...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...
przewaznie robie pierogi "na oko"
ale gdzies mialam sprawdzony to potem podam
Offline
to jest ich kilka gatunków z nadzieniem .:
a/ twarogiem na słodko
b/ ruskie z dodatkiem mięty odrobiną cukru .
c/ kapustą i grzybami
d/ z mięsem
e/ kaszą gryczaną i z twarogiem .
f/ z jagodami / truskawkami .
Offline
Viola,jak ladne wyjda to podaj przepis...
Offline
Violu, bardzo śliczne te twoi czebureki...narobiłaś mi apetytu...
Dziś wypróbuję inny przepis...
Tylko mąka i piwo, nic więcej...zagniatać jak na zwykłe pierogi...ale dzień wcześniej... ciasto zawijam w folię i do lodówki...na drugi dzień wałkuję i zrobię z nadzieniem z podsmażoną cebulą , pieczarkami i żółtym serem...
Jadłam tak u kogoś...mmmm...pychota..
Offline
...hmmm....nie mogę ściągnąć z netu przepis na Manty....ehhh...tyle pisania...ale co mi tam..
Manty (z Kazachstanu)
Ciasto , podobnie robię jak Gabi, na oko...
czyli...mąkę zalewam szklanką gorącej wody, po wystygnięciu dodaje 2 żółtka, olej z 2 łyżki , jeden kefir lub kwaśną śmietanę...wyrabiam do elastyczności jak na zwykłe pierogi...
Farsz- mięso grubo zmielone, lekko podsmażone...tarta cebula, pieprz, papryka ostra, sól...
Ciasto po rozwałkowaniu, kroimy w kwadraty +- 5cm.na 5cm. nakładamy farsz i sklejamy w piramidki...(ja czasami jak mam czas na zabawę, tworzę takie woreczki, i z ciasta robię wstążeczkę i związuję woreczek....bardzo pięknie to wygląda)..
Gotowe manty, układam na wcześniej zwilżony olejem garnek gotowania na parzę (mantysznice kupiłam w DE w sklepie ruskim..)..i tak kilka pięterek...gotuję około 35-45 min.
Podaję z adżyką lub innymi sałatkami, jak kto co lubi...lub polewam roztopionym masłem i posypuję słodką papryką...
Smacznego..
PS. ...proszę napisać, jeżeli ktoś zrobi manty, jak smakują???
Offline
Sara a co to jest adzyka?
jeszcze nie slyszalam ...
Offline
...no tak...ale chyba znasz to pod inną nazwą...to taki gruzinski ostry sos...z pomidorów zmielonych, papryki świeżej czerwonej zmielonej i czosnku...pyszne to jest...kiedyś zawsze na jesień robiłam, na całą zimę starczało, i jeszcze rozdawałam..
Offline
czy to cos w rodzaju Ajvar?
ale tam jest chyba tylko papryka z przyprawami...
Offline
Gabiffm napisał:
czy to cos w rodzaju Ajvar?
ale tam jest chyba tylko papryka z przyprawami...
Tak, to podobne do ajwaru..
Ja znałam kiedyś gruzinkę tak mnie nauczyła jak ja napisałam...mam gdzieś przepis, musiałabym poszukać
Adżyka jest smaczniejsza..
Offline
Ayvar kupuje w Pennym,dodaje do sosow i do czego tam chcem...
lubie ten ostry...
Offline
A tu o makaronach:
Zdrowe, pyszne i o wielu zastosowaniach
Makaron to danie bardzo pożywne. Z uwagi na niski indeks glikemiczny bardzo powoli uwalnia cukier, co przedłuża uczucie sytości. Jest też doskonałym źródłem energii, czyli węglowodanów. Z tego powodu jest znakomitym daniem dla osób ciężko pracujących oraz sportowców.
Po makarony pełnoziarniste z kolei chętnie sięgają osoby dbające o linię. Warto też pamiętać, że makaron zawiera tryptofan - aminokwas odpowiedzialny za produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Podanie na obiad makaronu może tym samym wprawić nas w doskonały humor.
Makaron doskonale podkreśla smak sosów i dodatków, dlatego nadaje się do dań o praktycznie nieograniczonej gamie smakowej. Możemy także sięgnąć po makarony kolorowe z dodatkiem szpinaku lub pomidorów, pikantne z chili czy aromatyczne z ziołami. Zachwycają nie tylko charakterystycznym smakiem, ale także barwą - z których najbardziej intrygującym jest makaron czarny, barwiony sepią.
Jedynym ograniczeniem zastosowania makaronu jest nasza fantazja. Makarony podajemy po włosku, z sosami, jako zapiekanki, a także jako dodatek do zup i sałatek. Makarony możemy podawać na ostro, na kwaśno, na słodko-kwaśno i na słodko.
Równie dobrze pasują do warzyw, jak i do mięs, ryb czy owoców morza. I co ważne, doskonale nadają się do odgrzania. Wystarczy wrzucić je na patelnię, odsmażyć i podać z dowolnym dodatkiem.
(interia.pl)
Więc bądźmy szczęśliwi z makaronem
Pochwalę się,że zrobiłam dziś mój pierwszy w życiu makaron...teraz się suszy i będzie do rosołku
Offline
lubie makarony...ale obawiam sie ze od nich rosnie doopcia,wiec rzadko jadam...
Offline
Wczoraj kupiłam se maszynkę do robienia nudli;Marcato Atlas...teraz tylko nadstawkę do Ravioli...
Gapcia-jasne,że to sycące węglowodany,ale ilość pożartych, robi grube siedzenia
No i te dodatki w gotowcach
Offline
Violaxx napisał:
Tu wklejam moje dzisiejsze naleśniki:
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ … c7bat8.jpg
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ … yio2l1.jpg
http://www.fotos-hochladen.net/uploads/ … qgsa45.jpg
http://img5.fotos-hochladen.net/uploads … b0tx5r.jpg
ze az se zacytuje,bo u mnie te nalesniki to widmo...
znaczy sie ich nie widac,wcale...a wcale...
Offline
a dzie efekt koncowy?
nie obsmazasz?
Offline
na 1 widac farsz,na 2 patelnie na papierze -jak smazysz nalesniki,na 3 te usmazone i patelnie na ktorek smazysz,na 4 juz pozwijane z farszem...
to wszystko co widze...
jade na Firefoxie,widze pikna diablice Krunie i maja reke...a nie zabe
Offline