...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...
Amelka,tu są fajne i proste przepisy:
http://allrecipes.pl/przepisy/tagi-1614/pigwa.aspx
Offline
temperatura 0 * tulipanom nie zaszkodzi
przenieść skrzynki do chłodnego pomieszczenia z dodatnią nie wysoką temperaturą .
dość widnego ..raz w tygodniu odrobinkę podlać ..
tulipany powinny utrzymać się do wiosny .
Offline
Brokuł włoski, to jednoroczna roślina należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Warzywo znane od starożytności - dużą popularnością cieszył się u Rzymian. W Polsce jeszcze do niedawna uchodził za warzywo mało znane.
Roślina tworzy mięsistą łodygę, zakończoną kwiatostanem - różą (mniej okazałą niż u kalafiora). Liście na długich ogonkach wyrastają z podstawy łodygi.
Warzywo dobrze rośnie w niższej temperaturze (optymalnie 15-17º C). W czasie upałów i przy braku wody ulega deformacji. Ma duże wymagania wodne, zaś wymagania glebowe są niższe niż np. u kalafiora - brokuł może rosnąć na słabszym podłożu, o niższej zawartości próchnicy. Najodpowiedniejsze do uprawy są gleby żyzne, zasobne w wapń.
Na działkach brokuł zwykle uprawiany jest na zbiór jesienny. Nasiona należy wysiać na początku czerwca. W lipcu rozsadę przesadza się na miejsce stałe w rozstawie 6 0x 40cm.
Brokuł można wysiewać systematycznie - od połowy wiosny do połowy lata, aby długo cieszyć się smacznymi różami. Zbiór następuje po 6-8 tygodniach od sadzenia roślin.
Warzywo powinno być nawożone preparatem wieloskładnikowym z mikroelementami, ponieważ roślina jest wrażliwa na niedobór molibdenu i boru w glebie.
Zbiór przypada na 6-8 tygodni od sadzenia roślin. Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy nawadnianie, odchwaszczanie i zwalczanie chorób oraz szkodników.
Brokuł jest bogatym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B, kwasu foliowego i nikotynowego, białka oraz błonników. Z soli mineralnych zawiera potas, żelazo, fosfor, wapń i magnez. Jest zaliczane do warzyw leczniczych. Jego największą zaletą oprócz smaku są właściwości przeciwnowotworowe.
po czytałam o uprawie brokułów ..
Teraz mam pytanie czy może ktoś z Was próbował uprawiać brokuły ???
Offline
Viola napisał:
Te ogrodowe są zawsze mniejsze od tych "sklepowych"...ja jem tylko z rozsądku.
Już niedługo będziemy pomidory rozsiewać...
pierwszy raz kupiłam nasionka ..brokułu . mam zamiar je wysiać ..tylko nie wiem jakie będą efekty
ja już wysiałam w pojemniki nasionka pomidorów koktajlowych . czerwone odmiana malinówek i żółte o smaku bananowym .
innych nie sieje moja koleżanka ma duży tunel .z pomidorami i papryką .
Offline
często zerkam na takie stromy . bardzo ładny kwiatek .
http://allegro.pl/angraecum-elephantinu … 19014.html
moje pomidorki mają chyba ?? za ciepło stoją w kuchni na parapecie . razem ze storczykami
Offline
Powidła z zielonych pomidorów
Składniki:
1 kg zielonych pomidorów
1 kg gruszek
1 kg śliwek
1 kg jabłek
1 ½ kg cukru
sok z 2 cytryn
3 szklanki orzechów włoskich łuskanych
Sposób przygotowania:
Wszystkie jabłka, gruszki i śliwki dokładnie myjemy oraz osuszamy. Przygotowujemy dalej owoce, wyjmując gniazda nasienne oraz pestki. Dalej, kroimy je na drobne kawałki i umieszczamy w garnku o grubym dnie. Zakrywamy cukrem i dusimy je (cały czas mieszając) do momentu, aż owoce rozmięknął się i połączą.
Kiedy masa będzie już jednolita, wsypujemy orzechy i ponownie zagotowujemy. Tak, przygotowane powidła przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, które szczelnie zakręcamy i stawiamy dnem do góry w celu przestudzenia.
Jeśli ktoś z Was woli większe kawałki owoców, nie musi ich mocno gotować. Wystarczy, że miękkie owoce przełożymy do innego naczynia, a zagotujemy mocno sam płyn, do którego znowu dodamy owoce i wsypiemy orzechy.
Offline
leczniczy sok z malin .
0.5 kg malin
90 listków malinowych .
1 litr wody
1 kg cukru
listki z wodą zagotować około 5 minut odstawić na godzinę następnie przecedzić .
dodać maliny zagotować około 3 minut oddzielić sok od malin przez gazę .
następnie dodajemy kilogram cukru odrobinę kwasku cytrynowego .
dobrze wymieszać rozlać w słoiczki pasteryzować 5 minut ,
Offline