...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...
hmmm,lubie zeberka,a te wygladaja przepysznie...
co prawda grilla nie zaposiadam,ale moje smyki tak..przewaznie griluja piers z kurczaka,ale swinskie kotlety tez,w marynacie z oleju,papryki,soli,vegety i czosnku
Offline
Pieczony łosoś na grillu
Składniki:
600 g łososia
6 łyżek soku ze świeżej cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
1 papryka chili
3 łyżki masła śmietankowego
sól
Przygotowanie:
1. Pokrój łososia na porcje. Paprykę chili oczyszczoną z ziaren oraz koperek drobno posiekaj.
2. Sok z cytryny, startą skórkę z cytryny, oliwę, paprykę chili oraz koperek połącz ze sobą najlepiej w niemetalowym naczyniu tworząc marynatę. Dodaj sól do smaku.
3. Do marynaty włóż kawałki łososia. Całość przykryj folią spożywcza i odstaw do lodówki na 2 godziny.
4. Zamarynowane kawałki łososia osusz papierowym ręcznikiem.
5. Rozgrzej grill ogrodowy do średniej temperatury.
6. Ułóż kawałki ryby na ruszcie i grilluj po 6 minut z każdej strony, smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą.
Offline