...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...
Mialem dzis poleciec do Turkow po Lammgulasch i zrobic cous cous z jagniecina, ale leje jak z cebra i mi sie nie chce
http://www.chefkoch.de/rezepte/46432113 … muese.html
Offline
glodnam jak nie wiem co...
co by tu...?
moze salatke z tunczykiem?
hmmm...
Offline
Zbanowany
Mam dla was cos specjalnego.Zupa,ktora nie tylko smakuje ale i leczy.Wzmacnia uklad odpornosciowy a z dodatkiem grzybow sitaki obniza poziom cholesterolu.Zupa miso,rewelacja!!
Przepis - przygotowanie zupy miso
Najistotniejsze w zupie miso jest to, że pasta, z której się ją robi (pasta miso) jest bardzo aktywna biologicznie. Dlatego w uproszczeniu można powiedzieć, że każda zupa warzywna, do której na końcu (zaraz po wyłączeniu palnika i zakończeniu gotowania) doda się nieco pasty miso - będzie miała cechy zupy miso.
Ponieważ pasta miso jest słona - zupy wcześniej nie powinno się solić. Zazwyczaj na średnią porcję zupy dla 1-2 osób daje się 1 łyżkę pasty miso. Przy większej ilości zupy - dodajemy odpowiednio 2-3 łyżki pasty.
Optymalne jest, ze względu na walory zdrowotne i smakowe, aby pastę miso dodać po ugotowaniu zupy, dopiero w momencie wyłączenia ognia. Dzięki temu zachowuje ona swoją aktywność biologiczną (gotowanie nie zabija wówczas leczniczych bakterii), jak i też (zdaniem Japończyków) - smak zupy jest w takim przypadku lepszy.
zupa miso Czyli najprostsza wersja przyrządzania zupy miso polega na ugotowaniu zupy warzywnej (gotujemy ze sobą pokrojone w kostkę: marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera, korzeń pora, posiekaną cebulę, ewentualnie czosnek - możemy dodać nieco ugotowanej wcześniej fasolki - najlepiej czerwonej lub czarnej).
Zupy nie solimy, możemy natomiast dodać nieco odpowiadających nam przypraw (typu majeranek, tymianek, kminek, estragon, cząber, ewentualnie nieco imbiru lub kurkumy). Możemy przyprawić tę zupę tradycyjnie, tak jak zazwyczaj, jednak nie dodajemy zasmażki i nie zabielamy jej śmietaną.
Jako tłuszczu możemy użyć oleju sezamowego (dostępny w sklepach ze zdrową żywnością, który nada zupie bardziej orientalny smak lub też oleju z pestek winogron, czy oleju rzepakowego.
Po ugotowaniu warzyw na miękko w zupie, wyłączamy pod naszym garnkiem ogień (źródło ciepła) i dodając do tej potrawy jedną (lub kilka) łyżkę pasty miso - mieszamy zupę, aż pasta zupełnie się w niej rozpuści. Pastę miso możemy rozmieszać oddzielnie w szklance. W tym celu odlewamy z garnka pół szklanki wywaru, dodajemy do niego odpowiednią ilość pasty miso i mieszamy wywar aż do rozpuszczenia się w nim miso, a następnie wlewamy ten roztwór do garnka z zupą. Sposób ten jest technicznie łatwiejszy. Pozostawiamy całość po wymieszaniu na minutę-dwie i zupa jest gotowa do spożycia. Przed nalaniem do miseczek lub talerzy warto jeszcze raz zamieszać zupę w garnku.
nigdy nie probowalam tej pasty...miso...
ale za to dzisiaj ugotowalam ogorkowa na Polskich ogorkach...
chyba zaraz zrobie pare nalesnikow na deser z bita smietana i owocami z mrozonki,w tym jagody...
;D
Offline
Violaxx napisał:
Jakiś sprawdzony przepis na sos chrzanowy?Taki na ciepło.
Pogodniak-nie kupuj u Turków,to barbarzyńcy.
ja robie tak sos chrzanowy
-rozgrzewam lyzke masla w garnku,dodaje lyzke maki,lekko rumienie i dolewam wody zeby nie bylo za geste..dodaje vegete,chrzan ze sloika ,sol i smietane 30%,wszystko do smaku tak jak komu smakuje
Offline
Gość
Nieświeży chleb obtaczam w jajku i na patelnię , do tego szklanica kakao i jak się jest mega głodnym to na cito
na ząb jak znalazł .
chcialam tylko dodac ze nalesniki byly...pychotka
Offline
a gdziezby my tam smieli Zorica...
ogorkowa-dzien drugi....
i na jutro tez zostalo
Offline
dzisiaj byl szybki obiadek..
kurczak i frytki z piekarnika,ale do tego surowka paluchi lizac...
marchew,seler-korzen-por,jablko natka pietruchy,kawalek bialej rzodkwii,polalam to sokiem z cytryny i olejem,sol,pieprz do smaku
zrobilam cala miche,bedzie i na jutro
Offline
...miałam ostatnio imprezę, więc zrobiłam paprykę z serem, poszloooo wsio..
Papryka, taka biała? ma być cienka...odkroiłam ogonek..a dalej nadziałam...
żółty tarty ser, nie dużo starłam masło zimne, pokrojone drobniutko ugotowane jajko, czosnek, i majonez...wszystko szybko się miesza paluchami, wcześniej umytymi!!!
Farsz ciasno wpycham do papryki i na noc do lodówki...
Podaję pokrojone w plastry, można udekorować zieleniną..
Offline
A to jeszcze napiszę taki fokus-pokus z ogórkami, też poszloooo...
gruntowe ogórki kroję wzdłóż (?)...siekam dużo koperku, i i kilka ząbków czosnku...sól, pieprz, olej...można dodać soku z cytryny i odrobina cukru..
...ciekawa jestem , czy ktoś to zrobi...???
Offline
jakos nie mam apetytu od kilku dni,ale cos trzeba jesc...no to se wymyslilam-
makaron z prawdziwkami-kupilam kiedys w Aldim-do tego sos z marechwka,porem,cebula,czosnkiem i pieczarkami,papryka swieza no i przyprawy do smaku,dodalam troche smietany i w koncu cus cieplego dzisiaj zjadlam...
Offline
i to jeszcze jaki...wlasnie se zjadlam troche dokladki...
mjjaaammmm...
Offline
Zbanowany
Ja mam cos fajnego do pochrupania,przy ogladaniu TV czy klikaniu.Na mecze i na niezapowiedziane pogaduszki.Smaczne i nie tucza.
http://www.kwestiasmaku.com/zdjecia/107 … nii_00.jpg
1 cukinia około 500 g
szczypta soli
3 łyżki oliwy extra vergine
6 łyżek tartego parmezanu (lub grana padano lub Bursztyna)
4 łyżki zmielonych migdałów bez skórek lub bułki tartej
1 łyżeczka suszonego oregano
propozycja podania: kwaśna śmietana (200 g) posypana oregano i płatkami chili, domowy ketchup, świeży tymianek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Cukinię pokroić na plasterki o grubości około 3-5 mm. W misce wymieszać tarty ser, bułkę tartą lub mielone migdały oraz suszone oregano.
Cukinię oprószyć solą morską, wysmarować oliwą, obtoczyć w posypce, ułożyć w formie żaroodpornej lub na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Piec przez około 15 - 20 minut na złoty kolor. Podawać ze śmietaną lub/i ketchupem, świeżym tymiankiem.
Naprawde bardzo smaczne!!
wlasnie kupilam od bauera swieze,mlode kartofelki i koperek..do tego zrobie szparagi z sosem i piers z kurczaka,na deser moj ulubiony koktajl na maslance ze swiezymi truskawkami...
Offline