii. Pijemy ją po przestudzeniu, ale według niektórych zielarzy równie orzeźwiająco podziała ciepły napar.

Ogórecznik lekarski
Pędy, liście i kwiaty rośliny o drobnych kwiatkach w kształcie gwiazdki to prawdziwe bogactwo aromatów. Ich lekko słony smak przypomina smakiem ogórka.
Jego liście możemy wykorzystać do aromatyzowania napojów, a także dodawać do kanapek,
sałatek i zup.
Kwiaty ogórecznika po zamrożeniu w kostkach lodu (3-4 na kostkę) urozmaicą drinki serwowane podczas letnich przyjęć.

Krwawnik
Z krwawnika warto przygotować napój, ewentualnie łącząc go z miętą i rumiankiem. Po zalaniu zioła wodą zostawiamy je na około dwie godziny. Później przecedzamy, doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i uzyskujemy wyśmienitą i orzeźwiającą miksturę.

Melisa
Listki melisy cenione są m.in. za świeży i przyjemny zapach.
Na uwagę zasługują jej olejki eteryczne, które wykazują działanie uspokajające i poprawiające samopoczucie, co w upalny dzień na pewno warto docenić.
Spożywamy ją pod postacią napoju (łyżeczkę suszonych liści lub dwie łyżeczki świeżych zalewany filiżanką wrzącej wody, w miarę potrzeby schładzamy i doprawiamy miodem lub cytryną).

Lawenda
Lawenda jest uprawiana, głównie ze względu na urzekający aromat oraz cenne dla zdrowia i urody właściwości.
Po odkryciu właściwości chłodzących lawendy, zaczęto jej kwiaty dodawać do sałatek i deserów, także do orzeźwiających napojów.
Chłodzące napoje warto przygotować w połączeniu z melisą.

Kolendra
Jej małe, przypominające pietruszkę liście również wykazują silne działanie orzeźwiające.

Bazylia
Bazylia jest częstym gościem na naszym parapecie.
Zawarte w liściach rośliny olejki eteryczne mają też właściwości orzeźwiające, dlatego warto dodawać je do różnych letnich przekąsek.
Soczyście zielone liście mogą być również dodatkiem do napojów, razem z miętą i melisą.


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#53 2019-06-12 19:38:41

 Luce

aktywny

Skąd: Eifel
Zarejestrowany: 2014-03-24
Punktów :   

Re: Wega żyć

Meli te plasterki burakow to buraki ugotowane czy z octem ? Z prawdziwkami jak najbardziej ale ja nie jem surowych grzybow. Jak dla mnie sa niedobre. Ale moze beda wreszcie prawdziwki i rzeczywiscie mozna cos pokombinowac.

Masaz punktow energetycznych super. Mam ta tablice po niemiecku i ....nie uzywam Lenistwo albo brak czasu. Ale to tylko wymowka. tak sobie mysle,ze mozna by bylo to sobie wydrukowac i powiesic nad lozkiem. Przed snem mozna by sie pomasowac
latem lubie wode z mieta albo z melisa. Zima herbatki ziolowe,zbieram jeszcze kwiaty lipy.Beda lada moment. I to tyle z mojego zielarstwa Ale ty Meli zachecaj i pisz jak najbardziej. Zawsze cos sie utrwala.
Przez ciebie na powrot pokochalam pokrzywe. Jak tylko przechodze obok dorodnych krzakow, to natychmiast uruchamia mi sie wiedza tutaj przeczatana. I to ciasto musze wyprobowac.....


"Kiedy patrzę w oczy zwierzęcia, nie widzę w nich zwierzęcia. Widzę istotę żywą. Widzę przyjaciela. Czuję duszę".
- A.D. Williams

Offline

 

#54 2019-06-12 20:02:09

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć

Luce-buraki ugotowane w łupinach,potem obrać i pokroić w cieniutkie plasterki...

Pokrzywę kocham


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#55 2019-06-24 18:49:28

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć

 

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/64932017_1205294866319506_5876024712768782336_o.jpg?_nc_cat=101&_nc_eui2=AeGb9skPOWXjQ6EYGg8W2uHi8ErCLhQFVVMSmwBNM0Q417s-HFzA-tmo1Z8YHO8MobWxKvOa3NazlgrNHmST85LM-DFx4DdMjfTGqtLwT7MiGg&_nc_oc=AQk4OrMGLJxBllTg_aegSHhzvI9oJO0HG5tKJNFAisi1mQysFO4Yi_W7AQBpnRNHjJg&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=84dbd77d750b56c87794a9c572da4356&oe=5D89D086

Ostatnio edytowany przez Meli (2019-06-24 18:53:53)


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#56 2019-06-24 23:31:44

 Luce

aktywny

Skąd: Eifel
Zarejestrowany: 2014-03-24
Punktów :   

Re: Wega żyć

  to jakis sredniowieczny tekst? Bo jezyk jakis taki pradawny


"Kiedy patrzę w oczy zwierzęcia, nie widzę w nich zwierzęcia. Widzę istotę żywą. Widzę przyjaciela. Czuję duszę".
- A.D. Williams

Offline

 

#57 2019-07-21 15:03:54

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#58 2019-07-21 15:04:36

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#59 2019-08-17 15:28:48

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć

Bardzo ciekawe,szczególnie dla wegetarian


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

#60 2019-08-20 09:50:02

Meli

aktywny

Skąd: Dummland
Zarejestrowany: 2016-11-29
Punktów :   

Re: Wega żyć

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/21316362_474966222872682_2138162920580631947_o.jpg?_nc_cat=102&_nc_oc=AQkdIIifcieb1DaINP7wILycSSfgM26Sfeebk53jGvaGB5TxATKusyhNeYyQXh5R9_A&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=dee3f05227e154a80fd866ca22e85491&oe=5DE20DCC


Herr lass Gras wachsen, die Anzahl deiner Rindviecher wird immer größer...

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.warshinobi.pun.pl www.byledoprzerwy.pun.pl www.codinformation.pun.pl www.poradydogier.pun.pl www.kzk.pun.pl