...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...
pochwalcie co kombinujecie jako przystawke do obiadu
Offline
ostatnio zajadam sie taka surowka
korzen selera obrac i zetrzec na tarce-grube oczka,jedno duze jablko tez zetrzec,mozna dodac rowniez do tego marchew i biala rzodkiew,pora pokroic ,nac pietruszki pokroic,polac od razu sokiem z cytryny,troche oleju-moze byc z oliwek,sol,pieprz,pol lyzeczki cukru,wymieszac i wstawic na troche do lodowki.
mozna rowniez posypac cranberry ale niekoniecznie
nawet dobre,pomimo tego ze jakos nie bylam do tego przepisu przekonana
polecam
Ostatnio edytowany przez Gabiffm (2014-04-02 15:30:24)
Offline
Witam smakoszy....
Dziś naszło na mnie coś z wykopaliska...hmmm....sałatka nazywa się Wienigriet.
Kiszona kapusta pokrojona, cebula w kosteczkę.
gotowane warzywa: jaś - fasola, marchewka, ziemniaczki, czerwony buraczek - pokrojone w kostkę..
Natka pietruszki, jak jest..
przyprawy do smaku: sól, pieprz...odrobina cukru, i olej...
Wsie zamieszać i na talerz...do tego smakują mi śledzi..
Smacznego...
Offline
* SAŁATKA z mniszka
2 garście (50 g) zdrowych liści mniszka
(lub jego krewniaków: brodawnika, prosienicznika czy pępawy)
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
2 jajka
sól
Jajka ugotować na twardo, obrać i podzielić na ćwiartki. Umyte liście mniszka wrzucić na 1 minutę do wrzątku, odcedzić i odłożyć. Obrać czosnek i wrzucić go na oliwę rozgrzaną na patelni. Oliwą z czosnkiem oblać liście, dodać jaja i posolić sałatkę do smaku. Świetna jako wiosenna przystawka do obiadu lub śniadania.
Łukasz Łuczaj
doktor hab. botaniki, profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Prowadzi eksperymenty nad odżywianiem się dzikimi roślinami. Autor książek z tej dziedziny, m.in. najnowszej „Dzika kuchnia".
W stacji telewizyjnej kuchnia+ prowadzi autorski program
„Dziki obiad Łukasza Łuczaja".
www.luczaj.com
Offline
dzisiaj bylam na dzialce i wlasnie tam sobie rosnie teraz pelno mleczu...
sprobowalam listka...gorzki...nie jestem jakos przekonana czy bym zjadla mlecz w postaci salatki...
Offline
...nie umiałam się powstrzymać, żeby nie wkleić przepis na sałatkę...przed chwilą znalezioną na jakimś tam portalu...
Nie robiłam, ale zrobię...ciekawo i apetycznie wygląda...
...niestety, cyrylica...ale proszę pytać, odpowiem..
[youtube]http://okshustrypovar.blogspot.de/2013/07/blog-post_1864.html[/youtube]
....smacznego!!!
Offline
http://okshustrypovar.blogspot.de/2013/ … _1864.html
Sarcia-link nie jest z YT...wkleiłam jeszcze raz w formie linka,bo wygodniej...ale muszę przyznać,że smakowicie się ogląda
...nawet składniki zrozumiałam
Offline
Witam .
mam fajny przepis ..na ogórki / obierane krojone w talarki . z czosnkiem ..
4 kg ogórków
6 ząbków czosnku
1 szkl. cukru
3 łyż soli
1 szkl. octu / nie pełna /
1 szkl oleju.
wszystko wymieszać pozostawić na dwie godzinny .
pasteryzować do 15 minut
Offline
Violaxx czosnek pokroić również w talarki ..wody się nie _ daje ..po dwóch godzinach ogórki puszczą dość dużo soku .w ten sposób masz zalewę do uzupełnienia słoików .. akurat pierwsza partia słoików u mnie się gotuje ..
Offline
Zrobiłam...ale poszłam na łatwiznę:jak ogórki puściły sok,to go zlałam do garnka i zagotowałam...potem wrzuciłam ogórki i dosłownie na minutkę obgotowałam,włożyłam do gorących,świeżo wyparzonych słoików i odwróciłam do góry dnem.
Została mi miseczka,to jutro spróbuję..
Offline
Violaxx napisał:
Zrobiłam...ale poszłam na łatwiznę:jak ogórki puściły sok,to go zlałam do garnka i zagotowałam...potem wrzuciłam ogórki i dosłownie na minutkę obgotowałam,włożyłam do gorących,świeżo wyparzonych słoików i odwróciłam do góry dnem.
Została mi miseczka,to jutro spróbuję..
nie praktykowałam takiego sposobu .. mam zamiar jeszcze jedną porcję uszykować z tego przepisu ..zrobię Violaxx tym sposobem.
.....
oprócz sałatki robiłam jeszcze kilka słoików ogórków kiszonych .. okazało się że nie dodałam czosnku musiałam każdy słoik otwierać ... moja mama mówiła śpiesz się tylko po powoli ...
Offline
moze i ja zrobie taka salatke..?
Amelka,ja moich malosolnch nie posolilam...w pospiechu
Offline
jakich ogorkow uzylas?
nie mam dzialkowych...kupic u Turka czy jak?
Offline
ok,a ocet jaki do tego idzie?ile procentow ma miec?
Offline
ano wlasnie...gdzie ja tu taki dostane?wszedzie tylko 5 %....
Offline
ponoc to trucizna...
moze jednak uzyje tego 5 %?hmmm
Offline
nie no...uzywam w kuchni ocet,mam jeden jablkowy a drugi jakis oceto balsamico...ciemny i jasny...
nie wyobrazam sobie pewnych potraw bez octu...
kiedys nawet Pogodniak pisal ze lekarze zalecaja pic ten jablkowy...jak sie do tej pory nie otrul,znaczy sie zdrowy ten ocet...
Offline