...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...
Jest symbolem wiosny. I oznaką jej niepohamowanego temperamentu – gdziekolwiek spojrzeć, ścielą się dywany złotożółtych kwiatów mniszka, popularnie zwanego mleczem.
Zdecydowanie za rzadko używamy tej rośliny w kuchni! Warto też wiedzieć, że ma ona wielu jadalnych krewniaków, często z mniszkiem mylonych.
Właściwie pod nazwą mniszek kryją się setki odrębnych gatunków, różnych genetycznie. Ale bardzo podobnych do siebie, tak że zwykle wyróżnia się jeden „zbiorowy" gatunek – mniszek lekarski Taraxacum officinale.
Znajdziemy go na trawnikach, przydrożach i łąkach. Liście (najlepiej młode) i korzenie mniszka są jadalne, zarówno na surowo, jak i gotowane. Mają gorzki smak. Ale w tym przypadku jest on po to, żeby kogoś odstraszyć, a nie od razu otruć.
Jest to roślina uwielbiana przez zwierzęta roślinożerne (króliki, świnki morskie, krowy) i zjadana przez nie w wielkich ilościach. Jednak, kiedy zbieramy je właśnie teraz, wiosną, mają bardzo delikatny wykwintny smak, podobny do liści ogrodowej cykorii, z którą zresztą są blisko spokrewnione.
Z korzeni, najlepiej wykopywanych jesienią i prażonych, robi się substytut kawy, podobnie zresztą jak z cykorii. Można też robić kawę mieszaną, np. z prażonych korzeni mniszka, cykorii z dodatkiem prażonych żołędzi i ziaren zbóż. Z kwiatów wychodzi też niezłe wino, trzeba tylko pozbyć się zielonkawej nasady kwiatostanów, bo to one mają w sobie goryczkę. Innym wyrobem z kwiatów tej rośliny jest pyszny syrop zwany miodem.
Mniszek lekarski (jego wszystkie części, szczególnie podziemne) jest ważny w lecznictwie. Korzeń to znany lek żółciotwórczy i żółciopędny. Jest także wartościowym środkiem moczopędnym. Sok mleczny ze świeżego ziela lub korzenia stosuje się przeciw brodawkom i kurzajkom. Z kwiatów natomiast wyizolowano polisacharydy działające korzystnie na układ odpornościowy.
Offline
Wkleję to również tutaj,bo na temat:
* SAŁATKA z mniszka
2 garście (50 g) zdrowych liści mniszka
(lub jego krewniaków: brodawnika, prosienicznika czy pępawy)
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
2 jajka
sól
Jajka ugotować na twardo, obrać i podzielić na ćwiartki. Umyte liście mniszka wrzucić na 1 minutę do wrzątku, odcedzić i odłożyć. Obrać czosnek i wrzucić go na oliwę rozgrzaną na patelni. Oliwą z czosnkiem oblać liście, dodać jaja i posolić sałatkę do smaku. Świetna jako wiosenna przystawka do obiadu lub śniadania.
Łukasz Łuczaj
doktor hab. botaniki, profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Prowadzi eksperymenty nad odżywianiem się dzikimi roślinami. Autor książek z tej dziedziny, m.in. najnowszej „Dzika kuchnia".
W stacji telewizyjnej kuchnia+ prowadzi autorski program
„Dziki obiad Łukasza Łuczaja".
www.luczaj.com
Offline
Zbanowany
pierwsze slysze..
a jak wygläda?
Offline
Zbanowany
aaa mlecz:.
tak trzeba gadac..
jeszcze dzisiaj narwe..wiem gdzie rosnie..
napisze wieczorkiem czym ladniejsza i zdrowsza!
Offline
pamietam jak kiedys moja mam zbierala lebiode,potem robila z tego tzw.szpinak,nawet dobre bylo
Offline
pokrzywe,zwlaszcza mloda tez mozna zrobic a'la szpinak,pokrzywa jest cennym zrodlem roznych mineralow,nie parzy po tym jak sie ja poddusi
Offline
Krunia 66 napisał:
aaa mlecz:.
tak trzeba gadac..
jeszcze dzisiaj narwe..wiem gdzie rosnie..
napisze wieczorkiem czym ladniejsza i zdrowsza!
można domowym sposobem .przyrządzić syrop ..który posiada właściwości lecznicze ,przy przeziębieniach .
stosowany jest jako syrop na chrypkę lub wykrztuśny
Offline
Syrop z "mlecza":
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/s … ekarskiego
Offline
u mnie mlecz nie rosnie...zajace wsio zjadly
Offline
Mala ciekawostka
Sok z chabrów najlepszy na wzrok i nerki. Jak go pić?
W średniowieczu kwiatami bławatka leczono ukąszenia zwierząt, choroby dziąseł, wrzody i rany. Medycyna ludowa do dziś kwiatami bławatka leczy choroby nerek. Już wkrótce chabry, bo tak zamiennie nazywa się bławatki, zakwitną na polskich polach.
Sok z bławatka jest wartościowy nie tylko z uwagi na swe walory smakowe, ale także właściwości lecznicze. Bławatek poprawia wzrok i wspomaga pracę nerek.
Chaber to gatunek rośliny zielnej z rodziny astrowatych. W ludowej tradycji ma wiele nazw: białasy, głowacz, jasieniec, kardy, kwiatek wołoszek, macoszka, modrak, modrzeńczyk, samosiejka, wasilek, wawer. Występuje w Europie oraz na Syberii Zachodniej. W Polsce to pospolity chwast polny, który rośnie głównie w zbożu.
przepis na sok bławatkowy
Do sporządzenia soku bławatkowego potrzebujemy: 10 łyżek świeżych płatków chabra bławatka, 2 szklanki wody i szklankę cukru. Z wody i cukru przygotowujemy syrop, który odstawiamy do wystudzenia. Do słoja wkładamy płatki chabra, zalewamy letnim syropem i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 7 dni. Po tym czasie płyn filtrujemy przez gazę i zlewamy do butelek.
Offline
Viola napisał:
Syrop z "mlecza":
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/s … ekarskiego
robiłam dwa razy syrop z mleczu z innego przepisu
przepis co podałaś Violu jest prostszy w przygotowaniu
Offline
Interesujące,przeczytajcie!
http://www.womaninspiration.com/content … mioterapii
Offline
http://rozanski.li/385/taraxacum-mnisze … -sprzyjal/
Polecam przeczytać
Offline
o habrach nic tu nie ma...
ahaa..teraz powyzej doczytalam...
Ostatnio edytowany przez Gabiffm (2017-05-07 09:38:48)
Offline
Nie będę zakładała extra tematu...
Pąki jabłoni co roku znajdują się na liście moich priorytetów.
Suszę je do herbatki oraz robię z nich gliceryt do kremów. Pąki jabłoni zawierają komórki macierzyste, witaminy, enzymy i minerały.Chronią skórę przed starzeniem, regenerują, podnoszą elastyczność i poprawiają koloryt skóry jednym słowem, zatrzymują naszą młodość
Można też zbierać listki jabłoni i np poddać procesowi oksydacji. Rozdrabniamy je i mocno uciskamy w słoiczku, Odstawiamy do ciepłej szafki na około 2-3 dni - aż wszystkie listki zmienią kolor. Następnie wysypujemy je i suszymy. Kiedy herbatka jest sucha, zamykamy ją w słoiczku i odstawiamy do dojrzewania. Można je później mieszać z suszonymi kwiatami. Można też zrobić fermentowaną herbatę z kwiatów i porównać, która nam bardziej smakuje
Offline
Ocet mniszkowo-pietruszkowy dzisiaj zlany,Po 4 tygodniach będzie gotowy do spożycia...
zdjęcie nie wchodzi
Ostatnio edytowany przez Meli (2019-05-20 13:56:17)
Offline
Własnie wyruszam po kwiat mniszka.
https://www.youtube.com/watch?v=sgJ_xZiOa9M
"Syrop z Mniszka lekarskiego + wszystko o mniszku + mlecz a mniszek."
Offline
A to ciekawostka ,jak wykorzystać dodatkowo mniszka .
https://www.youtube.com/watch?v=t0Y1D8FBXlU
Zasmażane pączki mniszka
Offline