wielkaemigracja

...tylko nietuzinkowi ludzie idą pod prąd...

Ogłoszenie


#1 2015-06-01 13:54:06

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Truskawki

Tu fajny i prosty przepis na tort truskawkowy:

https://www.youtube.com/watch?v=WV_soW-eRXE

Offline

 

#2 2015-06-01 21:39:34

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Truskawki

nooooo....hmmm....
pychotka


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#3 2015-06-04 19:14:23

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Truskawki

mialam ochote zrobic dzisiaj ten tort,allleee...zamiast tego byly nalesniki z nutella,bita smietana i truskawkami,tez mjjjaaaaammmm


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#4 2015-06-06 12:38:12

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Truskawki

Letni tort z truskawkami

czas przygotowania: do 50 minut +2-3 godziny (ja najczęściej zostawiam na noc) na stężenie w lodówce
/proporcje na tort o średnicy 22-26 cm/

    biszkopt na tort (jasny lub ciemny):
    – domowy wg dowolnego przepisu np. tego: http://gotuj.skutecznie.tv/2014/06/jak- … t-jasny-2, a jeśli biszkopt ciemny, to przepis tutaj: http://gotuj.skutecznie.tv/2011/05/jak- … zekoladowy
    – w ostateczności kupny, gdy nie ma czasu/weny do pieczenia
    200 g truskawek do przybrania
    do nasączenia biszkoptu: trochę musu truskawkowego (z części na krem) + 50 ml zimnego mleka
    ciemne mocne kakao do przyprószenia warstw tortu

krem truskawkowy (do środka):

    800 g truskawek do kremu
    (w podziale na cząstki truskawek oraz mus –patrz przepis)
    6 łyżeczek żelatyny (takiej na 2,5 l wody)
    1/3 szklanki gorącej wody
    250 g serka mascarpone
    5-6 łyżek cukru pudru (lub więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie torty)
    chlust ekstraktu waniliowego
    200-250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)

krem biały (na zewnątrz):

    250 g serka mascarpone (mocno schłodzony)
    5-6 łyżek cukru pudru (lub więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie torty)
    200-250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki (30% lub 36%)

Zaczynam od biszkoptu –piekę wyższy i przekrawam go na 3 warstwy (jak do tortu).
Piekę w tortownicy, ale spokojnie można go upiec w zwykłej blaszce i gotowe ciasto pokroić np. w kostkę.

Przygotowuje truskawki –wybieram najładniejsze do ozdobienia, a resztę (ok. 800 g) biorę na krem. Owoce myję i dokładnie oczyszczam, w tych do ozdoby zostawiam zielone szypułki (które także bardzo dokładnie myję). Te z przeznaczeniem na krem dzielę na dwie części: większą i mniejszą. Większą część (ok. 600 g) kroję na mniejsze kawałeczki, a mniejszą miksuję na gładki mus –blenderem lub przecieram przez sito.

Do szklanki wsypuję żelatynę, zalewam gorącą wodą, dokładnie mieszam i odstawiam na bok, by spęczniała i ładnie się rozpuściła bez grudek.

Teraz krem –do miski dodaję mascarpone oraz cukier puder i miksuję na gładko. Następnie dodaję większą część z przygotowanego musu truskawkowego (część zostawiam do nasączenia) i ponownie miksuję. Na koniec dodaję schłodzoną kremówkę i miksuję kilka minut na wysokich obrotach, ubijając całość na sztywno. Do rozpuszczonej żelatyny dodaję kilka łyżek masy śmietanowej (gdyby żelatyna zaczęła już zastygać, to przed dodaniem śmietany, można ją wstawić na około dziesięć sekund do mikrofalówki i dobrze rozmieszać:)) Mieszam dokładnie, by masa z żelatyną była gładka, bez grudek i dobrze rozprowadzona, po czym dodaję ją do reszty kremu i szybko (zanim zacznie tężeć) miksuję, łącząc ją z masą. Na koniec dodaję pokrojone truskawki i delikatnie mieszam je z kremem.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia –łatwiej później przenieść tort na paterę lub talerz. Układam pierwszą warstwę biszkoptu i zamykam obręcz tortownicy.

Do musu, który zostawiłam wlewam trochę mleka, mieszam i tą mieszanką będę nasączać biszkopt.

I buduję tort:
– warstwę biszkoptu nasączam truskawkami z mlekiem
– przyprószam kakao
– na to wykładam połowę truskawkowego kremu i rozprowadzam równo
– na kremie układam drugą warstwę biszkoptu i delikatnie dociskam
– biszkopt nasączam truskawkami z mlekiem
– przyprószam kakao
– na to druga połowa kremu równą warstwą
– i układam trzecią warstwę biszkoptu, delikatnie ją dociskając

Tak przygotowane ciasto przykrywam szczelnie folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na noc, by masa dobrze stężała, a tort przyjemnie zawilgotniał.

Następnego dnia wyjmuję ciasto z lodówki oraz z tortownicy i od razu przekładam na paterę lub talerz, na którym będę podawać.

Szykuję krem do wykończenia i ozdobienia tortu. Do miski dodaję mascarpone oraz cukier puder i miksuję do połączenia składników. Następnie dolewam kremówkę i miksuję kilka minut na wysokich obrotach, ubijając całość na sztywno (krem powinien być bardzo sztywny). Większą część kremu wykładam na ciasto i rozsmarowuję, przykrywając tort z góry i z boków równą i gładką warstwą kremu (moją technikę pokazuję dokładnie na Gotuj.Skutecznie.Tv w filmiku dołączonym do przepisu). Pozostałym kremem ozdabiam tort, tworząc wzory, napisy, rozetki, itp. Do ozdoby wykorzystuję także odłożone wcześniej truskawki i układam je w dowolny sposób na cieście –np. z boków lub z góry. Bardzo ładnie wyglądają na tym białym tle przepołowione wzdłuż truskawki z zielonymi szypułkami, ale sposób zdobienia zostawiam Wam, mój zobaczycie w filmiku;)

Po ozdobieniu wstawiam do lodówki, najlepiej pod przykryciem, by bita śmietana nie złapała konkurencyjnych zapachów:) W zasadzie można podawać od razu, ale taki schłodzony jest najlepszy, więc jakieś 30 minut w lodówce zazwyczaj mu daję.
___________________________

tu skopiowalam  dane recepty do tego torta zeby bylo przejrzysciej...
a teraz udaje sie w kierunku kuchni...i juz sie ciesze na niego...


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#5 2015-06-06 13:04:03

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Truskawki

Przecież to ten sam przepis,co podałam...

Offline

 

#6 2015-06-06 14:46:42

 Gabiffm

aktywny

Skąd: Nibyland
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   35 

Re: Truskawki

jasne ze tan,przeciez napisalam ze to do tego



juz siedzi w lodowce,chociaz ja poszlam na latwizne i troszku innaczej zrobilam,na blasze -bedzie krajanka


Osmoza durniów do elit światowej władzy zachodzi z przyspieszoną akceleracją. Niestety, nie wszyscy spośród nich kończą tak fatalnie, jak sobie tego od serca życzę (Stanisław Lem)

Offline

 

#7 2015-06-06 20:03:47

 Viola

Administrator

Skąd: Zadupie
Zarejestrowany: 2014-03-22
Punktów :   31 

Re: Truskawki

Tu też fajny przepis,ciasto w mig zrobione:

https://www.youtube.com/watch?v=Eqw2VcV0QXk

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.ztquake3.pun.pl www.trancezone.pun.pl www.cs-knajpa.pun.pl www.tgk.pun.pl www.turniejefifa08best.pun.pl