...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...
Violcia,powinien byc dobry...ciekawy pomysl...
Offline
W poniedziałek będę piekła ten piernik i biszkopt pomarańczowy z kawą do grzechu,zwanego tortem
Do niego zrobę krem z mascarpone,bo masło za tłuste...a może mascarpone też takie tłuste jest?...ale wygląda na chudsze
Offline
mascarpone tez jakby troszku tluste,ale chyba chudszy od masla...
biszkopt z k?
o takim jeszcze nie slyszala...
Offline
jeszczem napasiona moim keksem i sernikiem...
teraz bedzie dluuugo bez ciasta...
Offline
Tu coś na jesień,wklejam teraz,bo później nie znajdę:
http://smaker.pl/przepis-pasztet-z-dzik … 10986.html
Offline
Czas bigosu się zbliża,tu nawet fajny przepis:
https://www.youtube.com/watch?v=duTbMsK6RyQ
Offline
nooo...trza najpierw zlapac jakiego dzika...
i bedzie mysliwski
Offline
Bardzo prosty przepis na pierniczki...może Ktosia się skusi i Ktosiowemu upiecze?
https://www.youtube.com/watch?v=0E4duKRdgZ0
Offline
BARSZCZ WIGILIJNY
Bazą barszczu jest zakwas.
Przepis na zakwas: 1 kg buraków, 3 litry przegotowanej wody, 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 6 ząbków czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, kromka razowego chleba. Buraki obrać i pokroić w plastry, włożyć do dużego słoja lub garnka glinianego, dodać wszystkie składniki, zalać ciepłą wodą i na wierzch położyć kromkę chleba. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5 dni.
Ugotować obrane buraki, dodać przypieczoną cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i kawałek korzenia chrzanu. Po ugotowaniu dodać wodę, w której gotowały się suszone grzyby oraz zakwas buraczany. Można do smaku dodać trochę kwasu z ogórków kiszonych.
Offline
ma chto sprawdzone makowca?
ale nie na ciescie drozdzowym?
dostalam mak juz zmielony,ale suchy,bez dodatkow...proba generalna bedzie w sobote...ino jeszcze nie wiem jaki ten makowiec robic
Offline
Dawno już nie piekłam...ale robiłam ciasto,jak tu:
http://kulinarnamekka.com/makowiec-zawi … najlepszy/
Offline
pewno i dobry,ale ja chce bez drozdzowego ciasta
Offline
Może ten Ci podpasi?
http://www.mojewypieki.com/post/makowie … zurawinowa
Offline
nie znam...
kiedys mialam recept na mazurek makowy,bez ciasta...ale mi sie zgubil...
kiedys jadlam tez "po japonsku",ale nigdy nie robilam...nawet dobry byl,robilas?to taki z jablkami...
Offline
nnnoooo...z jablkami!
wyglada dopssszzeee....a nawet bardzo dobrze
pieklas juz taki?
Offline
ja dostalam mielony,byl w Pennym a w sobote w Rewe center...wzielam 4 paczki po 20 dag...wyczytalam ze wystarczy ten mak tylko w mleku namoczyc,na krotko...nie lubie tych gotowych mieszanek,bo tam jest wiecej dodatkow niz maku...
Offline
juz nie ma,szukaj w bylych Tomach...
Offline
tu wkleje coby nie zginelo
http://www.chefkoch.de/rezepte/21301005 … itter.html
Offline
chili?
eee...chyba nie...
ale migdaly lubie,moze i wyprobuje
Offline
Dla amatorów pieczonego boczku:
http://niebonatalerzu.blogspot.de/2014/ … sie-w.html
Jeszcze nigdy nie robiłam...aż wstyd się przyznać
Offline
pieczony boczek to pycha...kiedys pieklam czesto...
teraz czasami jakas pieczen wieprzowa...
Offline
Boczuś leży w przyprawach i czeka na swoją kolej.
Sledziki po kaszubsku też już prawie gotowe,muszą się jeszcze troszku pomoczyć....kolega mi kupił i to najprawdziwsze śledzie,a nie te miazgowate matjasy.Sosik już też prawie wystudzony...
Offline
a ten sosik Violcia to jaki?
na winie?
moje golabki sie wlasnie pipczom w piekarniku...znaczy pomalusku se dochodza...
robilam zas z kiszonej kapusty,mam nadzieje ze troszku mi zostanie i smyki jutro nie zjedza wszystkich,jak raz by bylo na male co nieci w czasie swiatecznej glodowki
Offline