...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...
aktywny
No ale tam są i drożdże i zakwas...
Offline
aktywny
Za jogurt w chlebie mogę zostać wyrzucona z domu.
Nie robimy sobie wzajemnie sabotaży kulinarnych.
A Ktoś, zgodnie z moją mamusią, jak grzebę za czymś podejrzanym na talerzu, powtarzają:
"No żebyś się czasem nie otruła... "
To jest przepis na najlepszy chleb jaki tutaj jadłam ale często jest wykupiony dlatego chciałabym go wiernie odtworzyć w naszym piecu. W sobotę trochę późno wyruszyśmy na zakupy i kupiliśmy gliniane goowno a nie chleb , że się wnerwiłam.
2,65 za pół kilo i niejadalne...
Offline
Ktosia,w sklepach sa gotowe mieszanki maki do pieczenia chleba...ale bo ja wiem coto za maka?
niemampojma...chleba tu jeszcze nie pieklam,ale masz racje,niektore gnioty sa niezjadliwe...
w PL tez kiedys na taki trafilam...
Offline
aktywny
Gotowe mieszanki testowaliśmy w maszynie do pieczenia chleba. Świeże zjadliwe, potem gorzej...
Na urodziny zażyczyłam sobie rzymski garnek, bo słyszałam, że z tego dobry chleb wychodzi ale pierwsza próba wyszła porównywalna z chlebem z maszyny...
Muszę ten przepis przetestować
Offline
kiedys pieklam miecho w rzymskim garnku,ale sie rozlecial...bo ja wiem czy on dobry do pieczenia chleba?
moja babcia pieklapyszny chleb w piecu do pieczenia chleba...byl pyszny...ino wtedy maka byla bio,a nie z domieszkami tak jak to dzisiaj ...
Offline
Garnek rzymski należy wstawiać do zimnego piekarnika-wtedy się nie rozleci!
Piekłam już w nim chleb-ale bez "dekla",bo inaczej nie będzie chrupki.
Offline
ale najpierw trza go zalac woda zeby wciagnal tej wody ile trza...tak tez robilam,ale se pekl...
Offline
mozliwe ze byl stukniety...
Offline
aktywny
Ja piekłam ten chleb chwilę z deklem a potem bez dekla ale i tak jakość nie zadowalająca.
Ale dziś zanabyłam zestaw mąk, zakwas i drożdże i w piątek robię eksperyment z przepisu.
I będę eksperymentować do skutku
Offline
Ktosia,dzisiaj bylam w duzym REWE i wpadla mi w oko jakas puszka z bio zakwasem do chleba i takie tam...
Offline
aktywny
Różne zakwasy dziś widziałam, i w proszku i płynny ale kupiłam identyczny, jak na tym obrazku co wstawiłam. Ja jestem kulinarne beztalencie więc wolę mieć składniki 1:1 jak w przepisie
Offline
a chleb juz z tego upieklas?
ciekawam jak smakuje...
Offline
aktywny
Dzisiaj zamieszałam Vorteig i wstawiłam do lodówki. Godzina zero będzie jutro.
Offline
aktywny
Ciiicho, bo mam tremę i cztery różne mąki. Jak nie wypali to co ja z tym zrobię
Offline
zakalce tez bywaja jadalne...
Offline
aktywny
Jak byśmy chcieli jeść zakalce, to bym się za tę robotę nie zabierała, tylko dalej kupowała w piekarni.
Offline
aktywny
Masz tymczasem zdjęcie poprzedniego...
We no zrób, żeby można było w poście wstawiać a nie do galerii
Offline
aktywny
Rośnie. Jak coś z tego będzie to trzeba będzie kupić maszynę do zagniatania bo dostępne mi maszyny się nie nadają.
Offline
osleplam ze zadnego chleba nie widzem?
Ktosia,no chyba ze juz zjedliscie ten wypiek....?
Offline
wlasnie zjadlam hawajski tost ,z duza iloscia ananasa...
Offline
aktywny
Wyrosło pięknie ale rozkawałkowanie tego ciasta to masakra. Powinny wyjść 4 kawałki, ledwo podzieliłam na pół.
Tera ma jeszcze pół godziny poleżeć ale już mi się widzi, że z tego chleba nie będzie
Offline