Viola - 2015-01-12 13:02:03

Tu świetna stronka dla tych,chcących ograniczyć spożywanie mięsa/produktów pochodzenia zwierzęcego:

http://puszka.pl/

Szczególnie polecam Hummus z chrzanem,odlotowy :tak:

Viola - 2015-01-12 16:02:53

Zobaczcie,jaki świetny i prosty przepis na pizzę:

http://puszka.pl/przepis/6024-pizza-naj … iwych.html

Viola - 2015-01-12 16:07:25

A tu lasania naleśnikowa.Robiłam już taką,ale z mięchem,teraz kolej na tą:

http://puszka.pl/przepis/6500-nalesniko … rkami.html

Viola - 2015-03-28 15:30:47

http://kopalniasmaku.pl/przepisy/158-10 … zanej.html

Gabiffm - 2015-03-28 21:10:06

chyba jednak nie dla mnie...

czasem musze zjesc miecho

:dumny:

Viola - 2015-03-30 16:01:56

Tu fajny przepis na Vega-pizzę:

http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przep … Id,1705412

Handy - 2015-04-03 19:59:24

a co myślicie o zielonym jęczmieniu ???

Viola - 2016-03-21 10:22:28

Bedzie w Wielki Piatek:

http://www.olgasmile.com/kotlety-z-kaszy-gryczanej.html

Gabiffm - 2016-03-21 18:13:30

na wielki piatek to ja se sledzie kupie...

:tak:

kasza gryczana tak,ale z gulaszem najlepiej wolowym

Meli - 2019-05-02 10:28:14

Dzisiaj nabrałam ochoty na zupkę a'la ramen.. Udusiłam cebulkę na oliwie, dodałam wszystkie składniki i zalałam wrzątkiem. Nie obyło się bez mniszka na wątrobę - pączków i kwiatów. Polecam!

Składniki
Oliwa
Cebula
Ziele angielskie
Liść laurowy
Sól
Suszone warzywa
Kapusta pekińska
Liście rzodkiewki
Płomienica zimowa
Pączki i kwiaty mniszka
Makaron ze szpinakiem
Sos sojowy

(przepis koleżanki)

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/58775376_2373229939630512_2729102763400101888_o.jpg?_nc_cat=105&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=a5d4b19f15f7d2918919d13fc218f101&oe=5D348C40

Luce - 2019-05-03 17:45:37

Do weganskich czy wegetarianskich dan trzeba sie przyzwyczaic. Jedzenie miesa jak i slodyczy to tez przyzwyczajenie. Nie jem miesa od ponad 20 lat. Od jakiegos czasu jem po wegansku z czysto humanitarnych powodow. Powody zawsze byly te same.
Duzo moich miesnych znajomych odrzucilo mieso tzw przemyslowe czyli z wielkich hodowli.Kupuja mieso wylacznie ze zwierzat,ktore zyly i cieszyly sie sloncem jak i wolnym wybiegiem. To mieso jest drogie ale nie trzeba jesc miesa codziennie. Znajomi jedza raz w tygodniu i...sa zdrowi,zadowoleni rowniez.

Zupka ramen podana przez Meli bardzo interesujaca. I chyba jutro ja zrobie. Zamiast plomienicy zimowej dam moje prawdziwki suszone albo pieczarki.Pekinskiej teraz nie ma ale jest wloska i chyba sie nada.
Nigdy nie zbieralam tej plomienicy zimowej. Zbieram tylko kilka gatunkow grzybow i na tym koniec,chociaz ciekawia mnie wszystkie grzybki  ;)

Meli - 2019-05-04 12:54:17

Dziś gotuję szparagi-woda z przyprawami(pieprz czarny,ziele angielskie,listek laurowy,chili,imbir,ząbek czosnku,lubczyk,cukier i sól)

Wywar będzie potem popijany,jako Consome... :)

Luce - 2019-05-04 13:37:11

No,masz....ciekawe,ciekawe.....musialam zajrzec co to consome znaczy. Teraz juz wiem  :)

Meli - 2019-05-04 17:52:59

Syrop z bzu lilaka

1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 szklanka oskubanych kwiatów lilaka

Z wody i cukru ugotować syrop. Kwiaty lilaka dokładnie oskubać z gałązek. I teraz są dwie drogi: albo zalać ciepłym syropem i odstawić do wystudzenia, tak jak w tym PRZEPISIE albo zalać zimnym syropem i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce. Syropy przygotowane tymi dwiema metodami smakują inaczej. Na gorąco jest bardziej zielny i jakby słodszy, a ten na zimno lepiej przenosi romantyczny zapach bzu. Hmmm… Rozważna czy romantyczna?

Lemoniada z kwiatów lilaka

Syrop z lilaka,cytryna,lód....wlać do dzbanka i dopełnić wodą

Meli - 2019-05-08 09:47:15

Soja-reklamowany produkt zastępczy...ale czy naprawdę taki zdrowy?

https://gesund-schoen.blogspot.com/2013 … oblem.html

Meli - 2019-05-08 14:36:58

Dziś mam dla Was przepis na przepyszną 😋 leśną zupę, na którą właśnie mamy środek sezonu!

Zupa krem z pokrzywy 🌱 (bo o niej mowa) to bardzo cenne źródło odporności, fosforu, wapnia i witamin, a jej przygotowanie jest banalnie proste.
Umyte liście pokrzywy podsmażamy na maśle z posiekaną cebulką i czosnkiem. Następnie dorzucamy ugotowane w bulionie ziemniaki i marchewkę i całość podsmażamy jeszcze przez chwilę. Następnie zalewamy liście i warzywa bulionem i gotujemy wszystko pod przykryciem przez 5 minut.Na koniec blendujemy całość, doprawiając zupę solą, pieprzem i kwaśną śmietaną do smaku.

Meli - 2019-05-11 09:52:45

Jasnota biała zawiera flawonoidy, garbniki, śluzy, saponiny, olejek eteryczny, sole mineralne, karoten, cukrowce, glikozyd, ksantofil, cholinę, biogenne aminy i inne związki.
Napary z kwiatów jasnoty białej mają działanie wykrztuśne, ściągające i moczopędne. Wykazują także dzianie przeciwzapalne. Jasnota biała może być wykorzystywana w leczeniu stanów zapalnych układu moczowego, oddechowego i pokarmowego. Wśród jej zalet wskazuje się na działanie pomocnicze w leczeniu dolegliwości przewodu pokarmowego, jak podrażnienie błony śluzowej żołądka, uczuciu pełności i wzdęciach.

Zewnętrznie stosuje się je w chorobach skóry, a szczególnie w schorzeniach zewnętrznych narządów rodnych, gdy występują stany ropne oraz w zbyt obfitych krwawieniach miesiączkowych, niewielkich krwotokach macicznych, upławach i zapaleniu pochwy.

Meli - 2019-05-11 09:54:29

https://trocheinnacukiernia.home.blog/2 … bfnX8lyyjc

Kto spróbuje?Luce....masz dostęp do takich szyszek?

Meli - 2019-05-11 09:56:23

Żywokost, bardzo cenne i od dawna używane w medycynie zioło.
Dziś maceruję wierzchołki pędów z kwiatami w oliwie z oliwek do sporządzenia kremu i mydła.
Żywokost pobudza ziarninowanie, naskórnikowanie. Hamuje stany zapalne w przewodzie pokarmowym (błony śluzowe) i na skórze. Doskonały jest także w przypadku nieżytu układu oddechowego (suchy kaszel, chrypka, zapalenie gardła i krtani). Przyśpiesza gojenie ran. Aktywuje procesy regeneracji chrząstek i kości, przyśpiesza zrastanie się kości złamanych i pękniętych. Działa przeciwwrzodowo. Reguluje wypróżnienia. Posiada właściwości rozkurczowe i odżywcze. Przyśpiesza wzrost i rozwój zwierząt. Wykazuje działanie anaboliczne. Z żywokostu można sporządzać syropy, maści i odwary. Maseczki z żywokostu wspaniale nawilżają, regenerują i odżywiają skórę. Usuwają cienie pod oczami. Zmniejszają rogowacenie naskórka. Zwiększają elastyczność skóry. -dr Różański.

Najcenniejszy jest korzeń, ale ten wykopujemy dopiero jesienią. Teraz możemy wykorzystać liście i kwiaty.
"Młode ziele (listki) żywokostu można przygotować jak szpinak z czosnkiem i spożywać. Ma dużą wartość odżywczą i wzmacniającą. Suche ziele pobudza gojenie ran i wyprysków i działa żółciopędnie. Herbatka z ziela ma właściwości rozkurczowe na przewód pokarmowy. Polecam zbierać kwitnące wierzchołki pędów i liści.

Ziele żywokostu świeże zalane na 7 dni octem spożywczym dostarczy dobry lek na obrzęk nóg, pocące się sto-py i stłuczenia. Octem żywokostowym okładać krwiaki i miejsca uderzone, zmywać pocące się sto-py. Kąpiel nóg w wodzie z octem żywokostowym usuwa objawy zmęczenia i opuchnięcia, np. po dłuższym chodzeniu i staniu. Włosy płukane w wodzie z dodatkiem octu żywokostowego stają się lśniące i miękkie".
Jak widać, żywokost działa nie tylko leczniczo ale też kosmetycznie. Zachęcam więc do zbiorów tej cennej rośliny. :)


https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/60103515_853381565037899_5293185173821587456_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=d982a4f15424a65e455dd80b951fbd40&oe=5D5AF68F

Meli - 2019-05-11 10:26:14

https://wmiejskiejkniei.wixsite.com/wmi … wX20ldlTAA

:)

Luce - 2019-05-11 10:50:28

Krem z pokrzywy juz sobie zapisalam ,tylko mam pytanie. Jakie pokrzywy zbierasz? Trzeba zrywac mlode listki? Te z czubkow? albo calkiem mlode pedy?
Meli co do szyszek to sa u nas takie to jednoroczne szyszki sosnowe. Klopot chyba polega na tym ,ze dorosle sosny to wielkie drzewa i galezie sa zazwyczaj bardzo wysoko.To nie swierki,ktorych galazie nawet u doroslych drzew siegaja ziemi.

Zywokost byl zawzse w moim domu rodzinnym.Moja mama miala problem z opuchnietymi nogami,miala zylaki. Rosline ta mielismy tez w ogrodzie jako ozdoba. Jak dla mnie wspaniala dekoracyjna roslina.

Meli - 2019-05-11 12:17:34

Teraz przed kwitnięciem,cała pokrzywa jest młoda...za tydzień mamy pełnię i do suszenia wtedy najlepiej zrywać.
Ja codziennie parzę sobie dużą filiżankę pokrzywy,po zaparzeniu te liście pożeram :D a do wywaru dodaję trochę soku z cytryny i sobie popijam.

No i łodyżki mniszka podgryzam w międzyczasie...mi smakują :tak:

Luce - 2019-05-11 12:56:59

Mniszka juz podgryzalam,sa rzeczywiscie dobre. Ale ja jak ide w las czy laki to zupelnie sie zatracam w tym co widze  :D Dlatego o wielu rzeczach zapominam  ;)
Z pokrzywa musze sprobowac. To sa dobre nawyki z tymi ziolami. Jak mialam male dzieci to bardzo chwalilam sobie ziola zbierane przeze mnie osobiscie. Na prawie wszystko mialam cos. Z biegiem lat,szybkie zycie i uciekajacy czas spowodowal ,ze to zarzucilam. Teraz juz zwalniam  :zadowolony:

Meli - 2019-05-11 13:56:16

Moja szałwia akurat na pełnię Księżyca,rozkwitnie...już zacieram ręce,by nazrywać i ususzyć na maceraty.Pierwsze róże z pyłkami też.Będzie się działo :applause:

Akurat wsunęłam do piekarnika placek z rabarbarem-na samych białkach (bo mi z sernika zostały),ale pierwszy raz do rabarbaru dodałam 2 garście mięty...sama jestem ciekawa efektu końcowego

Meli - 2019-05-11 15:08:39

😡😡😡 To już ten czas kiedy "nasi" urzędnicy (pod naporem 💸💸 lobby farmaceutycznych) chcą zniszczyć branżę ziołolecznictwa i zabraniają sprzedaży wielu ziół, bo za dobrze działają...
Wśród tych zakazanych ziół są:

❌ Wrotycz...
❌ Kozłek lekarski...
❌ Senes...
❌ Szpinak...

❌ A tutaj lista, którą podaje Stowarzyszenie Centrum Informacji o Zdrowiu: Krwawnik, pierwiosnek, aloes, galanga, aminek, koper ogrodowy, grawiola, tatarak, piołun, arnika, berberys, ogórecznik, boswelia, gorczyca czarna, nagietek , herbata, konopia siewna, kminek, glistnik, pomarańcza, cytryna, mandarynka, ka-wa, kopytnik, kolendra, balsamowiec, pokrzywa indyjska, pokrzywa pospolita, mirt, dynia zwyczajna i olbrzymia, skrzyp, fenkuł, dymnica, miłorząb japoński, lukrecja, owoc bawełny, bluszcz, kocanka, hibiskus, chmiel, dziurawiec, hyzop, orzech włoski, owoc jałowca, lawenda, serdecznik, len, mięta, melon gorzki, czarnuszka, bazylia, oregano, mak, kaka, pietruszka, biedrzeniec, pieprze w tym czarny, groch, rdesty, kurkumy, topola, pięciornik, śliwka, granat, dąb, rzewień, czerwona porzeczka, róże, rozmaryn, marzanna, malina , szczaw, wierzba, ruta, szałwia, bez czarny, cząber, cynamon, gałka muszkatułowa, chrzan, tarczyca bajkalska i inne, kolcorośl, szpinak, złocień, wrotycz, pestki moreli (śliwki, jabłka, brzoskwini), tymianek, podbiał, ciemiężyca, jemioła, niepokalanek, rzepień, imbir , włoski kukurydzy, nerkowiec, andrographis, traganek, liść laurowy, kocimiętka, moringa, senes, kozłek lekarski, widłak azjatycki (Huperzia serrata)… i wiele innych

📋 Raport z całą listą można zobaczyć tutaj: https://www.fitoterapia.pl/raport-naukowy-efsa/

👨⚕Podsumowując - jaka to jest dla nas informacja? ZIOŁA DZIAŁAJĄ! i to działają bardzo dobrze - dlatego chcą je wycofać... będę informował na bieżąco jak rozwija się ta sytuacja.

Meli - 2019-05-12 09:50:01

Herbata jabłoniowa

Wśród herbacianych eksperymentów tym roku królują jabłonie. Do fermentacji, a właściwie oksydacji wybieram młode liście i pąki kwiatowe lub kwiaty w początkowej fazie kwitnienia. Proces przygotowania herbaty jest dość krótki - wystarczą dwa trzy dni fermentacji, aby uzyskać wspaniały smak i aromat.

Luce - 2019-05-12 09:56:16

Dlatego ciagle mi sie nasuwa takie skojarzenie,ze na sile chca z nas zrobic ludzka hodowle. My nie powinnismy zbierac ziol,nie powinnismy sami sie leczyc bo za nas to zrobia. Masa ludzka trzeba wladac a nie pozwalac jej myslec samej  :zly:
Jasne ,ze ziola dzialaja. Na ten temat jest tyle literatury ,ze lobby farmaceutyczne tego nie zahamuja,znaczy sie wiedzy. Ale rzeczywiscie moga wycofac ze sprzedazy ziola. Wtedy pojawi sie wiecej ludzi na lakach i w lasach.Wtedy zrobia nagonke na czarownice  :hahaha: , ale my sie nie damy  :konik:

Meli - 2019-05-12 10:40:17

Oksydowana herbata z młodych pędów jeżyny.

Młode liście jeżyny wzmacniają układ odpornościowy. Jeżyny mają działanie przeciwgorączkowe, napotne i przeciwzapalne. Liście jeżyny zbierane wiosną (na początku kwitnienia) pomagają w leczeniu chorób przewodu żołądkowo-jelitowego (wrzodów dwunastnicy i żołądka), wątroby i woreczka żółciowego, w przypadku różnego rodzaju zatruć pokarmowych.
Ponadto herbatka nadaje się dla dzieci, może być często stosowana. Ma przyjemny owocowy smak. Można dosłodzić miodkiem

Meli - 2019-05-12 13:56:43

Byłam "w terenie"...chciałam pączków jabłonek nazrywać...już wszystko przekwitło,znalazłam kilka.Ale dołożyłam młodych listków jeżyn,brzozy...i cuś tam namieszam :D

Ale wiem,gdzie dorodna dzika róża rośnie...natura nietknięta,nikt tam nie łazi :applause:

Luce - 2019-05-12 14:31:16

Tak Meli ,jablonki juz przekwitly. A co zbierasz z dzikiej rozy o tej porze ? Chyba mlodziutkie listki?
Jeszcze ,mieszkajac tam wyzej w gorach zbieralam mlode listki jezyn .Wlasnie do herbatki dla smaku :)
Dzisiaj podgryzalam tego mniszka. Do smaku mozna sie przyzwyczaic wcale niezly. Po paru lodyzkach mam wrazenie jakbym wyczyscila zeby szczoteczka  :dumny: . Mam problem z zebami ,nadwrazliwosc na zmiany temperatur.Bol czasami trzyma kilka minut. Moze mniszek zmniejszy te moja dolegliwosc.

Meli - 2019-05-12 15:15:52

Z dzikiej róży nic nie obrywałam...poczekam aż zakwitnie :) kwiaty i pąki na maceraty

Meli - 2019-05-13 10:42:45

TAJSKA ZUPA NA PODAGRYCZNIKU

2 garści liści podagrycznika, warzywa korzeniowe pokrojone: marchew, pietruszka, pasternak, chilli, sól, mleko kokosowe.
Liście pokroić drobno i wraz z warzywami zalać wodą. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy chilli, solą i mlekiem. Podawać z grzankami

Luce - 2019-05-14 21:55:38

A ja polecam smazone liscie szalwi. Na goracy olej wsypac pokrojone ,suche liscie szalwi. Uwazac ,zeby nie spalic! krotko podsmazyc,tak,zeby byly chrupiace. Pozniej lekko posolic. Uzywam je jako posypke np do kopytek,pyz czy pierogow.Robia tez za takie chrupki jako przystawka,jesli liscie sa usmazone w calosci.
Pycha  :good: !

Meli - 2019-05-15 21:04:03

W dzisiejszych czasach, gdzie świat pędzi w straszliwym tempie często zapominamy o swoim zdrowiu. Nie zwracamy uwagi na to jakiej jakości jemy produkty. Pojawia się coraz więcej alergii pokarmowych. Dlatego mamy dla Was przepis na bardzo zdrowy chleb z samych ziaren, bez dodatku mąki. Posiada on wiele witamin oraz minerałów niezbędnych dla naszego organizmu. A przede wszystkim jest bardzo smaczny!

Polecamy !



Składniki:



1,5 szklanki płatków owsianych

4 łyżki otrębów owsianych (możemy zastąpić mieloną babką jajowatą lub mielonym siemieniem lnianym)

0,5 szklanki ziaren słonecznika

0,5 szklanki ziaren sezamu

0,5 szklanki siemienia lnianego ziarno

0,5 szklanki orzechów laskowych

1 łyżeczka soli himalajskiej

3 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego (możemy zastąpić olejem lub oliwą)

1 szklanka ciepłej wody (gdy masa będzie nadal bardzo sypka może dodać więcej wody)



Przygotowanie:



Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i odstawiamy na 2h. Kiedy wciągną wodę mieszamy jeszcze raz dokładnie i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy 180°C z termoobiegiem i pieczemy ok. 50min (bez termoobiegu 200°C góra-dół). Po tym czasie wyjmujemy chleb i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!




(z netu)

Meli - 2019-05-16 12:47:05

Pokrzywowa, czyli jedzcie chwasty! 🌿🌱🍀

Zbieramy same młode szczyty pokrzywowe, są prawdziwą bombą witaminową. Pokrzywa działa przeciwreumatycznie, odtruwająco, poza licznymi witaminami, w tym wit C, jest cennym źródłem krzemu. Zupę robimy podobnie jak szczawiową. My zagęszczamy ją kaszą manną, podajemy z ziemniakami lub domowymi grzankami i jajem od szczęśliwych. Można dodać kleks śmietany. Godna polecenia!

A Ty, czy już próbowałeś zupy z pokrzywy ;) ?

Nemo - 2019-05-16 21:08:54

Aż pokosztuję. Dziś odkryłem w moim zielniku młodziutkie pokrzywy.
Szkoda mi darni na kompost wyrzucać, wiec je zawsze układam na skarpie no i od czasu do czasu ją też koszę, ale dopiero jak przekwitnie.
Moje poletka są czyściutkie, ale wkoło się zrobił prawdziwy zielnik i jak słoneczko wyjdzie to aż się roi od wszelkiej maści fruwającego narodu.
Jedyne co to nie dopuszczam do zakwitnięcia Kobylaka, bo rozsiewa się błyskawicznie i pozbycie się jego to tortura. Z każdego badyla wyrasta nowa roślinka, a korzeń potrafi baaardzo głęboko wrosnąć.
Dodam, że na ewentualne potrzeby farmaceutyczne rośnie go w okolicy pod dostatkiem... :D

Luce - 2019-05-16 21:52:36

Az musialam zajrzec co to .ten kobylak. Znam go pod nazwa szczaw kedzierzawy. Wyczytalam,ze bardzo dobre ziolo na biegunki,na niestrawnosc czy grype zoladkowa. Jesli na to ostatnie pomaga to chyle czola przed ta roslina :zadowolony:

Meli jutro ide na pokrzywy i zrobie ta zupe  ;) Z jajkiem od szczesliwych kur ,musi smakowac wybornie.

Nemo - 2019-05-17 07:45:05

Szczaw ma różnorakie zastosowanie ale przede wszystkim jest zdrowy. Kobylak , nazywany też końskim szczawiem - jest raczej mało smaczny - gorzki. Jest go wiele odmian, ale rzeczony kobylak jest trudny do wyplenienia, a chemii nie stosuję.

https://www.vismaya-maitreya.pl/natural … zeniu.html

Meli - 2019-05-19 13:26:38

Masło z liśćmi chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana)

Chrzan zwykle znamy, jako kremową substancję w słoiczku, o bardzo ostrym smaku, dodawaną do różnych potraw dla ułatwienia trawienia. Jest nią starty korzeń. Oprócz niego chrzan dysponuje jeszcze wiedźmastycznymi liśćmi, które, i owszem, możemy jeść.
Młode liście chrzanu tylko trochę przypominają smak korzenia, są łagodniejsze, mniej ostre, z leciutką nutą goryczy. Dodaję je przy kiszeniu ogórków, podkładam pod chleb w trakcie pieczenia, aby nadać mu fantastyczny aromat. Masło i sery zawijam w liście chrzanu, by dłużej zachowały świeżość. Ta sztuczka jest możliwa dzięki zawartości synigryny. Chrzan na człowieka działa, jak antybiotyk, rozgrzewa, zwalcza grzyby, odkaża, ułatwia odkrztuszanie, wspomaga trawienie, przyspiesza przemianę materii - chudnieeeemyyyy....

W liściach chrzanu znajdziemy wiele dobrego: witaminy A, B, C, E, magnez, potas, wapń i siarkę. Właśnie dzięki siarce chrzan wzmacnia nasze włosy i paznokcie, skóra staje się piękna, a nastrój się zauważalnie poprawia.

✿ Dziś zaproponuję Wam zrobienie ziołowego, chrzanowego masła.
Spacerując po słonecznej łące, znalazłam gromadę dorodnych kęp chrzanu. Zerwałam sporą garść młodych, delikatnych liści. Wróciwszy do chatki, umyłam je, osuszyłam i zmiksowałam. Jeśli nie mamy pod ręką miksera, liście możemy bardzo drobno pokroić. Zieloną masę utarłam z miękkim masłem, w proporcji 1:1, i posoliłam. Smakuje fantastycznie ze świeżym, domowym chlebem.

Mniaaam....

Meli - 2019-05-23 10:04:39

Na Świecie jest taka roślina o wielkiej mocy. Jeden jej liść wystarczy by rozłożyć taczkę pełną kompostu a z wydzielina z jej korzenia zwiększa odporność na choroby roślin rosnących w pobliżu. Wzmacnia działanie lecznicze innych roślin a samodzielnie ma działanie przeciw krwotocznie. Świeży jej liść, tak jak liść babki hamuje krwawienie.
O jakim zielu mowa ?

Druidzi z jej łodygi przepowiadali pogodę a w Chinach wróżono z niej przyszłość z pomocą I Ching – Księgi przemian.
My zapomnieliśmy o Niej. Nie doceniamy a może boimy ? Straszą, że w dużych ilościach truje, uczula na Słońce. Osobiście wiem, że nie da się jej zjeść za dużo. Liście jej mają lekko gorzkawy smak. Jest idealna do sałatek i serów. Zaostrza smak. Wprowadza harmonię do każdej potrawy. Nie boi się słodkich i wytrawnych potraw. Kameleon ?

Napar ze świeżych kwiatów jest idealny do parówek, maseczek, przemywania tłustej cery i jak nic ( oprócz szyszek chmielu) relaksuje w kąpieli.

Żucie tej „mocnej” roślinki znieczula ból zęba ( nie, to nie goździk), reguluje miesiączkę, leczy przeziębienia. Wywar z Niej przyspiesza gojenie ran, zapalenie dziąseł, ból gardła i jest panaceum na wysypki.

Jest przepiękną rośliną. Ma małe, matowobiałe kwiaty, czasami różowe koszyczki. Liście wydzielają łagodny, podobny do szałwii zapach. Liście ma wąskie, pierzaste, głęboko wcinane i ciemnoszarozielone. Łodyga owej rośliny jest żebrowana, szczytem gałęzista i zielona.

Już wiecie ? Tak ! To Achillea Millefolium czyli Krwawnik pospolity. Używana przez samego Achillesa pod Troją.
Moja Babcia zawsze dodawała co najmniej listek do zup, mięsiw, deserów. Jej fenomenalnym daniem był Królik w musztardzie i krwawniku. Z warstwy musztardy i krwawnika powstaje pyszna skórka. Można stosować to też do kurczaka.

2 łyżki stołowe ostrej, miodowej musztardy
¼ szklanki mąki
1 łyżka stołowa posiekanego krwawnika
sól i pieprz ( wg uznania)
90 ml wody
1 pokrojony królik ( zając, kurczak ) wagowo około 700 g.

Mieszamy w misce musztardę, mąkę i krwawnik. Doprawiamy solą i pieprzem. Stopniowo dodajemy wodę i ucieramy na gładką masę. I tą masą smarujemy ze wszystkich stron królika (zająca, kurczaka). Pieczemy w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, naczyniu żaroodpornym przez 1 – 1,5 godziny w 195 C.
Można piec takiego zająca też w dole ( dla surwiwalowców). 2 h nagrzewamy dół. Mięso ze względu na marynatę należy zabezpieczyć folią, gliną ( cienka warstwa lub liśćmi chrzanu. Pieczemy 8h.

Smacznego !

(z netu)
https://scontent-dus1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/60768973_1127365847470667_1433566831074869248_o.jpg?_nc_cat=109&_nc_eui2=AeF-Xy53yWzh9j5VPyXSw0AoEHqAb39yt_RksG1_RUydWYco0g_Eo2w7O_Zc8AYlKUOx02TzMaLKraefBTWiU8EUEB47FOvDtEYs3T_StK8rXg&_nc_ht=scontent-dus1-1.xx&oh=86f12762f514a0f3cde2f3555101a975&oe=5D9B9876

Meli - 2019-05-23 20:22:06

Czarny bez/Holunder

https://sekrety-zdrowia.org/kwiaty-czar … odBa_f5ooU

Luce - 2019-05-23 20:56:12

Placuszki z czarnego bzu robie prawie co roku .Wlasnie zostawilam  na ogrodzie maly krzaczek czarnego bzu. Widze ,ze tutaj w DE szanuja ten krzew i czesto bywa w ogrodach. W Polsce tez go mialam. Lubie jego zapach :)

Meli - 2019-06-05 17:17:04

Babka z pokrzywy z polewą czekoladową

Ciasto
2 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
1łyżeczka sody
1 szklanka mąki pszennej
1,5 szklanki masy ze zblendowanych pokrzyw
mleko - jeśli masa będzie za gęsta
Polewa czekoladowa
1/3 kostki masła
3 łyżki kakao
poł szklanki cukru

Pokrzywy umyć, można sparzyć, następnie zostawić, aby ociekły z wody. Podsuszone pokrzywy zblendować. W przepisach autorzy piszą, że mają być młode liście, ja użyłam takie, jak na zdjęciu + zmiksowałam z cieńszymi łodyżkami.

Wymieszać suche składniki. Dodać pokrzywy, jajka, rozpuszczone masło i mleko w razie potrzeby. Piec w blaszce-keksówce, w temperaturze 180* przez ok.50 min. lub do "suchego patyczka". Ciasto wystudzić.

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/61988514_10156221154667124_4637253602258190336_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_eui2=AeE38kBvaehM1FCA5WlgWnqNN36E9kWhMDtaw55HgwoH_u3pDs-gRusYInfQMApHMXf9PGLBF3hpK1S89jnglKJfF5dOk9XPXLTnGfI9m6Oiyw&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=927f0ab76be9b428dc99682672742e92&oe=5D569531
Masło na polewę rozpuścić w garnuszku. Dodać kakao i cukier. Podgrzewać mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Przestudzić. Chłodną, ale płynną polewą oblać wystudzone ciasto.

Smacznego :)

Meli - 2019-06-06 13:14:39

https://zdrowepasje.pl/content/soja-szk … BfUnN-YQjU

Warto przeczytać...

Luce - 2019-06-06 22:02:46

Ciasto z pokrzywy bardzo interesujace. W lipcu mam szczegolne spotkanie u siebie . Takie male przyjecie na 13 osob. Beda tez wegetarianie tak jak ja. Mysle o jadlospisie nieco innym  i szukam czegos oryginalnego. To beda osoby ,ktore u mnie juz jadly i pasztety wegetarianskie czy weganskie,zupy.przystawki,salatki itp. Musze ich czyms zaskoczyc :) Ciasto z pokrzyw bedzie tez dobrym wyborem na ta kolacje ;)

O soji przeczytalam. Czyli to juz nie ta soja co sprzed 20 lat ;) Dla forsy zrobia wszystko,byle wiecej ,szybciej a konsument niewazny. Z tych wymienionych uzywam jedynie tofu ale to czasami. Kotlety sojowe juz od przypadku bo robie warzywne lub fasolowe z cieciorki itp. No widzicie...czego by sie czlowiek nie tknal to alba skazone albo zgenetyzowane,zmodyfikowane...fuj....cholerka  :zly:

Meli - 2019-06-07 09:32:04

Ciasto marchewkowe,to też możliwość....chociaż już bardzo oklepane.Z cukini z pistacjami też jest bardzo smaczne :)
No ale pokrzywowe,to takie...nietuzinkowe :tak:

Meli - 2019-06-07 11:01:51

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/62193203_893846374289996_4924149759704301568_o.jpg?_nc_cat=106&_nc_eui2=AeH23BkDFS2PUbvQLvyrfCXYYm0vDejVxP7pVjhA5WDqS--ZVtlsZL4cwT-07TnYVFJnv_vkWwJ5mCZE6GkcGn1irWu8FI0bj-GIz2HEZyt4hQ&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=46b35108e7c5f38a4de832daaa0eb3dd&oe=5D92D6ED

Carpaccio z czerwonych buraków...pieczarki,Parmezan,Roquefort...sok jabłkowy,oliwa,olej z dyni i posypka z kwiatów i liści jasnoty białej

Meli - 2019-06-07 17:57:01

I tu jeszcze ciekawe ziele-skrzyp polny

https://sekrety-zdrowia.org/skrzyp-poln … 09H7HjSC8U

Luce - 2019-06-08 10:19:50

Najpierw zrobie sobie to ciasto z pokrzyw i sama sprawdze czy to jadalne.Ale intuicyjnie czuje ,ze to rewelka! Te buraki tez fajny pomysl ale jednak nie. Dla mnie buraki sa jadalne tylko w postaci cwikly czy barszczu ;)

Meli - 2019-06-08 17:29:15

Luce...robiłam takie Carpaccio z buraków z prawdziwkami...oczywiście nie namawiam,ale jest rewelacyjne.

Tu coś innego...ale i to pewnie rewelka

https://zenwkuchni.com/smalec-wegetaria … -i-jablek/

Meli - 2019-06-10 09:41:44

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/62059322_2433432610222063_4347078671073280000_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=205ebb99c8b08fca7d8c61925c2968eb&oe=5D8046BB

Meli - 2019-06-12 10:58:08

Nie daj się upałom!!!

Mięta
Posiada wspaniałe właściwości chłodzące i orzeźwiające.
Chętnie korzystają z niej producenci lodów oraz nektarów owocowych.
W gorące dni warto sporządzić sobie herbatkę miętową (najlepiej schłodzoną).
Można również wrzucić kilka listków do szklanki z zimną wodą, kompotem czy lemoniadą.

Szałwia
Dodajemy ją do tłustych mięs, drobiu oraz ryb. Znakomicie poprawia również smak sałatek i potraw z pomidorów czy grochu.
Zioło ma silne właściwości chłodzące i odprężające – w upały warto zaparzyć herbatkę z szałwii. Pijemy ją po przestudzeniu, ale według niektórych zielarzy równie orzeźwiająco podziała ciepły napar.

Ogórecznik lekarski
Pędy, liście i kwiaty rośliny o drobnych kwiatkach w kształcie gwiazdki to prawdziwe bogactwo aromatów. Ich lekko słony smak przypomina smakiem ogórka.
Jego liście możemy wykorzystać do aromatyzowania napojów, a także dodawać do kanapek,
sałatek i zup.
Kwiaty ogórecznika po zamrożeniu w kostkach lodu (3-4 na kostkę) urozmaicą drinki serwowane podczas letnich przyjęć.

Krwawnik
Z krwawnika warto przygotować napój, ewentualnie łącząc go z miętą i rumiankiem. Po zalaniu zioła wodą zostawiamy je na około dwie godziny. Później przecedzamy, doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i uzyskujemy wyśmienitą i orzeźwiającą miksturę.

Melisa
Listki melisy cenione są m.in. za świeży i przyjemny zapach.
Na uwagę zasługują jej olejki eteryczne, które wykazują działanie uspokajające i poprawiające samopoczucie, co w upalny dzień na pewno warto docenić.
Spożywamy ją pod postacią napoju (łyżeczkę suszonych liści lub dwie łyżeczki świeżych zalewany filiżanką wrzącej wody, w miarę potrzeby schładzamy i doprawiamy miodem lub cytryną).

Lawenda
Lawenda jest uprawiana, głównie ze względu na urzekający aromat oraz cenne dla zdrowia i urody właściwości.
Po odkryciu właściwości chłodzących lawendy, zaczęto jej kwiaty dodawać do sałatek i deserów, także do orzeźwiających napojów.
Chłodzące napoje warto przygotować w połączeniu z melisą.

Kolendra
Jej małe, przypominające pietruszkę liście również wykazują silne działanie orzeźwiające.

Bazylia
Bazylia jest częstym gościem na naszym parapecie.
Zawarte w liściach rośliny olejki eteryczne mają też właściwości orzeźwiające, dlatego warto dodawać je do różnych letnich przekąsek.
Soczyście zielone liście mogą być również dodatkiem do napojów, razem z miętą i melisą.

Luce - 2019-06-12 19:38:41

Meli te plasterki burakow to buraki ugotowane czy z octem ? Z prawdziwkami jak najbardziej ale ja nie jem surowych grzybow. Jak dla mnie sa niedobre. Ale moze beda wreszcie prawdziwki i rzeczywiscie mozna cos pokombinowac.

Masaz punktow energetycznych super. Mam ta tablice po niemiecku i ....nie uzywam :( Lenistwo albo brak czasu. Ale to tylko wymowka. tak sobie mysle,ze mozna by bylo to sobie wydrukowac i powiesic nad lozkiem. Przed snem mozna by sie pomasowac ;)
latem lubie wode z mieta albo z melisa. Zima herbatki ziolowe,zbieram jeszcze kwiaty lipy.Beda lada moment. I to tyle z mojego zielarstwa ;) Ale ty Meli zachecaj i pisz jak najbardziej. Zawsze cos sie utrwala.
Przez ciebie na powrot pokochalam pokrzywe. Jak tylko przechodze obok dorodnych krzakow, to natychmiast uruchamia mi sie wiedza tutaj przeczatana. I to ciasto musze wyprobowac.....

Meli - 2019-06-12 20:02:09

Luce-buraki ugotowane w łupinach,potem obrać i pokroić w cieniutkie plasterki...

Pokrzywę kocham :good:

Meli - 2019-06-24 18:49:28

:lol:  :lol:

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/64932017_1205294866319506_5876024712768782336_o.jpg?_nc_cat=101&_nc_eui2=AeGb9skPOWXjQ6EYGg8W2uHi8ErCLhQFVVMSmwBNM0Q417s-HFzA-tmo1Z8YHO8MobWxKvOa3NazlgrNHmST85LM-DFx4DdMjfTGqtLwT7MiGg&_nc_oc=AQk4OrMGLJxBllTg_aegSHhzvI9oJO0HG5tKJNFAisi1mQysFO4Yi_W7AQBpnRNHjJg&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=84dbd77d750b56c87794a9c572da4356&oe=5D89D086

Luce - 2019-06-24 23:31:44

:rechoczcy:  :rechoczcy: to jakis sredniowieczny tekst? Bo jezyk jakis taki pradawny ;)

Meli - 2019-07-21 15:03:54

https://bonavita.pl/czarny-sezam-wlasci … czarnuszka

Meli - 2019-07-21 15:04:36

http://www.thestylishtube.com/czarny-se … arto-jesc/

Meli - 2019-08-17 15:28:48

Bardzo ciekawe,szczególnie dla wegetarian

Meli - 2019-08-20 09:50:02

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/21316362_474966222872682_2138162920580631947_o.jpg?_nc_cat=102&_nc_oc=AQkdIIifcieb1DaINP7wILycSSfgM26Sfeebk53jGvaGB5TxATKusyhNeYyQXh5R9_A&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=dee3f05227e154a80fd866ca22e85491&oe=5DE20DCC

Luce - 2019-08-28 21:31:11

https://akademiawitalnosci.pl/wp-content/uploads/2019/07/kolejka-714x768.jpg

Ciekawa stronka a w niej tez ciekawy artykul o soji ;) i nie tylko.

Meli - 2019-09-27 13:28:05

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/70814268_506403893491444_6716979352275255296_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_eui2=AeE1LQUPZuvv-izbe9oKNjMVsJEzNfSaKnWwgG7IuSLuLFbCrm-exh12xMZG0phCuKReZ5UcC-NmlvHbuuGZ1JT9_YTK03RUSZ4XEL184rsrsw&_nc_oc=AQmMA23rd6dEkWSHnMgMwcR0K0NgW-ls1yL2RflTnRbQFA5W7UnervkBcI2z4Mzx5kA&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=dddb2d8558cca2a8758a5d4ca37520d5&oe=5DF1FF52

Może się komuś przyda?

Luce - 2019-09-28 21:59:08

Czas juz takie miktury pic, bo niedlugo przyjdzie chlod. A co za tym idzie ,przeziebienia .

Luce - 2019-10-16 13:41:57

Ponizej jest link do mleka nie mleka jak ja to nazwalam ;) Mozna go kupic w Edeka ale i chaba tez w Rewe.

https://www.amazon.de/OATLY-Haferdrink- … 2134588927


    Die Barista Edition steckt wie z. B. den hohen Anteil ungesättigter Fettsäuren, den Rapsöl hat
    Der Haferdrink den man schäumen kann und der ganz fantastisch im Kaffee schmeckt
    Sämtliche Inhaltsstoffe sind pflanzlich und absolut frei von Milch, Soja oder GMO
    Barista Edition ist reich an ungesättigten Fetten
    Inhalt je: 1 Liter

Reszte mozna przeczytac w linku.

Meli - 2019-10-16 13:51:40

Jak zrobić mleko owsiane w try-mi-ga...

Meli - 2019-10-19 10:20:46

Wielu z nas nieustannie głowi się nad tym co jeść aby zachować zdrowie i dobrą kondycję, a tymczasem zespół naukowców z University of Southern Kalifornia dokonał bardzo niezwykłego odkrycia. Lider zespołu, profesor Valter Longo dowiódł, że 72-godzinna głodówka jest kluczem do zdrowia.

ODPOWIEDNIO PRZEPROWADZONA GŁODÓWKA CAŁKOWICIE ODBUDOWUJE UKŁAD ODPORNOŚCIOWY
Badaczom udało się wykazać, że w efekcie powstrzymywania się od jedzenia ludzki układ odpornościowy jest całkowicie odbudowywany i powstaje praktycznie na nowo. Wszystkie jego zużyte i niesprawne komponenty są wywalane z systemu, a na ich miejscu powstają nowe, sprawne komórki, które są w stanie idealnie spełniać swoje zadanie

https://zdrowepasje.pl/content/uzdrawia … d%C3%B3wki

Meli - 2019-10-21 16:05:19

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/74578351_993419620999337_6565711540413005824_o.jpg?_nc_cat=111&_nc_oc=AQnoZiECmf-QlP2YC90D5aRZO4rX0hKlac_HIlGSEFEAJjad6fdzbw13WCuj1zwpOL4&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=e529b7fe924ce8d99716d1944f7243d2&oe=5E2CD7F7

To kiszone orzechy włoskie i migdały :)

Meli - 2019-10-28 18:13:12

Tu wklejam,bo to dla wielu niezrozumiałe jest-ja sama kupowałam olej rzepakowy :glupek:

Luce - 2019-10-28 20:32:49

Znam ten material. Dr Zieba ,rzeczowy lekarz i czlowiek :)

Meli - 2019-11-03 15:16:03

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/74881488_1427538560741450_6300100188618883072_n.jpg?_nc_cat=106&_nc_oc=AQlfUcl2kde-J8V1dA3CNay7XPrM_fOzl50aQv8sgWhiO4BCYiyiPT7QTjfulVTDRTU&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=6afa7ab150aa55974101475bafdce2c4&oe=5E63C51C

Meli - 2019-11-23 18:51:21

To co wy jecie, jak mięsa nie jecie ❓❓❓

Chyba zrobię całą serię pod to pytanie ;)
Dzisiaj jak widać zmajstrowaliśmy obiad dla miłośników takich polskich, wieloskładnikowych dań. Co się w nim znalazło?
- baba ziemniaczana z grzybami,
- kotlety żytnio-orkiszowe (pierwszy raz jadłem, ale przyznam, że dawne mielone to się nawet nie umywają ;) ),
- chipsy z jarmużu,
- sałatka wielopoziomowa ;)

Jedzenie wegetariańskie to wcale nie jedzenie trawy czy trocin, jak to niektórzy określają. Nie żywimy się również samą sałatą ;) Bogactwo kuchni jest przeogromne i tak naprawdę nie zależy od tego, czy  się je mięso, czy się go nie je, ale od tego, czy chce się szukać i  tworzyć coś nowego, czy nie.
My uwielbiamy kombinować, tworzyć nowe połączenia smaków, kreować codzienność tak, by była niepowtarzalna...
Często pada jednak argument: "trzeba mieć na to czas"...
Doprawdy? A czy zrobienie ziemniaków, schabowego i mizerii zajmuje  mniej czasu, niż zrobienie baby ziemniaczanej? Czy zrobienie kanapki z  szynką i ketchupem zajmuje mniej czasu niż zrobienie kanapki z serem  pleśniowym i kaparami? Czy zrobienie mielonego zajmuje mniej czasu niż  zrobienie kotlecika żytnio-orkiszowego? Nie sądzę...

"Trzeba mieć  na to czas"... A na co w takim razie zużywasz ten swój czas?  Przygotowanie sobie jedzenia to czas spędzony z sobą i dla siebie, z  bliskimi i dla bliskich...
Przygotowanie jedzenia to  najważniejsza czynność w ciągu dnia, jaką możesz zrobić. I nie używam tu  żadnej metafory. Dokładnie tak jest, tylko spójrz dalej, dużo dalej niż  na chleb, masło i szynkę w plasterkach z plastikowego opakowania.
Mówisz przecież, że: "jak będzie zdrowie, to wszystko będzie".  Doprawdy? Oczywiście, że tak, masz rację. Zatem to, o co najbardziej  powinieneś dbać w życiu to ZDROWIE! A przecież zdrowie, to przede  wszystkim jedzenie, a dopiero potem ruch.
Zatem skoro zdrowie to jedzenie, a Ty na właściwie przygotowanie jedzenia nie masz czasu, to  jak chcesz być zdrowy??? Jak chcesz mieć "to wszystko będzie" skoro nie  przykładasz wagi do "jak zdrowie będzie"? Nie przykładasz wagi, bo  przecież "na to trzeba mieć czas"...

Zatem na co ważniejszego  zużywasz swój czas jeśli nie na zdrowie?... Co jest dla Ciebie większą  wartością? Co jest cenniejsze od zdrowia?
Zdrowego sobotniego popołudnia
Adam z Wiejskie Inspiracje

WAŻNE PS: Pamiętaj, by w temacie zdrowia odebrać za darmo gazetę o zdrowiu tutaj: http://bit.ly/gazetaiKsiazkaoZdrowiuGRATIS

Meli - 2019-11-26 10:20:08



Może ktoś skorzysta?

Luce - 2019-11-26 21:07:52

Bardzo dobry przepis ! Biore go !  :tak:

Meli - 2019-12-14 14:01:43

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/79227777_2375105332752352_2423116382561370112_o.jpg?_nc_cat=106&_nc_eui2=AeGEBh18FrisZst2eg2OaxMjTZCfbnj_f0O216ooccC1r_vUtseKz-nkLdL7R1s7HmLxnEFtZKve98S-fmwL6iFk8mLwKjm9SxYsH0otZjwnxQ&_nc_ohc=yZpBHA0Oo5oAQkm0reTLp4xLPrQQM3yjrKNsla__Lip1fSz7HAi_Ql36A&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=8955a1c317f0a6a09a3930fae96d979c&oe=5E6A2636

Meli - 2019-12-14 14:19:55

Meli - 2019-12-17 10:48:19

Choroba to zmiana losu, zmiana scenariusza życia. Pokorny człowiek rozumie, że choroba nie pojawiła się przypadkowo, trzeba zmienić coś w stylu życia i w swoim charakterze. Natomiast człowiek ze zwiększoną pychą jest przekonany, że sam kieruje swoim losem. Gdy komórka chce kierować organizmem, jest to myślenie komórki nowotworowej. Gdy człowiek chce kierować swoim losem, nie rozumiejąc, że jest częścią losu, że los kieruje nim, kończy się to opłakanie.

Siergiej Łazariew. Oblicza pychy. www.diagnostykakarmy.pl

Meli - 2020-01-06 11:18:03

https://www.wsensie.pl/swiat/34500-wega … 3Xp5ZPoE9Q

:wkurzony:

Gabiffm - 2020-01-11 10:00:59

https://www.youtube.com/watch?v=Jx4OhBKIhQA

tjjaaa..dieta ketonowa jest zdrowa?
jedzenie wylacznie miesa moze uszkodzic nerki...ponoc..
niejedzenia wogole miesa  doprowadza do niedoboru bialka w organizmie...
moja sister zywila sie kilka lat wszystkim,tylko nie miesem..bialko musiala dostawac w formie kroplowki po tym jak stwierdzono u niej nowotwor jajnika,jelita ,przerzuty na zoladek,pecherz i pluca...nigdy nie palila..
uwazam ze nie mozna dac sie zwariowac..i do tego dorabiac ideologie ?pachnie mi tutaj na jakas sekte..
tak warzywa jak i rosliny sa dzisiaj zatrute pestycydami i glipostatem..
co jesc?
jesc albo nie jesc-oto jest pytanie..

:mad:

Meli - 2020-01-11 10:14:01

Trzymanie się jakiegoś stereotypu,to faktycznie jest jak ideologia.

Ważne jest,by z diety wyrzucić rafinowany cukier , rafinowane tłuszcze i białą mąkę...

Gabiffm - 2020-01-11 10:24:19

Barbara Kazana ma drastyczne diety,i wszystko musi byc z dobrego zrodla...
ino skad brac te dobre zrodla?
chyba wszystko i wszedzie jest juz skazone ,czesc zmodyfikowana genetycznie..
plukanie i moczenie warzyw i owocow w wodzie z soda ponoc te swinstwa zmywa ale bo to wiadomo?
faktem jest,ze jablka na przyklad moczone pezez pol godziny w wodzie z soda maja lepszy smak...

Meli - 2020-01-25 14:56:45

Wykwintna konfitura z cebuli

Może nazwa trochę napawa zdziwieniem ale efekt końcowy jest rewelacyjny. Zachwyca doskonałym wytrawnym smakiem znakomita jako dodatek do pieczywa, serów dojrzałych, żółtych i białych, pasztetów, pieczeni, potraw z grilla ......

½ kg czerwonej cebuli
100-150 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki octu jabłkowego
2 goździki
Liść laurowy
Sól do smaku

 Cebulę kroimy drobno w piórka, wraz z pozostałymi składnikami macerujemy w misce 4-5 godzin.
 Przekładamy do rondla z grubym dnem, gotujemy na małym ogniu około godziny od czasu do czasu mieszając aż osiągnie konsystencję konfitury. Można zrobić test wlew , wylewając niewielką ilość na pochyłą powierzchnię - nie może spływać.
 Wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy kilka minut, zostawiamy w wodzie do wystygnięcia.

Doskonała do dojrzałych serów, pieczywa, potraw z grilla, pasztetów, pieczeni
Jest to tradycyjna śródziemnomorska receptura, która istnieje w wielu wariantach. Można np. zamiast octu jabłkowego użyć balsamicznego, a goździki i liść laurowy zastąpić rodzynkami, skórką cytryny/pomarańczy ze świeżymi listkami tymianku.

Meli - 2020-02-01 19:12:54

https://www.kokosoel.com/verwendung/ges … -ungesund/

Meli - 2020-02-11 10:06:41

Smalec z fasoli - ekspresowy i pyszny 💚

Potrzebujesz:
1 puszkę białej fasoli, 1 cebulę, 1 jabłko, 1 łyżkę oleju, majeranek, sól i świeżo mielony pieprz

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj jabłko pokrojone w kostkę i majeranek. Duś 5 minut pod przykryciem. Zmiksuj odsączoną fasolę z cebulą i jabłkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Meli - 2020-02-25 14:42:05

Zamiast badziewnych bułek ze sklepu-może takie coś?

Luce - 2020-02-26 15:38:51

Smalec z fasoli zrobiony,pychota :) Ja to zawsze przedobrze a ten przepis prosty i...b dobry.
Bulki obejrze wieczorem ;)

Zapomnialam dodac,ze mam kropelki z kurkumy dla moich kotow i psa na ich serducha. Ja uzywam duzo kurkumy wiec moze obejde sie bez kropelek  :D

Meli - 2020-02-26 16:41:27

Ja zawsze ciasto drożdżowe przygotowuję dzień wcześniej i wstawiam na noc do zimnego-dlatego jest to dla mnie bardzo wygodne,bo mogę to sobie zaplanować.W sobotę będę piekła chleb,to i te bułki upiekę przy okazji.Zaczyn na chleb robi się zawsze dzień wcześniej,więc i to przy okazji drożdżowe na bułki machnę-będzie raz kuchnia do sprzątania.

No i chyba jogurtowca upiekę i poleję musem brzoskwiniowym  :)

Meli - 2020-03-01 14:13:06

Przepis na zupę wiosenną:

"2-3 duże białe cebule,
5 średnich ziemniaków
1 litr wywaru warzywnego
150ml śmietanki
pełna garść posiekanego czosnku niedźwiedziego
pełna garść posiekanych liści młodych pokrzyw
pełna garść młodych liści szczawiu
2 łyżki masła, sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa.

Cebulę rumienimy na masełku, dodajemy pokrojone ziemniaki. Smażymy całość przez dwie minuty i wlewamy wywar. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną i wrzucamy całą zieleninę. Doprowadzamy do wrzenia i od razu blendujemy. Na koniec wlewamy śmietankę i przyprawiamy solą, białym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową."

Meli - 2020-03-12 12:38:00



Luce się pewnie spodoba przepis...

Luce - 2020-03-12 20:04:50

O tak Meli :) .Przepis bardzo mi sie podobal. Pasztet jest kolorowy wiec  tez bardzo ciekawy pod wzgledem wizualnym. Bede miala cos nowego na swieta :) Dzieki :hej:

Meli - 2020-03-24 19:23:20

https://trocheinnacukiernia.home.blog/2 … HmeMaIMO0M

Meli - 2020-03-24 20:03:33

Coś dla Luce

https://pysznosci.pl/przepisy/bochenek- … w1qvkUW4P8

Luce - 2020-03-24 22:54:30

O tak ! Kalafiorowy chlebek jest dla mnie. Dzieki Meli za wynalezienie czegos talk ciekawego. Zrobie go w sobote bo bede miala swieze jajka. Przepis juz zapisalam do mojego kajecika.

Meli - 2020-04-26 17:28:19

Aby nam Luce z głodu nie padła :p

Meli - 2020-04-29 14:21:56

Z cyklu : Dzika kuchnia na co dzień

🥗Surówka z młodych liści lipy - większe listki porwałam na mniejsze kawałki, małe zostawiłam bez zmian, lekko posoliłam, dodałam kilka pomidorków koktajlowych, skropiłam olejem tloczonym na zimno i posypałam płatkami mniszka. Można do takiej surówki dodać ser albo gotowane jajka.
🌳🍃Młode liście lipy są delikatne, miękkie, lekko słodkawe smaczne i zdrowe. Zawierają dużo witamin, mikroelementów i biozwiązków, wspomagają wiosenny detoks i wzmacniają organizm po zimie.

🍃🍴🍽🍃 Takie listki wystarczy bardzo lekko posolić, skropić ulubioną oliwą i - gotowe. Można listki posolić delikatnie i polać cebulą podsmażoną na oleju, można dodawać je jako składnik surówek, suszyć i utleniać enzymatycznie na herbatę.

Gabiffm - 2020-04-29 14:33:20

takie ususzone listki lipy pamietam z dziecinstwa..babcia miala wielka lipe na obejsciu..herbatka  pachniala i smakowala tak,ze do dzisiaj pamietam..
do surowek nie dodawala,ale warto wiedziec co mozna jesc  w survivalu

;)

Luce - 2020-04-29 15:40:13

Młode listki lipy jadłam w dzieciństwie i myślałam ,że to mój wynalazek  ;) Ale sałatki nigdy nie robiłam. Musi być dobra bo listki rzeczywiście sa dobre.
Te placuszki już sobie zapisałam a kapuśniaczki całkiem oryginalne. Apetyt mam jak koń :D Ale rzecz jasna tak jak koń tylko zielsko zjadam  :D

Meli - 2020-05-13 20:57:42



Dla Luce...no i oczywiście dla nas :)

Luce - 2020-05-13 22:36:16

Musi smakować!  :D  takie wykwintne danie. Warto je mieć w swoich przepisach np na szczególna okazję  :)  Dzięki Meli  :)

Luce - 2020-05-17 13:00:47

przepis na placuszki z młodej kapusty.

https://www.youtube.com/watch?v=JdGQbMgHExs

Meli - 2020-05-18 16:26:28

https://wegedroga.pl/kiszone-stokrotki- … nJQiThksQE

Luce-do roboty-będzie,jak znalazł na wigilijny stół :)

Luce - 2020-05-18 22:38:19

Meli ale fajną rzecz wynalazłaś! Stokrotki na ostro ! I tyle własciwości ! Zapisałam juz do mojego sekretnego kajeta. Ostatnio zajadam sie kurdybankiem z sałata i do kanapek. Jutro ide na przytulę bo znalazłam ją czysta w głębi lasu  ;)

I ten wiersz o stokrotkach....słodki.

Meli - 2020-05-19 18:18:57

Irlandzki chleb sodowy z rozmarynem 🍞

Wokół irlandzkiego brązowego chleba sodowego narosło wiele legend, ale, jak to zwykle bywa z legendami, nie wszystko w nich jest prawdą. Podstawową nieprawdą jest bowiem to, że chleb sodowy wymyślili Irlandczycy. To Indianie jako pierwsi piekli chleb z wykorzystaniem sody pochodzącej z popiołu spalonego drewna. Jednak prawdą jest, że od początku XIX wieku, w okresie Wielkiego Głodu i później, pieczono go również w Irlandii. Na chleb sodowy potrzeba było tylko kilku najbardziej podstawowych składników, można go było upiec nawet na otwartym palenisku, był on więc ratunkiem na trudne czasy biedy i głodu. Przed pieczeniem bochenki nacinano na krzyż, aby przepędzić diabła i w ten sposób chronić domostwo. Pieczenie domowego chleba było wówczas nieodłączną częścią codziennego życia prawie w każdym irlandzkim domu. Chleb sodowy nie ma więc tysiąca lat tradycji, ale jest uważany za jeden z najlepszych chlebów na świecie. Irlandczycy bardzo szanują i pielęgnują swoje tradycje, więc chleb sodowy jest do dziś pieczony w irlandzkich domach i serwowany w barach i restauracjach jako dodatek do każdego chowdera i każdej innej zupy.

Brązowy chleb nie wymaga drożdży ani zakwasu, stąd odpadają wszystkie ceregiele związane z zarabianiem, wielogodzinnym wyrastaniem ciasta, spekulowaniem wyrośnie – nie wyrośnie… wiedziałam, że nie wyrośnie. Tutaj składniki łączy się ze sobą i wrzuca ciasto do pieca na godzinę, a cała alchemia dzieje się pomiędzy maślanką, a sodą, to ten duet powoduje, że ciasto wyrasta, a nacięcie w formie krzyża rozchodzi się w oczach.

W czasach pandemii, kiedy unikamy zbyt częstego wychodzenia z domu i kiedy drożdże stały się dobrem luksusowym, upieczcie sobie chleb sodowy. Chwila pracy, godzina w piecu i domowy chleb na stole. No i diabeł przepędzony, czego chcieć więcej…

Składniki 👩🍳:
✔ 4 szklanki mąki pszennej (u mnie to była 1 szklanka mąki typu 1850 oraz ✔ 3 szklanki typu 750, ale można użyć różnych kombinacji albo tylko jednego rodzaju)
✔ 2 łyżeczki cukru
✔ 1,5 łyżeczki soli
✔ 1 płaska łyżka sody
✔ 1 łyżka posiekanego rozmarynu
✔ 50 g masła
✔ 1,5 szklanki maślanki

Można również upiec chleb nie dodając rozmarynu albo zastąpić go np. kminkiem, czosnkiem niedźwiedzim, płatkami suszonych pomidorów lub innymi ulubionymi przyprawami. Można też upiec słodką wersję chleba sodowego dodając 1 szklankę suszonych żurawin albo rodzynek i zwiększając ilość cukru do ¼ szklanki (używamy wówczas jasnej mąki).

Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzej do 180°C.
2. W misce wymieszaj suche składniki razem z rozmarynem, dodaj masło i połącz z mąką. Zagniataj jak kruche ciasto, to nie szkodzi, że będzie grudkowate.
3. Dodaj maślankę. Teraz już bez problemu zarobisz jednolite ciasto.
4. Uformuj z ciasta kulę, umieść ją na arkuszu papieru do pieczenia, lekko ją spłaszcz i natnij ostrym nożem, a najlepiej żyletką na krzyż (w wiadomym celu).
5. Chleb wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę. Wyjmij z pieca i przestudź.

---

Meli - 2020-05-30 18:35:47

https://www.hajduczeknaturalnie.pl/botw … Pttq7akQOI

Zrobię,jak tylko buraczki podrosną...

Ten chleb irlandzki piekłam-dobry jest ale bardzo się kruszy.Robiłam z jednego rodzaju mąki-typu 550

Meli - 2020-06-21 20:42:49

Maków pełno, przy okazji spaceru lub wycieczki rowerowej można nazbierać trochę płatków i przerobić je na rubinową galaretkę... :)

Galaretka z płatków maku i jabłek
(z podanych proporcji otrzymamy 1 niewielki słoik)

1 szklanka płatków maku polnego
1 szklanka wody
2 kwaśne jabłka
4 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo: herbatniki, jadalne kwiaty

Do garnka wlewamy wodę, czekamy aż się zagotuje. Dodajemy płatki maku i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut, przecedzamy przez sitko. Do wywaru dodajemy obrane i starte jabłka, cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu (już bez przykrycia) przez 20-30 minut, następnie odstawiamy do wystudzenia. Gotową galaretką smarujemy herbatniki, możemy dodać dla ozdoby jadalne kwiaty (na przykład bratki).

Meli - 2020-06-26 20:16:35

Z cyklu: Dzika kuchnia na co dzień

🥘🌱 Jak przed wiekami - gołąbki wegetariańskie zawinięte w liście podbiału, podane z sosem grzybowym.

🥘🌱Liście przez chwilę zblanszowałam
🥘🌱 Farsz: ryż z suszonymi grzybami, sól, pieprz
🥘🌱 Sos z mrożonych grzybów z pęczkiem przyprawowym z bluszczyka kurdybanka i bylicy pospolitej
📚🗒 Podbiał pospolity jest rośliną leczniczą

✅ Naparem z podbiału leczyli już starożytni medycy – Hipokrates, Galen i Pliniusz. Bł. Hildegarda stosowała go przy wszystkich chorobach piersiowych i jako środek wykrztuśny. Przy astmie i przewlekłym kaszlu, a także podczas zapalenia oskrzeli wdychano przez rurkę dym z korzeni tej rośliny spalanych na węglu z drzew cytrusowych. Palono też – tak jak papierosy – jej specjalnie wysuszone i zwinięte liście. Wykorzystywano podbiał do leczenia schorzeń skórnych: ran, czyraków, wrzodów, ropni, odcisków, oparzeń, pękających brodawek u kobiet karmiących oraz przy tzw. róży i uporczywych bólach głowy.[
✅ Surowiec zielarski: liść podbiału oraz rzadko kwiat podbiału. Liść podbiału ma głównie charakter surowca śluzowego. Zawartość kwaśnego śluzu wynosi 7-8%. Dalszymi składnikami są garbniki (około 4,5%), flawonoidy (około 0,8%): m.in. kwercetyna, kemferol a ponadto cholina, sole mineralne bogate w cynk, gorycze i nieco olejku eterycznego. Składnikami niepożądanymi są alkaloidy pirolizydynowe m.in. senkirkina i tussilagina. Zawartość ich wynosi maksymalnie 4,5·0,00001%. W kwiatach podbiału znajdują się liczne związki flawonoidowe (m.in. rutyna, hiperozyd i awikularyna), kwas kawowy i ferulowy, karotenoidy (np. taraksantyna), fitosterole, związki cukrowe oraz olejek eteryczny.
✅ Działanie
Jako surowiec śluzowy o pewnej zawartości garbników liść podbiału ma zastosowanie głównie w stanach zapalnych i nieżytach dróg oddechowych, jamy ustnej i krtani. Wywiera działanie osłaniające (śluzy) i ściągające (garbniki). Powoduje spęcznienie i rozrzedzenie zalegającej wydzieliny oraz pobudzenie ruchów nabłonka rzęskowego, a tym samym wyzwala odruch wykrztuśny. Jednocześnie flawonoidy łagodnie obniżają napięcie mięśni gładkich górnych dróg oddechowych i oskrzeli oraz ułatwiają odkrztuszanie. Kwiaty podbiału ze względu na większą zawartość flawonoidów i olejku eterycznego a mniejszą śluzu i garbników wywierają silniejsze od liści działanie rozkurczowe, natomiast słabsze powlekające i ściągające.
✅ Działanie niepożądane
Szczególne znaczenie, jako potencjalnie toksyczna, może mieć zawartość alkaloidu senkirkiny, którą stwierdzono w niektórych surowcach m.in. pochodzących z Australii i Norwegii. Może dawać efekty hepatotoksyczne. W surowcu pochodzącym ze środkowej i zachodniej Europy wykryto nietoksyczną tussilaginę.
✅ Sposób użycia
Odwar z liści podbiału przygotowuje się zalewając 1 łyżkę liści 350 ml ciepłej wody i ogrzewając do wrzenia. Po 3 minutach gotowania pod przykryciem należy odstawić odwar na 10 minut i przecedzić. Należy pić 3-5 razy dziennie ¼ do ⅛ szklanki między posiłkami przy kaszlu. Ten sam odwar stosuje się zewnętrznie do okładów na skórę przy stłuczeniach, zaczerwienieniu i siniakach.

Meli - 2020-06-26 20:19:25

Podbiał po niemiecku-Huflattich

Meli - 2020-07-07 17:50:57

CIASTO POKRZYWOWO - CZEKOLADOWE

2 szkl mąki, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mleka, 1 szkl. powideł (kwaśnych), 1 szkl. oleju zmiksowanego z liśćmi pokrzywy, 3 jajka, dowolna ilość kakao/ziarna kakaowego, 1 łyżeczka sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia, garść liści pokrzywy.
Wszystko (oprócz pokrzywy) miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy do niej liście pokrzywy. Przelewamy do brytfanny. Pieczemy w 180C przez godzinę. Po 40 minutach należy sprawdzać czy się upiekło.

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/59743481_2460981233946587_3607874220580667392_o.jpg?_nc_cat=104&_nc_sid=ca434c&_nc_ohc=_1To1nni5QwAX-DFUZh&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=ef6f418be9a7a8e59a2e489c9c6a7c0d&oe=5F2A649B

Meli - 2020-07-21 19:58:12

Ja dzisiaj wykombinowałym płyn do zmywania pyszczydła-z makijażem i bez-gotowałam kurdebelek,skrzyp i trochę szałwii na destylowanej wodzie(1,5 godziny).Po ostygnięciu dodałam startego czarnego mydła i zakonserwowałam olejem glistnikowym.

Pierwsza próba wypadła pozytywnie :good:

Meli - 2020-08-13 14:30:35



Specjalnie dla Luce...

Meli - 2020-10-13 20:14:18



Dla Lucy...zasubskrybujcie kanał tej dziewczyny,bo robi MEGA wegańskie żarełko...humus z buraczkami i chrzanem...mjammmm..i wiele innych fajnych i łatwych rzeczy

Meli - 2022-03-20 19:08:38

PRZESŁANIE WEGŃSKIE 🌾🌿

🥕🧡 Kawałek marchewki jest podobny do ludzkiego oka. Badania pokazują, że marchewka poprawia przepływ krwi i funkcjonowanie oczu.
🍅❤ Pomidory mają cztery komory jak w sercu i są czerwone. Wszystkie badania pokazują, że pomidory są dobre dla serca i krwi.
🍇💜 Winogrona mają kształt serca, każde winogrono wygląda jak komórka krwionośna ,
a badania pokazują, że winogrona są poważnym pokarmem dla serca i krwi.
🌰🤎 Orzech wygląda jak móżdżek. Jest przydatny dla funkcji mózgu.
🌾🤍 Fasola ma wygląd nerek i poprawia pracę nerek.
🥬💚 Seler i rabarbar są podobne do kości.
Ta żywność jest dobra dla kości, stosunek sodu wynosi 23%. Jeśli nie masz wystarczającej ilości sodu w diecie, organizm wyrywa go z kości, a kości słabną. To jedzenie jest dobre dla twojego szkieletu.
🍆💜 Bakłażan, awokado i gruszki skupiają się na zdrowiu i funkcjach szyi macicy i macicy kobiet, a ich wygląd jest podobny do tych organów Badania wykazują, że jeśli kobiety jedzą awokado raz w tygodniu, równoważy hormony, zmniejsza niechcianą wagę po porodzie i zapobiegają rakowi szyjki macicy.
🌺💜 Drzewo figowe jest pełne nasion i rośnie wisząc w parach. Figi zwiększają liczbę i ruchliwość plemników, a także zapobiegają niepłodności męskiej.
🥔🤎  Wygląd słodkich ziemniaków jest podobny do wyglądu trzustki i równoważy indeks glikemiczny u diabetyków.
🍃💚 Oliwki wspomagają zdrowie i funkcję jajników.
🍊💛 Grejpfrut, pomarańcza i inne owoce cytrusowe są podobne do kobiecych piersi i wspomagają ich zdrowie i ruch limfy.
🧅🧡  Cebula wygląda jak komórki ciała. Pomaga eliminować odpady ze wszystkich komórek ciała. Powoduje nawet, że łzy zmywają warstwy nabłonka oczu.”

Aho 🙏
Inspiracja od sióstr na fb 👯
Źródło: Doina Sipos
Zdjęcie : Internet
BioRezonans Holistyczne Terapie 🧬

Luce - 2022-03-20 22:38:33

Ludzie mają tak prosto podane lekarstwa na wszystko...łatwiej juz nie można.  ;)
Kiedyś ludzie nie pisali i nie mędrkowali a to wszystko zawsze wiedzieli. Czy te podobieństwa to przypadek...chyba nie...
Zdrówka wszystkim :)

www.asgmalbork.pun.pl www.tryharder.pun.pl www.kopytko.pun.pl www.ultrasforum.pun.pl www.1917.pun.pl